Evenimentul propus de Zeppelin include și conferința „Industrial. RE-Industrial”, invitat fiind Ronald Schleurholts, partener în cadrul biroului olandez „cepezed”. Ronald va vorbi despre fabrici noi elegante și despre cum pot fi recuperate cele vechi (așa cum au facut pentru propriul sediu).

Expoziția „București Sud”: Zeppelin a survolat sudul zonei centrale și au selectat și au adus împreună mai multe proiecte și organizații, însumând 12 inițiative independente în partea deloc privilegiată a capitalei.

Conferința Industrial. RE-industrial: despre arhitectură industrială veche și nouă, despre ieșirea din soluții standard și despre regenerarea patrimoniului industrial. Keyspeaker va fi Ronald Schleurholts, partener în cadul biroului cepezed, una dintre cel mai inovative companii de arhitectură și inginerie din Olanda. Deși proiectează ansambluri de mii de metri pătrați, pentru sediul lor au reabilitat o clădire industrială din Delft – fostul Muzeu de Tehnologie din Ezelsveldlaan, transformat într-un complex colectiv destinat întreprinderilor din industria creativă. Printre participanți se mai numără Tamina Lolev – arhitect, partener la Wolfhouse Productions și unul dintre oamenii-cheie ai NOD makerspace, platforma și centrul de industrii creative din zona Timpuri noi, și Ion Sturza – Chairman Fribourg Capital, inițator al proiectului Liberty Technology Park din Cluj.

Biroului cepezed i s-a atribuit fostul Muzeu de Tehnologie din Ezelsveldlaan, Delft, pentru a fi transformat într-un complex colectiv destinat întreprinderilor din industria creativă. După renovarea temeinică, biroul de arhitectură și-a mutat el însuși sediul într-una dintre sălile monumentale care datează de la începutul secolului XX, construite inițial pentru a explica studenților Universității Tehnice felul în care funcționează motoarele cu abur și cu ardere internă. Cei de la Cepezedprojects – dezvoltatorul asociat cu cepezed, s-au mutat și ei în această clădire și au jucat un rol important în reabilitarea proprietății. Ansamblul are o serie de elemente caracteristice, cum ar fi acoperișul vitrat și expus, construcția metalică, macaraua grea, etajele de tip galerie și o varietate de detalii decorative de construcție. În 1990 clădirile au fost înregistrate ca monument local, și în 2003 au dobândit chiar statutul de monument național. Când Muzeul de Tehnologie a părăsit complexul, în 2008, revista săptămânală a Universității Tehnice a etichetat lucrarea istorică a fostului arhitect guvernamental Jan Vrijman (1865-1954) „visul multor iubitori de arhitectură”. Revista a analizat în mod special atmosfera industrială și prezența intensă a luminii zilei în hală – un impediment pentru muzeu -, dar care se potrivește atât de bine pe de altă parte caracterului unui birou de arhitectură precum cepezed. Cu renovarea, printre altele, a clădirii antrepozitului vamal din Rotterdam, a imobilului 51 din Den Helder și a Muzeului produselor textile din Tilburg, cepezed își dovedește o experiență anterioară amplă în revitalizarea importantelor moșteniri industriale.

Explorare digital‑industrială: art-installations by Modulab & Kotki Visuals