Expoziţia de fotografie itinerantă „Abilităţile contează” este lansată pe 5 septembrie la ARCUB – Hanul Gabroveni pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare cu privire la Leziunile Medulare. Expoziţia organizată de Fundaţia Motivation România poate fi vizitată cu acces gratuit la ARCUB în perioada 5-12 septembrie, în foaierul de la parterul centrului cultural.

Expoziția cuprinde imagini care surprind persoane utilizatoare de scaune rulante, în diferite ipostaze, îndeplinind roluri active acasă, la serviciu sau în comunitate. Scopul expoziției este promovarea abilităților persoanelor cu dizabilități, a unui stil de viață activ în scaunul rulant, dar și promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități.

Expoziția Abilitățile contează pune în valoare oamenii, în deplina manifestare a abilităților lor, pentru a promova incluziunea și a încuraja persoanele cu și fără dizabilități să își cultive pasiunile și să aibă roluri active în comunitățile lor. Le suntem recunoscători atât celor care apar în imagini, cât și celor care le-au suprins, pentru că împreună contribuim la reducerea prejudecăților asociate persoanelor cu dizabilități.”, a declarat Erika Garnier, coordonator al serviciilor dedicate utilizatorilor de scaune rulante în cadrul Fundației Motivation România.

La nivel național, nu există o statistică a numărului de utilizatori de scaune rulante. Raportat la statisticile internaționale, se estimează că 300.000 de români au nevoie de scaune rulante pentru a se deplasa. Estimarea se bazează pe un raport al International Society of Wheelchair Professionals (ISWP), conform căruia 1,5% dintre locuitorii unei țări au nevoie de scaune rulante. Tot conform datelor internaționale, furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, în țările aflate în curs de dezvoltare, doar 10% dintre persoanele care au nevoie de un scaun rulant au acces la un astfel de echipament de mobilitate.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 5-12 septembrie în foaierul ARCUB – Hanul Gabroveni, în intervalul orar 12.00-20.00. Accesul este liber.

Expoziţia de fotografie „Abilităţile contează” debutează concomitent în București și Galați şi va fi itinerată, începând cu luna septembrie în Braşov, Cluj, Constanţa, Ploieşti şi Târgu Jiu.

Parteneri: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Ambasada Suediei în România, Centrul Comercial Drumul Taberelor București, Coresi Mall Brașov, Cinema Dacia Cluj, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanța, Shopping City Galați, Festivalul de fotografie //SECVENȚE, Ploiești.

Despre Fundația Motivation România              
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare activă și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și sport adaptat. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 27.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.