Două dintre producțiile de teatru marca ARCUB la Festivalul National de Teatru

Intre 20 si 30 octombrie 2017, va avea loc cea de-a 26-a editie a Festivalului National de Teatru. Si ne bucuram sa va anuntam ca  două dintre producțiile de teatru marca ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București se vor juca cu har si mandrie in cadrul acestei editii a Festivalului.

 

Vineri 20 octombrie 2017  Artists Talk

Sâmbătă 21 octombrie 2017  Artists Talk

Duminică 22 octombrie 2017– București. Instalație umană

Sâmbătă 28 octombrie 2017  – București. Instalație umană

 

Azi, mai mult decat oricand, suntem mandri ca doua dintre spectacolele stagiunii de teatru Arcub 2016 se afla printre cele 40 cele mai bune spectacole ale stagiunii din întreaga țară.

 

Despre spectacolul București. Instalație umană

Bucureștiul ne reprezintă pe toți. Este așa cum îl îngrijim, așa cum îl construim, așa cum îi permitem să se dezvolte. Este orașul în care studiem, lucrăm, trăim. Spațiul care ne place sau pe care îl disprețuim, care ne înfurie, sau care ne face să râdem în hohote. Capitala cu gropi și străzi aglomerate, dar și locul care ne dezvăluie uneori spații magice.

Spiritul acestui oraș, cu contrastele lui violente, cu energia lui adesea debordantă și agresivă, cu umorul său coroziv, dar și cu candoarea și frumusețea lui surprinzătoare, este punctul de pornire al unui spectacol de teatru. Un spectacol sincretic, care îmbină dansul, muzica, arta plastică și video, teatrul, performance-ul într-un mixaj original, care reprezintă oglinda fidelă și democratică a întâlnirii dintre mai mulți artiști. O instalație teatrală, un spectacol ofensiv, secvențial, frontal, angajat politic.

București. Instalație umană este o oglindă mozaicată a tuturor celor care au contribuit la el. Arată Bucureștiul așa cum îl percepe acest grup de artiști, fără a-și propune să fiepolitically correct. Îți arată imaginea unui oraș pe care o poți recunoaște sau pe care o poți contesta, dar care, cu siguranță, nu te va lăsa indiferent.

 

Despre spectacolul Artists Talk

Două dintre producțiile de teatru marca ARCUB la Festivalul National de Teatru
Două dintre producțiile de teatru marca ARCUB la Festivalul National de Teatru
Două dintre producțiile de teatru marca ARCUB la Festivalul National de Teatru
Două dintre producțiile de teatru marca ARCUB la Festivalul National de Teatru

Discuțiile echipelor artistice cu spectatorii ocupă un loc important în festivaluri, turnee, în spațiul public în general. Se întîmplă să fim fie spectatori, fie personaje în astfel de situații. De obicei artist’s talk au rolul de a conecta discursul artistic cu publicul căruia i se adresează. În ultimii doi ani am asistat la situații interesante, în care contextul social și politic și-a pus amprenta într-un mod foarte puternic asupra felului în care discursul artistic a fost livrat și receptat. De la ‘canibalizarea refugiaților’ la discursuri conservatoare, chiar ultranaționaliste avem de a face cu artiști care propun în spațiul public diferite tipuri de discurs. Un artist este un formator de opinie și are responsabilitate. Într-o lume din ce în ce mai puțin dispusă la dialog, cu ce instrumente artistice operăm?

Folosind convenția artist’s talk (discuții ale artiștilor cu publicul) am încercat să aducem împreună poziționări diferite: situații în care etica, deși clamată la nivel discursiv, e lăsată în plan secund, uneori din rea voință, alteori pur și simplu din ignoranță, din neglijență sau din vanitate, precum și cazuri în care etica nici măcar nu intră în discuție pentru adepții artei pentru artă. Cele 6 scene ale spectacolului sunt inspirate fie din discuții cu publicul la care am asistat în ultimii doi ani în țară și în străinătate, fie din interviuri, însă, deși asemănările cu persoane reale nu sunt întîmplătoare, identificarea unui anume artist cu un anume discurs nu este miza acestei ficțiuni. Ceea ce ne-a interesat a fost să înțelegem, noi înșine parte din acest sistem, felul în care (i)responsabilitatea artistului transpare din discursul despre propriul demers și despre lumea în care trăiește.