Noua Grădină Botanică  

Autor: Claudiu Cobilanschi

„Noua Grădină Botanică” este un proiect de regenerare simbolică a parcului Grozăvești. Aflat într-o zonă intens circulată de mașini, oaza verde înconjurată de șosele urmează să fie reoferită cetățenilor prin amenajarea spațiului ca o nouă grădină botanică și prin organizarea unor activități de conectare afectivă cu acest spațiu public. Printr-un efort colectiv, Parcul Grozăvești poate deveni „grădină botanică civică” prin identificarea și etichetarea plantelor native, prin instalarea unor tăblițe informative. „Noua Grădină Botanică” devine astfel o unealtă de coagulare a unei comunități umane și un cadru de educație civică și științifică.


Cu Institutul Blecher prin București. Extindere în zonele cultural-periferice ale orașului

Autor: Claudiu Komartin

Clubul de lectură Institutul Blecher a devenit, în ultimii zece ani, unul dintre cele mai frecventate evenimente de literatură contemporană din București și un vector de promovare eficientă a poeziei și prozei în spațiul public, prin cele 238 de ediții în care au citit peste 500 de scriitori din paisprezece țări, în diferite spații culturale din zone mai centrale ale orașului. Prin acest proiect se dorește ieșirea din confortul publicului fidel și al atmosferei culturale deja consolidate, înspre publicul larg, înspre comunitățile unde cultura e aproape invizibil ca expresie. În acest sens, calendarul evenimentelor din anul 2022 va integra cel puțin trei ediții ale Clubului de lectură Institutul Blecher în cartierele „cultural-periferice” ale Bucureștiului.

Foto: Institutul Blecher – Facebook


Pe linia lui 178

Autori: Anamaria Pravicencu, Vasile Leac

„Pe linia lui 178” este un proiect de documentare sonoră a unei zone din București ce urmărește traseul autobuzului 178. Autorii proiectului propun un dialog indirect între locuitori din Militari, Crângași, Basarab, Gara de Nord, Berzei, Piața Matache și centru (Grădina Cișmigiu – Sala Palatului) prin înregistrarea și redarea către public a poveștilor lor în autobuzele de pe linia 178 sub formă de coduri QR imprimate pe stickere ilustrate. Vocile utilizatorilor autobuzului și ale diverșilor locuitori de pe traseu vor fi compuse în scurte piese sonore care să dea context fiecărei povești și istorii de viață. Piesele sonore vor fi urcate pe o platformă online (Soundcloud), iar link-urile pot fi deschise printr-un cod QR cu ajutorul telefoanelor smart.

Foto: Tiberiu Adelmann

Podul Mogoșoaiei 2.0 / un traseu cultural pe Calea Victoriei. Segmente pilot: Podul Poeziei (MNLR) și Podul Artei (MNAR)

Autor: Mugur Grosu

Proiectul „Podul Mogoșoaiei 2.0” propune definirea unui traseu cultural pe cea mai veche arteră a Capitalei, străvechiul Pod al Mogoșoaiei, și recuperarea valenței sale istorice și culturale prin intervenții minimale, durabile și adecvate la contextul urban. Punerea în valoare a unor repere culturale majore din centrul orașului se va face prin instalarea pe bolarzii de pe Calea Victoriei a unor plăcuțe cu versuri ale unor poeți români în zona care marchează accesul spre MNLR (Podul poeziei), iar în segmentul din dreptul MNAR (Podul artei) prin instalarea unor plăcuțe cu detalii ale celor mai prețioase lucrări de artă din patrimoniul european al muzeului. Curatoriatul și implementarea proiectului vor fi realizate de grupul de creație și dialog interdisciplinar „unu unu unu invers unu”, compus din Mugur Grosu (segmentul „Podul poeziei”) și artista Lumi Mihai (segmentul „Podul artei”).

TU_a [Teens Urban Acupuncture]

Autori: Monica Gabriela Mureșanu, Oana Sorina Pavăl

Proiectul urmărește amenajarea unui spațiu public cu și pentru adolescenții din comunitatea locală. Prin design participativ, un grup de adolescenți transformă un spațiu exterior din cartierul sau din zona liceului lor într-un spațiu comunitar adaptat nevoilor lor, în care să își petreacă timpul liber și să se exprime creativ. Inițiatorii proiectului, în calitate de arhitecți, vor avea rolul de facilitatori și de „traducători” ai ideilor într-un proiect de intervenție urbană menit să îi facă pe adolescenți să cunoască mai bine orașul și implicit să devină mai conștienți de contextul în care trăiesc, de relația dintre mediul construit și starea de bine.

Foto Facebook: Oana Paval


MNȚRplusC spațiu de artă contemporană și dialog social

Autor: Ilina Schileru

MNȚRplusC este un program de expoziții, performance-uri, conferințe și ateliere cu rol de implicare socială activă, cu tangență la specificul și realitatea Muzeului Național al Țăranului Român de azi. MNȚRplusC a fost inițiat de curatoarea independentă Ilina Schileru și funcționează în prezent ca o galerie de artă/spațiu de dialog/centru educațional pentru comunitatea diversificată a Bucureștiului, cu accent pe integrarea copiilor refugiați. Pentru anul 2022, obiectivul MNȚRplusC este acela al dezvoltării unui program de apropiere între culturile locale și minoritare care conviețuiesc în zona Pieței Obor și a Pieței de Flori „George Coșbuc” prin dezvoltarea și prezentarea unui proiect de expoziție/instalație/performance, dar și de întâlniri periodice de intersecție multiculturală.

Foto: Ilina Schileru

Inserții verzi în spații gri

Autor: Bogdan Mihalache

Proiectul „Inserții verzi în spații gri” propune reamenajarea platformei betonate din apropierea Bibliotecii Naționale și transformarea acesteia într-un spațiu verde prin regenerarea vegetației locale și atragerea faunei. Proiectul inițiat de peisagistul Bogdan Mihalache presupune dezvoltarea unor module verzi pe o suprafață de 2000 de metri pătrați cu plante spontane autohtone din București, crearea unor zone de refugiu pentru animale și acoperirea zonelor betonate cu strat de vegetație. Proiectul vizează implicarea comunității locale în amenajarea zonei, dar și organizarea unor tururi ghidate, a unor evenimente de land-art și a unor dialoguri între locuitori și factori decidenți.


Ferentari, cartier muncitoresc

Autor: Adrian Schiop

Un proiect de redescoperire a istoriei orașului, „Ferentari, cartier muncitoresc” este o inițiativă de schimbare a percepției faimosului cartier ghetou cu grave probleme sociale într-un cartier care păstrează și astăzi elemente ale culturii muncitorești din interbelic și, mai ales, din socialism. Cu scopul de a conecta afectiv locuitorii la spațiul în care trăiesc, proiectul vizează amplasarea unor panouri explicative cu istoria obiectivului sau a zonei, a unor panouri informative cu eroi mai mult sau mai puțin anonimi care au trăit în cartier și au fost recompensați cu medalii, ordine de stat sau brevete și, nu în ultimul rând, a unor panouri comemorative cu muncitorii morți în accidente de muncă.


Chei OK

Autori: Maria Bîrsan, Cristian Răduță

„Chei OK” reprezintă o inițiativă culturală și artistică ce reunește o serie de micro-intervenții artistice, prin realizarea unor lucrări in situ pe cheiul Dâmboviței, alături de patru workshop-uri în domeniile artelor vizuale, performance-ului, urbanismului și sustenabilității, al căror punct de interes este relația cu spațiul dimprejurul râului. Demersul își propune (re)integrarea albiei Dâmboviței în circuitul artistic al Municipiului București, pornind de la găsirea unor alternative de transformare a cheiurilor sale abrupte în spații publice de calitate. Proiectul inițiază, într-o primă etapă de implementare, un dialog între participanți și spațiul delimitat de cheiurile Dâmboviței, în vederea îmbunătățirii relației comunității locale cu apa ce reprezintă, momentan, un spațiu inactivat și inadecvat urbanistic, proiectat să o ignore. Astfel, într-o notă performativă și de cercetare artistică, „Chei OK” își dorește să întregească suita evenimentelor cu caracter repetitiv care au în prim-plan reactivarea urbană a Dâmboviței.

Din trecut pentru viitor – mari personalități de etnie romă

Autori: Maria-Livia Onete, Eduard Marian-Bălaș

Proiectul „Din trecut pentru viitor – mari personalități de etnie romă” adresează problema excluderii din spațiul public a comemorării personalităților de etnie romă. Proiectul presupune realizarea a 20 de portrete ale unor personalități de etnie romă în colaborare cu 20 de elevi de etnie romă de la o școală din Ferentari. Portretele vor fi subiectul unei picturi murale în cartierul Ferentari și al unei expoziții în aer liber într-o zonă centrală a orașului. Lucrările urmează să fie realizate în cadrul unei serii de ateliere cu cei 20 de elevi de etnie romă de clasa a VIII-a. Copiii vor participa astfel la două ateliere despre istoria minorității rome și la trei cursuri de desen și ilustrație.

Foto: Facebook Eduard Balas


„Bulevard” – instalație de o noapte

Autori: Maria Duda, Ana Maria Hariton

Proiectul își propune recrearea pentru o noapte a atmosferei urbane animate a bulevardului Magheru, pe secțiunea cuprinsă între blocul Malaxa și ansamblul Eva ONT, implicând pietonalizarea și activarea prin elemente vizuale a întregului spațiu public cuprins între trecerile de pietoni de la intersecția cu C.A. Rosetti și strada George Enescu. Proiectul mizează pe trei componente principale – afectivă, spațială și activă – a căror îmbinare redă legătura afectivă cu o arteră importantă a orașului care astăzi a devenit lipsită de semnificație. Componenta afectivă a proiectului presupune colectarea și expunerea amintirilor personale despre bulevard, precum și proiectarea pe clădiri a firmelor luminoase ce defineau odată identitatea bulevardului. Componenta spațială retrasează trecerile de pietoni care pe vremuri conectau fronturile bulevardului, iar componenta activă constă în crearea de puncte selfmemory, cu posibilitatea realizării de selfie-uri cu fundal actual și istoric.

Periferic

Autor: Robert Bălan

Gândit ca un ghid printr-un București nici neturistic, nici underground, proiectul Periferic transpune, prin intermediul unui spectacol sau al unei instalații, istoria orașului construită din poveștile locuitorilor săi. Fără a fi un demers pentru idealizarea orașului, proiectul Periferic își propune să ilustreze mai puțin Bucureștiul clădirilor istorice și mai mult Bucureștiul blocurilor din Pantelimon, al caselor din cartierul Ion Creangă și al parcurilor din cartiere.

Foto: Facebook Robert Balan


Hubul de Comunicare al Programului Cultural și Comunitar al Bucureștiului

Autor: Andrei Cosmin Pojoranu

Proiectul „Hubul de comunicare al programului cultural și comunitar al Bucureștiului” creează un nod de legătură între public și diferiții actori culturali și comunitari prin intermediul unei platforme online. Construit pe modelul de tip marketplace, platforma reunește cererea cu oferta culturală și include o componentă editorială comunitară. Harta interactivă a ofertei culturale și a programului acțiunilor comunitare din oraș va pune accent pe evenimente de nișă, localizate geografic în afara circuitelor obișnuite sau mai puțin populare ca formă și mesaj artistic pentru publicul larg.

Foto: Street Delivery București// Facebook Andrei Cosmin Pojoranu


Arde’i

Autor: Grupul Salamandre

Un proiect pilot de dezvoltare și activare a comunității în jurul Parcului Tei, ARDE’I include o mini-campanie de reciclare, pregătirea unei expoziții din materiale reciclate și o serie de ateliere de mișcare pe parcursul a trei luni. Toate acțiunile din cadrul proiectului se concentrează în jurul temei de dezvoltare durabilă și implică participarea locuitorilor din zona Parcului Tei.

Foto: medium.com


From plant swaps to food swaps

Autoare: Andreea Elena Istrate, Lorena Antonia Brează

„From Plant Swaps to Food Swaps”pleacă de la ideea că, într-un viitor în care va fi mai dificil să cumpărăm, tot ce ne rămâne de făcut e să schimbăm produsele pe care le avem: mâncare, haine, plante, mobilă și, nu în ultimul rând, idei salvatoare. Astfel, proiectul propune o serie de colțuri de schimb – parcuri, piețe sau parcări ale Bucureștiului, cu anumite direcții identitare deja formate, în care se încurajează interacțiunea membrilor comunității prin diverse evenimente dedicate, organizare în concordanță cu specificul zonei.Schimbul de zacuscă, cel de obiecte de mobilier sau de haine uitate prin șifonier se vor desfășura în jurul unor mese modulare și pot avea loc cu implicarea entităților private care activează în cartier.


Bucureștiul meu la o fotografie distanță

Autoare: Laura Andreea Mateescu

Proiectul presupune dezvoltarea unei aplicații digitale care să permită accesarea rapidă, facilă și structurată a unei palete largi de informații culturale despre București (arhitectură, istorie, artă, religie, economie, educație, sport etc.) plecând de la o singură fotografie. Utilizatorul va putea, în plimbarea sa pe orice stradă din București, să facă o fotografie a fațadei unei clădiri, parc, piață, monument, să o încarce în aplicația „Bucureștiul meu la o fotografie distanță/MyBucharest in one photo.app” și astfel să acceseze rapid informația referitoare la obiectivul care îl interesează. Proiectul se adresează adolescenților cu vârste între 14 și 19 ani, puternic afectați de situația pandemică pe care o traversăm.

Foto: Primăria Municipiului București


Acești oameni minunați și Bucureștiul nostru drag

Autor: Andrei Bîrsan

Proiectul este dedicat „eroilor anonimi ai orașului”, oameni necunoscuți care asigură din umbră funcționarea normală a Bucureștiului, în iernile geroase sau verile toride și la orice oră din zi și din noapte: șoferi de autobuz, electricieni, instalatori care repară țevile sparte, voluntari care prepară mâncare pentru oamenii străzii, iubitorii de animale care depun eforturi pentru a salva animalele fără stăpân, preoții de la bisericile din cartier, pompieri sau curieri. Aceștia sunt oamenii care lucrează zi de zi pentru ca fiecare dintre noi să aibă parte de facilitățile și serviciile specifice unei vieți urbane moderne. Proiectul urmărește crearea unei baze de imagini cu acești „eroi invizibili”, imagini care vor face obiectul unei expoziții de fotografie și al unui album foto online.


Perifonie: istoria senzorială a periferiei Bucureștene

Autoare: Smaranda Ciubotaru, Stanca Maria Manoleanu, Maria Ionescu-Mariț

„PeriFonie: Istoria senzorială a periferiei bucureștene” își propune să reactiveze zonele periferice/non-centrale ale orașului prin promovarea unor personalități culturale care au fost legate de aceste zone. Proiectul urmărește să prezinte istoria acestor cartiere printr-o serie de evenimente culturale menite să evoce sunetele orașului de altădată. Evenimentele propuse în cadrul proiectului vor pune în valoare artiști locali, care vor crea spectacole transdisciplinare, cuprinzând muzica (inclusiv crearea unor compoziții noi cu tematica acestei istorii bucureștene uitate), teatrul, artele vizuale. Istoria locației fiecărui concert va fi prezentată într-un mod interactiv de către o serie de actori-povestitori ce vor argumenta experiența audiției. De asemenea, vor fi create, ca suport vizual, panouri ilustrative în locațiile evenimentelor, care vor facilita perpetuarea istoriei locului.


Pipera in your mind

Autor: Radu Popescu

Proiecul are ca scop identificarea a cel puțin patru spații publice/sociale semnificative în cartierul Pipera pentru care să propună soluții punctuale, specifice sau mai generale, de explorare artistică/creativă. „Pipera in Your Mind” reprezintă o primă etapă, exploratorie și de cercetare a potențialului spațiilor publice și din jurul clădirilor de birouri din cartierul Pipera și a modului în care o serie de locuri emblematice ale cartierului (stația de metrou, Muzeul Aviației, zone importante ale anumitor clădiri de birouri, esplanada din fața Mall-ului Promenada) pot deveni spații valorificate artistic și comunitar și „spații de joc” pentru spectacole/experiențe din aria teatrului imersiv, senzorial, site-specific. În funcție de această cercetare, pot fi identificate mai multe moduri de a explora/valorifica aceste spații prin: aplicații mobile cu ghidaj audio, trasee de teatru itinerant sau scene ale unor spectacole în aer liber.

Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei


În echilibru/(Un)balanced

Autoare: Daniela Pălimariu

Proiectul „În echilibru/(Un)balanced” propune amplasarea unor piese de mobilier stradal care implică o experiență comună a posibililor utilizatori, facilitând în același timp o apropiere față de spațiul public, dar și o interacțiune cu ceilalți membri ai comunității. Obiectele propuse au funcții distincte și vor fi activate printr-o serie de evenimente publice – discuții, ateliere practice, picnicuri tematice. În afara evenimentelor, obiectele oferă ocazia unei reconectări cu spațiul public din apropiere, într-un mod accesibil. Printre obiectele propuse se numără: bănci-balansoar, șezlonguri sau scaune înalte care oferă o nouă perspectivă asupra împrejurimilor. Obiectele de mobilier ar urma să fie amplasate în zona Pajura, în apropiere de Combinatul Fondului Plastic.


B-PART – rezidențe participative pentru București

Autor: Cosmin Manolescu

„B-PART – rezidențe participative pentru București” își propune implementarea anuală în București a unui program de rezidențe participative care să sprijine dezvoltarea de proiecte de artă participativă pentru spațiul public derulate de diferite persoane – artiști și public larg. În egală măsură, proiectul își propune să pună accent pe implicarea publicului și a posibililor parteneri, în moduri diverse – de la a oferirea unor spații de cazare și lucru pentru artiști, până la selecția proiectelor, implementarea lor, dar și a lucrului la nivel de rețea în cadrul unui posibil parteneriat public-privat pe termen lung. Anual vor fi organizate două rezidențe cu o durată de 1-2 luni, care vor fi oferite unor artiști din București și din alte orașe din țară sau străinătate. Fiecare rezidență va include activități dedicate publicului larg – cursuri, ateliere, schimburi de opinii, discuții, repetiții și întâlniri informale –, iar fiecare proiect se va finaliza cu o prezentare finală deschisă publicului larg sub forma unui performance, concert, expoziție finală sau film experimental. Rezidențele vor fi oferite artiștilor din zona artelor spectacolului sau artelor vizuale, a arhitecturii sau unor echipe interdisciplinare.

Foto: Facebook Cosmin Manolescu


Îmi pasă

Autoare: Cristina Toma

Proiectul „Îmi pasă” urmărește să atragă atenția asupra problematicii locurilor de parcare din București, prin intervenții interactive care au loc în preajma unor mașini parcate pe trotuar și prin instalarea de lucrări-indicatoare pentru pietoni. Aceste micro-performance-uri au și o componentă interactivă prin bilețelele lăsate pe parbrizul mașinilor, care transmit șoferilor un mesaj despre modul în care mașinile parcate pe trotuar afectează viața celor care sunt nevoiți mereu să le ocolească. Aceștia pot deveni, însă, ei înșiși parte din proiect prin transmiterea unor sugestii/soluții cu privire la această situație, la o adresă de mail pe care o găsesc pe bilețelul lăsat pe parbriz. Se creează astfel o rețea de gânduri a persoanelor care asistă la intervenția performativă, care pot povesti despre experiența trăită și pot duce ideea mai departe.


Povești din cartier

Autoare: Ana Toma, Sorana Greucean

Proiectul presupune amplasarea unor postere de mari dimensiuni cu povești ale orașului în stațiile mijloacelor de transport în comun cele mai traficate din oraș. Posterele vor conține: o ilustrație/lucrare realizată de un artist vizual local/național, pornind de la zona în care este amplasată stația (reprezentarea unei clădiri din apropiere sau a unei străzi), realizată în diverse tehnici (fotografie, desen, pictură, gravură etc.), o foarte scurtă poveste a locului respectiv, (re)scrisă de către un prozator local/național, un cod QR care trimite cititorul către povestea in extenso în lectura unui actor, scriitor sau a unor profesioniști din zona tv & media. Proiectul presupune și dezvoltarea unei aplicații digitale, cu harta acestor stații, care va integra poveștile scrise, dar și poveștile audio spre care se va face direcționarea prin cod QR.


Anxietăți urbane itinerante

Autoare: Ruxandra Simion, Iulia Verdeș, Silva Helena Schmidt, Ana-Cristina Leonte

Ideea proiectului pleacă de la textul performativ „Anxietăți mileniale” al Ruxandrei Simion, care explorează anxietatea individuală a autoarei, și care analizează poetic relația sa și a generației sale cu dragostea, locuirea, anxietatea climatică și piața muncii. Astfel, proiectul își propune să ducă mai departe acest demers artistic și să folosească textul performativ și performance-ul pentru a explora anxietatea personală și colectivă în spațiul urban.

Într-o primă etapă, proiectul presupune realizarea unor ateliere de scriere performativă, adresate locuitorilor Bucureștiului din cartiere și medii diverse, în cadrul cărora se vor alcătui o serie de texte legate de tema proiectului, anxietatea. Textele create vor fi transformate, în a doua etapă, într-un performance urban itinerant. Scopul proiectului este ca acest performance să ia forma unei Hărți Performative a Anxietăților și să fie structurat pe baza cartierele/ zonelor din București (de ex. Anxietăți din Berceni, Anxietăți din Ferentari, Anxietăți din Primăverii). Acest performance itinerant va fi prezentat apoi în diverse spații din București, iar la final, va fi filmat și transformat în coduri QR care vor fi dispuse prin cartierele Bucureștiului, de-a lungul Hărții Performative a Anxietăților.

Foto: Facebook Ana-Cristina Leonte


Weekend de poveste

Autor: Marian Râlea

Proiectul „Weekend de poveste” propune organizarea a șase spectacole interactive în câte un parc public din fiecare sector al Bucureștiului. Întâmpinați de „Magicianul” poveștilor și de asistenții săi, copiii vor participa la un proces simulat prin care este desemnat adevăratul vinovat din poveștile clasice românești, culese de Tudor Pamfile, George Coșbuc, Ion Creangă sau Petre Ispirescu. Spectacolele au și o componentă educativă, în traseul parcurs fiind integrate și informații despre autori care au locuit în București și despre locurile care i-au inspirat, copiii descoperind astfel prin joc o mică parte a istoriei Capitalei.

Foto: Facebook Marian Râlea


Tramvaiul Bookurești

Autoare: Loredana Munteanu

Proiectul presupune relansarea tramvaiului vintage/clasic din baza serviciului de transport public din Capitală, de pe linia 1, și punerea sa în funcțiune într-un regim special de weekend (sâmbăta și duminica) pentru o lună. Tramvaiul Bookurești ca spațiu și ca experiență este re-imaginat interdisciplinar: pictat în exterior de un artist grafic, decorat de un scenograf, dotat cu o bibliotecă și alte elemente tematice, care să transpună participanții într-o altfel de călătorie, în urma căreia aceștia să redescopere orașul dintr-o altă perspectivă. Călătoria cu tramvaiul poate include și un tur ghidat sau lecturi susținute de poeți, dialoguri mediate de diverse personalități invitate și momente muzicale (voce și instrument).


verTical. Far urban

Autoare: Oana Mihăescu

Scopul proiectului „verTical. Far urban” este organizarea, timp de patru weekenduri consecutive, în vara anului 2022, a unor activități, instalații interactive și resurse restaurative construite în zona verde din vecinătatea Turnului de parașutism (în prezent abandonat), cu scopul salvării acestuia de la demolare. Proiectul urmărește totodată atragerea atenției cetățenilor și autorităților locale asupra acestei zone cu un ridicat potențial turistic, sportiv, cultural și de recreere și recuperarea istoriei urbane a acestei zone. Proiectul include activități precum: expoziții, concursuri de fotografie, cercetare arhivistică, proiecții de filme, campanii privind colectarea selectivă a deșeurilor, cursuri practice și activități de mișcare intergeneraționale.


Scârciumul

Autoare: Alina Ușurelu

„Scârciumul”este un proiect artistic transdisciplinar care își propune să descopere povești despre bunici și leagăne pe care să le transpună în contexte de întâlnire, joacă și reflecție asupra felului în care folosim și ne îngrijim de spațiile verzi din mediul urban. Proiectul urmărește să accentueze aceste spații vitale printr-un gest simplu – amplasarea unui leagăn într-un copac, un obiect care face referire la o reconectare cu noi înșine și, pentru o bună parte din noi, cu rădăcinile noastre, un gest care ne transportă în lumea copilăriei, a jocului, a locului de întâlnire. Leagănul și acțiunea de a te legăna sunt adânc înrădăcinate în inconștientul colectiv, pornind de la legănarea pe care o trăim în pântecul mamei și cântecul de leagăn pe care îl ascultăm întinși pe picioarele părinților și bunicilor noștri, până la legănatul de pe un picior pe altul atunci când pășim. Este o acțiune care ne liniștește și ne provoacă în aceeași măsură – tocmai de aceea, leagănul este obiectul perfect care poate însufleți natura și care creează simbolic legătura dintre generații. O legătură care este vulnerabilizată de contextul actual, pe de-o parte pentru că avem nevoie să îi protejăm pe cei mai în vârstă, iar pe de altă parte pentru că mobilitatea noastră este restricționată într-o măsură sau alta.


Centre Comune de Interes

Autoare: Raluca Ana-Maria Iacob

„Centre Comune de Interes” este un model de design de proiect și o metodă de dezvoltare organizațională și a ecosistemelor comunitare locale, care au în vedere fragmentările inter-sectoriale la nivel teritorial. Proiectul pleacă de la ideea că aceste fragmentări sunt cele care contribuie la un impact slab al intervențiilor culturale și de educație culturală. Reducerea fragmentării se poate realiza prin reunirea actorilor culturali, sociali, civici, educaționali sau comunitari care au un centru comun de interes pentru un spațiu sau o comunitate. Plecând de la acest centru comun de interes, au loc discuții despre capacitate, resurse și idei de inițiative comune, despre procese de lucru colaborative și bazate pe schimb reciproc și impact împărtășit. Metoda centrelor comune de interes este experimentală, versatilă și poate fi aplicată pentru orice teritoriu pentru care există actori sociali, culturali, educaționali, civici sau comunitari care încearcă în moduri specifice să răspundă unor nevoi ale cetățenilor. Într-o primă etapă, este planificată identificarea unor spații diferite ca profil pentru a explora potențialul metodei în diverse situații. În acest sens, proiectul propune interogarea zonei Giulești-Sârbi pentru inițiativele de tip intervenție culturală și a zonei Timpuri Noi – Tineretului pentru inițiativele de tip educație culturală.

Foto: Străzi Deschise


Cățărătorii Urbani

Autor: Sian Brie

Proiectul „Cățărătorii urbani” este o inițiativă de familiarizare a comunității de tineri și adulți din cartierul Ferentari, situat în sectorul 5 al Capitalei, cu sportul numit escaladă sportivă, atât prin ateliere de inițiere susținute de instructori specializați, cât și prin evenimente culturale adiacente. Prin amplasarea unui perete artificial de escaladă, locuitorii cartierului vor învăța noțiuni utile de cățărare sub îndrumarea instructorilor, stimulându-li-se astfel interesul pentru această disciplină sportivă competitivă. Sesiunile de familiarizare și antrenament de escaladă se vor finaliza prin organizarea unui concurs deschis pentru cei care s-au pregătit și antrenat în luna respectivă. Festivitatea de premiere va fi acompaniată de concerte de jazz în aer liber.


Parc muzical

Autor: Platforma Corp

Un proiect de recuperare a spațiului public și de reconectare a locuitorilor la comunitatea în care trăiesc, „Parc muzical” propune crearea unor „studiouri muzicale” în aer liber, amplasate în cartierele orașului. De la spații comunitare la mici parcuri, grădini sau terenuri virane, locațiile parcurilor muzicale trebuie să fie accesibile tuturor membrilor din comunitate și devin astfel medii incluzive. Dotate cu instrumente de percuție și instrumente aerofonice din oțel inoxidabil, parcurile muzicale funcționează ca un nod de coagulare și dezvoltare a ideii de comunitate și încurajează activitățile participative, dar și folosirea muzicii ca terapie fizică și psihologică în special pentru persoane în vârstă, copii, persoane cu dizabilități locomotorii sau mentale.


Poșta Română de Artă Contemporană

Autoare: Iselin Luisa Huluba

Proiectul „Poșta Română de Artă Contemporană” propune dezvoltarea unei rețele de contacte – artiști și oameni activi în propriile microcomunități – cu ajutorul unor intervenții artistice punctuale. Intervențiile au scopul de a introduce în arta contemporană publicul care intră rar în contact cu mediul artistic, iar aceasta într-un mod prietenos, prin interacțiunea directă cu artiști tineri. Punctul principal al rețelei „Poșta Română de Artă Contemporană” este ușa de pe strada Știrbei Vodă 47. Punctele adiacente, unde se regăsește publicul vizat, se află în zonele Domenii, Ștefan cel Mare, Titan și Berceni, iar rețeaua se poate extinde pentru a dezvolta un proiect pe termen lung.

Ușa devine spațiu de expunere și punct din care vin și pleacă plicurile de artă. În fiecare locație adiacentă extinsă, o persoană – punct de sprijin – primește câte o cutie poștală cu plicuri de artă pe care le poate distribui în comunitatea sa. În plic se vor regăsi propuneri ale artiștilor precum: cursuri scurte, propuneri de vizitare a unor expoziții, discutarea unor întrebări despre arta contemporană, instalarea unor lucrări în spațiu semipublic (scări de bloc, curte etc.), invitații de vizitare a unui atelier de artist, sfaturi de design interior, scurte performance-uri în școli etc. Plicurile vor fi returnate la spațiul central și vor conține răspunsuri/reacții cu privire la propunerile făcute de artiști, cele mai interesante urmând a fi transpuse în realitate.


Jucării altfel

Autoare: Doriana Memet

Proiectul „Jucării altfel” propune realizarea a patru jucării de exterior de mari dimensiuni din materiale reciclate: conserve, PET-uri, resturi textile etc. Jucăriile ar urma să fie realizate de patru echipe alcătuite din copii din clasele a cincea și a șasea de la patru școli cu ciclu primar și gimnazial, în cadrul a cinci întâlniri de lucru. Întâlnirile vor fi coordonate de un artist care va realiza proiectul/conceptul jucăriei, care va face strategia de colectare a materialelor necesare și care se va ocupa de amenajarea spațiului de colectare. Toți elevii vor fi invitați să aducă materiale reciclabile în aceste spații, materiale care se vor folosi apoi la construcția jucăriilor. La finalul proiectului, jucăriile pot fi păstrate în curtea școlilor în care au fost realizate, putând fi văzute de către toți elevii participanți la proiect într-o zi a „curților deschise”.

Foto: www.recyclenow.com