Două evenimente cărora li se acordă atenție deosebită pe perioada Festivalului Național de Teatru, ediția a XXXIII-a, sunt modulul „FNT Educațional”, realizat cu sprijinul Direcției de Cultură, Învățământ, Turism a Municipiului București și „Capsule-laborator în facultățile de teatru din România”. Ambele evenimente se desfășoară cu circuit închis.

Modulul „FNT Educațional” a fost inițiat în 2022. Este axat pe două componente: Spectacole de teatru prezentate în școli și licee din București, care se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 3-18 ani; Ateliere de teatru dedicate școlilor și liceelor bucureștene în care învață copii și adolescenți cu diferite tipuri de deficiențe.

FNT Educațional: spectacole în școli și licee se desfășoară între 23 și 26 octombrie. Astfel, în data de 23 octombrie, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, a avut loc spectacolul „Mâine nu ne mai sperie (așa tare)” – creație colectivă, regia Petro Ionescu, dramaturgia Ștefan Mako, producător – Asociația Frilensăr.ro/Centrul educațional de arte performative CEVA, Târgu Neamț. În aceeași zi, la Liceul Tehnologic „Elie Radu”, s-a jucat „Vulnerabil” deVera Ion, regia Alice Monica Marinescu, o producție a Asociației OV 05.

Pe 24 octombrie, la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi”, este programat spectacolul „Muzicanții din Bremen” – dramatizarea (după Frații Grimm) și regia aparținând lui Adam Boboc, producător – Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia, iar la Teatrul Masca, Sala Studio, „Punctul Nemo”de Alexandra Caras, Selma Dragoș, Catinca Drăgănescu, Oana Hodade, Mihai Păcurar, Adonis Tanța. Concept și direcție de scenă – Catinca Drăgănescu, co-producători fiind Reactor de creație și experiment & Centrul Cultural Clujean (Cluj), Pogon (Zagreb, Croația), L’arboreto & Teatro Dimora (Mondaino, Italia).

La 25 octombrie este programată, la Școala Gimnazială nr.162, creația Teatrului „Ion Creangă” din București „Punguța cu doi bani” de Ion Creangă, regia Gabriela Dumitru; la Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gheorghe Airinei” – „N-am văzut nimic” de Andreea Tănase, regia Mara Oprea, producător – Teatrul Arte dell’Anima.

În data de 26 octombrie – ultima zi de FNT Educațional: spectacole în școli și licee – vor putea fi văzute trei producții: la Liceul Tehnic „Constantin Brâncoveanu” – „Profil: +/- om mare (Cea mai frumoasă parte a vieții tale, gen’)” de Ioana Toloargă, regia Luana Hagiu (producător delegat: Camelia Moroianu, producător: Teatrul Excelsior din București); la Colegiul Național „Victor Babeș” – „Poveștile României – Constantin Brâncuși”de Ema Stere, regia și ilustrația muzicală Attila Vizauer (producător – Teatrul de Animație Țăndărică, București); la Școala Gimnazială nr. 96 – „Stai jos sau cazi”, după Bogdan Munteanu, dramatizarea Bogdan Munteanu, Daniela Șilindean, regia Cristi Avram (producător – Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași).

Detalii despre aceste evenimente pot fi găsite pe site-ul FNT33.

FNT Educațional: ateliere de teatru are ca perioadă de desfășurare24-26 octombrie și include: „Jocuri pentru toți” – atelier de jocuri și exerciții teatrale destinat copiilor și tinerilor cu deficiențe de auz, susținut de Radu Apostol la Școala Profesională specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria”; „Recunoaște-mă”, atelier de teatru destinat copiilor și tinerilor cu deficiențe de vedere, susținut de Eliza Păuna la Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta” și „Călătoriile lui Șosetino”, atelier de teatru destinat copiilor și tinerilor cu deficiențe neurologice, susținut de Taisia Orjehovschi la Școala Gimnazială Specială nr.2.

Prin Capsule-laborator în facultățile de teatru din România, eveniment desfășurat în perioada 20-30 octombrie, facultățile de teatru din România devin mini-centre de cercetare și explorare, oferind studenților, prin laboratoare de lucru aplicate cu artiști consacrați, precum Mariana Mihuț, Miklós Bács, Răzvan Mazilu, Vlad Massaci, Ștefan Lupu, Axel Moustache, Dragoș Alexandru Moșoiu, Botond Nagy, posibilitatea de a aborda noi modele de pedagogie performativă.

Programul laboratoarelor este următorul: Axel Moustache – „Teamgeist” (20 și 21 octombrie, la Universitatea de Vest din Timișoara – secția germană); Botond Nagy – „Dualitate incomodă: Poezia iraționalului în Shakespeare” (23 și 24 octombrie, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca); Mariana Mihuț – „Începuturile unei cariere” (24 octombrie, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București); Miklós Bács – „Principiul fizic în arta actorului – ImageWork” (27 și 28 octombrie, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași; Răzvan Mazilu – „Despre actorie în spectacolul de musical” (27 și 28 octombrie, la Universitatea din Craiova); Ștefan Lupu – „Teatrul – Fizic / Actorul Neodimensional” (28 și 29 octombrie, la Universitatea „Ovidius” din Constanța); Vlad Massaci – „Povestea personajului e povestea mea?” (26 și 27 octombrie. la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș) și Dragoș Alexandru Moșoiu – „Rasaboxes” (la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).