Festivalul de la Cannes, în vizită la Bucureşti
Marţi, 19 octombrie, după proiecţia filmului lui Xavier Beauvois, programată la ora 19.00, Michel Kubler va descrie perioada în care a trăit la mănăstirea din Tibhirine şi va discuta despre contextul social, politic şi religios extrem de complicat în care îşi desfăşoară activitatea misionară călugării din localitatea algeriană.
În septembrie 2010, la aproape un an după ce a părăsit funcţia de redactor-şef pe probleme religioase la publicaţia „La Croix”, Kubler a venit la Bucureşti, unde conduce Centrul de Studii Bizantine şi Întâlniri Ecumenice „Unitate”.
La mijlocul anilor 90, răpirea şi apoi asasinarea unor călugări de la Tibhirine a şocat opinia publică din întreaga lume. În 1993, Grupul Islamist Armat (GIA) a dat un ultimatum tuturor străinilor să plece din Algeria, după ce Frontul Islamic preluase puterea. Ameninţaţi de extremişti, călugării au pus în cumpănă viaţa lor cu promisiunea pe care şi-au făcut-o, aceea de a nu-i părăsi pe sătenii musulmani alături de care convieţuiau în pace. Trei ani mai târziu, şapte dintre ei au fost omorâţi cu brutalitate şi, deşi GIA şi-a revendicat asasinatul, nimeni nu a fost încă pedepsit.
Filmul lui Xavier Beauvois se concentrează pe momentele dinaintea răpirii: viaţa cotidiană monahală, convieţuirea călugărilor cu musulmanii şi decizia dificilă pe care aceştia sunt forţaţi să o ia în momentul în care viaţa le este ameninţată. În două dintre rolurile principale au fost distribuiţi Lambert Wilson şi Michael Lonsdale.
Cu două milioane de spectatori, în doar o lună de la premieră, Des Hommes et des Dieux, în regia lui Xavier Beauvois, este hitul toamnei în box-office-ul din Franţa. Drama care şi-a adjudecat Marele Premiu la Cannes şi propunerea Franţei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin va avea parte de o proiecţie de gală la Opera Naţională din Bucureşti în această seară, de la 19.00.
Vă reamintim că mâine, de la 11.00, la Cinema Studio, delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, va susţine un masterclass pentru studenţii facultăţilor de film. Masterclass-ul va fi precedat de o conferinţă de presă, de la ora 10.00.
Tot mâine, regizorii Gaspar Noé (Enter the Void) şi Kornél Mundruczó (Tender Son. The Frankenstein Project), vor intra în dialog cu publicul la sfârşitul proiecţiilor filmelor lor, programate la ora 12.00, respectiv 16.00. Cineastul Sergei Loznitsa şi actorul Vlad Ivanov – care a jucat în filmul My Joy, selecţionat la Cannes – vor discuta cu spectatorii joi, 21 octombrie, de la 19.00.
Les Films de Cannes à Bucarest continuă, până joi, cu proiecţiile unor filme străine şi româneşti care au avut premiera mondială la festivalul francez. În programul de filme româneşti figurează titlurile: La Moara cu noroc, Răscoala, Balanţa, O vară de neuitat, Telegrame, Pădurea Spânzuraţilor, O lacrimă de fată, Floarea Reginei, Printre colinele verzi, E pericoloso sporgersi.
Intrarea este liberă la filmele româneşti şi la masterclass-ul lui Thierry Fremaux de marţi, 19 octombrie, de la ora 11.00. La proiecţiile filmelor străine, biletul costă 10 lei.
Tichetele pot fi procurate în avans, de la casa de bilete a cinematografului Studio.
Pentru jurnalişti, există câteva locuri special rezervate.
Evenimentul este organizat de casa de distribuţie Voodoo Films, în parteneriat cu Ambasada Franţei la Bucureşti şi Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, al Editurii Video şi al Primăriei Capitalei, prin ARCUB – şi în colaborare cu distribuitorul Independenţa Film.