Acces gratuit

Ben Greber, Codruța Cernea, Victoria Zidaru, Ion Bârlădeanu, Hubert Hasler, Franziska Jyrch, Kristin Wenzel, Gili Mocanu ,Tanja Kodlin, Peter Hoiß.

Eveniment găzduit de ARCUB, cu susținerea Centrului Cultural Palatul Mogoșoaia și Kulturamt Düsseldorf.

Vernisaj: 19 august 2016 ora 19:00

19.08 – 24.08 2016 perioada expozitiei Beyond the lines – Sala Gabroveni

Program vizitare: zilnic, 14.00-22.00

image001

Din luna iulie până în septembrie 2016, Kristin Wenzel este artist în rezidență la Palatul Mogoșoaia. Ea face parte din programul de schimburi de rezidențe Mogodorf, o colaborare care deja a împlinit 10 ani, între Kulturamt Düsseldorf și  Centrul Cultural Palatul Mogoșoaia. Precum alții dintre colegii săi rezidenți din acest program, Kristin Wenzel nu a făcut doar artă pe cont propriu la București, ci a și deschis largi posibilități de colaborare pentru prietenii săi artiști din Europa. O rețea de artiști colaboratori a apărut astfel din legăturile pur individuale dinăuntrul țesutului viu al producției artistice actuale. Instituțiile implicate au funcționat mai mult ca o rampă de lansare pentru întreprinderi artistice personalizate, impulsionate de experiența ireductibilă a unui artist ce descoperă un oraș, valorile sale culturale evidente sau ascunse.

ARCUB, cea mai importantă platformă culturală de inserare pe scena artistică bucureșteană, s-a raliat prompt propunerilor artistei germane. Dincolo de linii10 artiști printre descoperiri  este rezultatul legăturilor stabilite de către Kristin Wenzel și galeristul Dan Popescu cu artiști germani, români și austrieci. Nu este vorba despre emergența unei grupări artistice. Ei nu împărtășesc o anumită ideologie artistică și nici măcar tehnici artistice anume sau un ideal estetic similar. În pofida specificului lor cultural local, a vârstei și a fundalului antropologic distinct, ceea ce izbește în cazul lor este o preocupare comună, profundă, pentru liniile deviante sau pentru deviațiile de la linie. Un concept trans-cultural, păstrarea liniei și nevoia imperioasă de a scăpa de aceasta este dezvăluită într-o expoziție ce prezintă instalații, pictură, obiecte, dar și performance. În lucrările semnate de Franziska Jyrch, severitatea suspendată a liniilor indică concomitent interdicție și încălcare, în timp ce în lucrările Victoriei Zidaru linia insinuează o verticalitate moale, iar obiectele lui Peter Hoiß folosesc imaginea conductei ca un fel de semn de circulație semantică. Kristin Wenzel este absorbită de capacitatea ieșită din comun a unei simple linii de a configura modele, ce se decupează automat după o inofensivă tăietură. Dimpotrivă, Tanja Kodlin este fascinată de liniile procesate, de linia dreaptă turtită în spirale vizuale. Serpentina interioară  (inaparentă dar infinită) a formelor geometrice riguros aliniate de către Gili Mocanu este contrabalansată de liniile oneste și de încredere pe care se bazează lucrările lui Ben Greber și Codruța Cernea, care dezvoltă un limbaj vizual construit literalmente pe linie. În ceea ce îi privește, Ion Bârlădeanu și Hubert Hasler vin cu o perspectivă proaspătă și opusă asupra liniei, prin completa ignorare a acesteia. În timp ce ceilalți artiști urmează calm și rațional linia chiar și în criticarea acesteia, ei se eliberează total, ieșind din rând, scăpând către nodul și amestecul visceral al dorințelor subconștiente.

Erwin Kessler, curator

Foto: Peter Hoiß