Primăria Capitalei prin ARCUB a organizat „Concertul extraordinar de Centenar”, susținut ieri, 4 septembrie, la Ateneul Român, de Orchestra Simfonică București.  Un adevărat prilej de emoții și de muzică de calitate, oferite de unii dintre cei mai importanți muzicieni români din America, Germania, Elveția, Italia, Grecia sau Liban, reuniți sub bagheta celebrului dirijor Nicolae Moldoveanu.

Revenirea artiștilor români în țară, pentru a susține concertul de la București, a constituit o premieră națională, transformând astfel Orchestra Simfonică din București într-o Orchestră Internațională a Românilor și realizând, pe scena Ateneului Român, o „Mare Unire”, care a făcut să dispară bariere geografice, economice, sociale și culturale. Este pentru prima dată când mai mulți instrumentiști cu o carieră internațională impresionantă se reunesc într-o orchestră ad-hoc, în țara unde și-au făcut primele lecții de muzică, iar primirea de care s-au bucurat din partea auditoriului aflat în sala Ateneului a confirmat comuniunea neîntreruptă între sufletele românilor risipiți de Istorie în diferite colțuri ale lumii.

Publicul a putut călători prin timp și stiluri componistice, bucurându-se de sonoritățile românești ale Baladei lui Ciprian Porumbescu sau ale Dansului Țărănesc de Constantin Dumitrescu, în interpretarea lui Rodin Moldovan, sau de cele ale ariilor lui Puccini și Cilea, în interpretarea Elenei Mosuc, fără a lăsa deoparte acordurile rusești ale unor compozitori îndrăgiți. Alături de Rodin Moldovan, Bogdan Băcanu, Christoph Sietzen, s-a făcut remarcată prezența fermecătoare a sopranei Elena Moșuc, care a cântat pe cele mai faimoase scene ale lumii, de la Teatrul Scala din Milano, la Covent Garden în Londra, Palais Garnier și Champs-Elysées din Paris, la Metropolitan Opera din New York.

Născut în România și emigrat în Elveția, în 1986, Nicolae Moldoveanu a studiat arta dirijoratului împreună cu Wilfried Boettcher, Horst Stein, Ralf Weikert și Antal Doráti la școala de muzică din Zürich, Basel și Bern, urmând, de asemenea, master-class-uri cu Lothar Zagrosek sau Sergiu Celibidache.

Un concept muzical unic în România, Orchestra Simfonică București este o instituție privată fondată, în 2007, de trei muzicieni care și-au dorit să spargă barierele și să demonstreze că muzica simfonică li se adresează tuturor și trebuie să ajungă și în locurile unde oamenii nu au acces la evenimente culturale. Orchestra a cântat în concerte alături de nume mari ale muzicii din diferite genuri: Sarah Brightman, Tarja Turunen, instrumentiști celebri din toată lumea, dar și Direcția 5, Transylvania Phoenix, Smiley sau Elena Gheorghe.

Programul muzical a cuprins atât lucrări românești, cât și străine, compuse de Tiberiu Olah, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Johann Sebastian Bach, Mihail Ivanovici Glinka, Bellini, Piotr Ilici Ceaikovski, Giacomo Puccini, Dmitri Șostakovici, Francesco Cilea, Nikolai Andreyevich Rimsky-Korsakov, reușind să impresioneze publicul, care și-a exprimat admirația și entuziasmul prin minute întregi de aplauze în picioare.

Concertul, organizat de Primăria Capitalei, ARCUB și Orchestra Simfonică București, face parte din seria evenimentelor prilejuite de aniversarea Centenarului Marii Uniri.