Expoziția HERITAGE RE:CODED prezentată de Galateca și Asociația Culturală NEO Art România cu sprijinul ARCUB pune în lumină o serie de proiecte ale studioului Foræva, axate pe reimaginarea tradiției și a meșteșugurilor viitorului prin prisma dezvoltării tehnologiei și a științei informatice. O reflecție asupra moștenirii culturale lăsată generațiilor viitoare, expoziția este o celebrare a diversității și a patrimoniului etnografic prin decodificarea și reinventarea motivelor grafice vechi de secole cu ajutorului designului computațional și al algoritmilor de tip ‘machine learning’ și inteligența artificială, precum și materializarea lor prin tehnologii noi, materiale și procese digitale automatizate precum printarea 3D.

Expoziția este o experiență audio-video și include incursiuni în explorările digitale și în procesele de design din culisele creării rochiei din cristale Swarovski purtată pe scenă de către Björk, ținute virtuale digitale, experimente în ‘machine learning’ și tapiserii generate de AI (Inteligența Artificială), precum și lucrări nelansate încă, în premieră la RCW.


HERITAGE RE:CODED are două componente, rochia AEVA și Tapiseriile AI.
Rochia AEVA este inspirată de geometrii sinuoase matematice, cu un design în continuă transformare, o rochie de tip Moebius, cu o singură suprafață fluidă și torsionată în jurul corpului, o premieră în lumea modei. Asemeni unui puzzle modular, rochia este concepută algoritmic, poate fi descompusă în piese plate 2D și recompusă volumetric în piese 3D. AEVA este Eva trecutului ,cât și a viitorului, purtând tradiția ca pe cea mai elegantă ținută din galaxie.”
În acest moment în care meșteșugurile tradiționale și valorile asociate lor sunt aproape ignorate, Foraeva Studio se servește de capacitatea inteligenței artificiale de a învăța din trecut și a reintepreta tradițiile în folosul generațiilor viitoare. Proiectul Tapiserii AI, prezentat la ARCUB, Sala LIBRĂRIE, folosește un algoritm de învățare de tip deep learning, pentru a genera un limbaj vizual unic, o sinteză de motive în care putem recunoaște simboluri familiare precum flori, plante sau siluete umane. Prin programarea unui algoritm de tip deep learning pentru a sintetiza o arhivă uriașă de motive tradiționale românești, a rezultat fiind o colecție de covoare reintepretate, generate de Al — Inteligență Artificială.
Designerul vestimentar Lana Dumitru și arhitectul Vlad Tenu, fondatorii Foraeva Studio au reflectat asupra ideii de moștenire culturală lăsată generațiilor viitoare și au fost inspirați de obiceiul românesc al zestrei — acea ladă din lemn plină cu țesături, bluze și covoare țesute de mână oferite de către părinți proaspeților miri ca un dar de preț. Designul tapiseriilor Al este controlat de un algoritm care reinterpretează motivele vechi și recreează pattern-uri noi, în același fel în care motivele țesute erau codificate și transmise din generație în generație.
Tapiserii AI continuă tradiția Galateca de a prezenta proiecte de artă ce au ca temă centrală semnele tradiționale, dar si directia strategica a galeriei de a sustine si promova proiectele interdisciplinare, collaborative si aflate la granite intre arte si noile tehnologii.

FORAEVA STUDIO e un laborator de design multidisciplinar,fondat de designerul vestimentar Lana Dumitru și arhitectul Vlad Tenu. Fuziunea dintre arhitectură și modă este potențată de interesele comune ale celor doi din sfera exprimării artistice prin concepte noi de avangardă, inspirate de natură, tradiție și meșteșuguri, algoritmi și tehnologie. Abordarea inovativă a procesulul de design combină o gamă largă de talente din diferite arii de expertiză: design vestimentar, cel de bijuteriil, design de produs și arhitectură, materializate în lucrări de artă și colecții apărute în urma unor proiecte de cercetare sau a colaborărilor cu branduri. Colaborarea de succes cu Swarovski consolidează etosul și misiunea de a reinventa conceptul de meșteșug digital, de a împinge limitele imaginatiei și perceptiei asupra a ceea ce înseamnă viitorul tradiției. Rochia premiată din cristale Swarovski a fost purtată pe scenă de către Bjork în cadrul turneului Utopia și e expusă în prezent în muzeul Swarovski Crystal Worlds în Austria.
Lana Dumitru este un designer ale cărei creații explorează cultura românească. Ea și-a terminat recent doctoratul în Arte digitale și modă. Lana își concepe toate modelele și vizualurile și transformă materialele în piese conceptuale prin intermediul imprimeurilor digitale și a tăieturilor cu laser. Este, de asemenea, primul designer român care a colaborat cu Puma, pentru o jachetă personalizată numită T7 Etno Shake Puma by Lana.
Vlad Tenu este un arhitect român stabilit în Londra, iar munca sa este inspirată de procesele naturale și combină arta și știința (inclusiv tehnici de programare), având ca rezultat obiecte sculpturale ce își găsesc locul în felurite domenii, de la bijuterie și modă la design de produs și arhitectură. Vlad a câștigat numeroase premii și a colaborat de-a lungul carierei sale cu CLON8 sau Del Rio London (în zona modei) sau cu Surface Architects, Urban Systems sau AHMM.
NEO ART CONNECT este prima inițiativă de a crea o rețea națională de artă și tehnologie și prima Anuală pe această temă. În toamna anului 2022 debutează proiectul pilot creat de Galateca și Asociația Culturală NEO Art România, gândit ca o platformă integratoare a tuturor inițiativelor din aceste domenii, cu scopul de a susține producția și creatorii, de a promova domeniile implicate și de a crea un punct de interes major pe harta internațională.
HERITAGE RE-CODED este un proiect organizat de Galateca si Asociația Culturală NEO Art România în parteneriat cu ARCUB.