Tenjin Matsuri, unul dintre cele mai mari și mai spectaculoase festivaluri din Japonia, va aduce bucurie și tradiție la Teatrul Național din București, la începutul lunii noiembrie. Acest eveniment cultural unic ne va introduce în cultura japoneză și ne va oferi o experiență captivantă pentru toți participanții.

Tenjin Matsuri este un festival dedicat lui Sugawara no Michizane, un învățat celebru din secolul al X-lea, devenit după trecerea în neființă un tenjin, un zeu ceresc. Altarul shintoist Tenmangu din Osaka este cel care păstrează vie tradiția acestui zeu-patron al învățăturii și al erudiților din Japonia. Anual, în mijlocul verii, Tenmangu Jinja sau templul Tenmangu organizează în Osaka un festival fastuos, unul dintre cele trei festivaluri importante din Japonia, după cele din Gion, Kyoto, Kanda, Tokyo și este considerat ca fiind unul dintre cele mai vechi festivaluri din țară, având o istorie de peste 1000 de ani.

Reprezentația de la Teatrul Național București include o selecție de evenimente și activități ce vor oferi vizitatorilor o perspectivă autentică asupra culturii japoneze. Timp de trei ore, avem șansa să facem o călătorie în Osaka, prin intermediul performance-ului de tobă Taiko, a dansatorilor Danjiri, a dansului dragonului. Printre momentele deosebite se numără paradele tradiționale cu costume colorate, muzica și dansurile rituale autentice japoneze. 

Tenjin Matsuri se desfășoară în premieră nu doar în București, ci și în Europa și este rezultatul unei colaborări strânse între Guvernul României și Guvernul Japoniei. Ambasadorul Japoniei în România, Excelența Sa domnul Hiroshi Ueda, și-a exprimat aprecierea pentru această inițiativă, pe care o consideră o oportunitate unică de a promova schimburile culturale între cele două țări.

Luna noiembrie este Luna Culturală Japoneză în București și este marcată în fiecare an de ambasada niponă.

Spectacolele vor avea loc pe 4 noiembrie la TNB Sala Pictură, ora 10.00 si pe 5 noiembrie la TNB Sala Studio, ora 10.00.

Participarea la eveniment este gratuită și se face numai pe bază de invitație. Aceasta se poate obține completând formularul de înscriere de pe site-ul oficial al evenimentului, www.matsuri.ro.

Festivalul este realizat de Asociația Nihon Matsuri în parteneriat cu Fundația Act.or.Art, cu sprijinul Primariei Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Centrul de Studii Româno-Japoneze Angela Hondru, de pe lângă Universitatea Româno- Americană.

Partener media official: Radio Guerila.

Sponsori: Turkish Airlines, Wise Finance Solutions și Kato Pleasure Group Osaka.

Facebook: Tenjin Matsuri – București 2023 / / Instagram: @tenjinmatsuriro