Proiect cultural creat de Asociaţia Animest şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti afectiv” 2022.

Animest are loc pentru a 17-a oară la București, între 7 și 16 octombrie 2022. Festival de film dedicat în exclusivitate filmului de animație, Animest se adresează atât profesioniștilor, cât și iubitorilor de film, atât spectatorilor maturi, cât și publicului tânăr sau foarte tânăr. Cele peste 400 de filme de scurtmetraj și de lungmetraj propun o diversitate de teme și de stiluri de animație în șapte secțiuni competiționale, retrospective, focusuri speciale și seri tematice precum deja cunoscutele Creepy Animation Night, Trippy Animation Night și Animusic. În plus, tema acestei ediții – iubirea – dictează selecția programelor speciale curatoriale de organizatori.

Animest este un festival puternic conectat cu Bucureștiul. Este unul dintre cele mai vizibile festivaluri din oraș și reprezintă o alternativă esențială pentru viața culturală a capitalei. Pe lângă evenimentele de referință din programul festivalului, cea de-a 17-a ediție, care va avea loc în perioada 7-16 octombrie, va include mai multe elemente de activare culturală a spațiului urban, pentru public de toate vârstele.

Festivalul Animest este o ocazia unică pentru marea majoritate a publicului de a descoperi cele mai importante animații ale momentului. Festivalul deschide orizonturile publicului către animație ca un mijloc de exprimare artistică versatil și divers, cu aproape 400 de filme, care sunt adesea foarte diferite față de oferta prezentă în restul anului la cinematografe sau la televizor.

Proiecțiile în sala de cinema și în spații alternative, însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu realizatorii, vor aduce în prim-plan filme din toată lumea, în șapte secțiuni competiționale ce cuprind filme din 2021-2022, alături de retrospective, filme și expoziții VR și multașteptatele seri tematice Creepy Animation Night, Trippy Animation Night și Animusic.

Tema propusă de organizatori la această ediție – iubirea – poate fi privită ca un răspuns la adversitățile la care este supusă întreaga lume: pandemie, război, criză economică, schimbări climatice. Majoritatea evenimentelor Festivalului vor jongla cu tema iubirii, interpretată în sens larg.

Festivalul are și o componentă educațională puternică. Oferta de programe coerente de educație cinematografică giinf foarte restrânsă în România, workshop-urile de animație și concursul de proiecte organizate în cadrul Festivalului Animest devin indispensabile pentru tinerii animatori români.

Publicul țintă al ediției 2022 a Festivalului Animest include categorii din cele mai diverse. În primul rând, proiectul se va adresa publicului român de evenimente culturale, în special publicului cinefil, dornic de evenimente culturale. Tot beneficiari direcți sunt profesioniștii români din domeniul animației, care sunt invitați la dezbateri și masterclass-uri, un concurs de proiecte pentru filme de animație (Pitch, please!) și evenimente de networking cu invitați străini de renume. Pentru publicul foarte tânăr, 6-14 ani, pregătim evenimente educaționale speciale, prin care îi ajutăm să înțeleagă mai bine animația și îi încurajăm către acest mijloc de exprimare.

Despre Asociaţia Animest

Scopul Asociației Animest este promovarea filmului de animație, în general, și a filmelor animate românești, în particular, atât în România, cât și în străinătate. Portofoliul amplu de proiecte derulate cu succes confirmă misiunea asumată a asociației: aceea de a sprijini și dezvolta educația cinematografică în România și de a facilita mobilitatea culturală. De 17 ani organizăm în mod sustenabil Festivalul Animest la București și în alte orașe din România și Republica Moldova, derulăm programe de studiu și ateliere adresate profesioniștilor în domeniu, studenților, elevilor și preșcolarilor, și promovăm talentele noi în domeniu, fără să pierdem din vedere publicul, căruia îi prezentăm, de 17 ani încoace, în cadrul Festivalului Animest, cele mai noi și inedite producții animate.

Asociația Animest este fondator al Animation Film Festival Network – rețeaua Festivalurilor de Film Animat din Europa, este partener al UNATC “I.L.Caragiale” și colaborează cu 27 de entități internaționale care organizează Festivaluri de film animat. În plus, Animest este singurul festival de film din România care propune filme la Oscar, în 2017 primind statutul de Oscar-qualifying festival.