Proiect cultural creat de Asociația Hearth şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti afectiv” 2022.

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Asociația Hearth – un ONG cultural-artistic înființat în 2017, cu sediul într-o casă cu o istorie de peste 170 de ani, de pe strada Parfumului 19 din București (care a aparținut regretatei jurnaliste și scriitoare Silvia Kerim) și care în cei cinci ani de existență s-a poziționat pe harta organizațiilor cu impact în viața culturală a bucureștenilor prin activitatea sa – organizează în perioada 17 septembrie – 15 octombrie 2022 proiectul Scrisorile Bucureștiului.

Despre Scrisorile Bucureștiului

Declarație Natalia Cebanu – Director Artistic la Asociația Hearth:

Scrisorile Bucureștiului este o extensie naturală a primei ediții a Festivalului Scrisorilor din 2021 – prima inițiativă din România care aduce în atenția publicului importanța scrisorilor ca instrumente de comunicare, de reflexie personală, de creare și studiu al identităților comunitare și ca repertorii de valori. Iterația din 2022 a Festivalului Scrisorilor este prima manifestare locală cu puternic caracter participativ a acestei inițiative și a plecat de la nevoia implicită de reconectare a comunității bucureștene cu orașul, în contextul distanțării afective generate de pandemie în ultimii doi ani.”

Proiectul urmărește cu prioritate creșterea interesului locuitorilor Bucureștiului pentru conservarea și studierea scrisorilor ca  instrumente de comunicare perene și de păstrare a memoriei culturale în rândul comunităților.

Astfel, prin intermediul unui program cultural-educativ care constă într-un set de 8 activități cu puternic caracter participativ, desfășurate în perioada 17 septembrie – 15 octombrie 2022 și poziționate la confluența dintre diferite domenii (arte vizuale, artele spectacolului, comunicare, istorie, studii culturale și filosofie), proiectul își propune să apropie publicul tânăr și adult din București de importanța culturală a scrisorilor.

Cum? Prin cultivarea tehnicilor de scriere creativă în scop terapeutic, de (re)găsire a echilibrului emoțional, prin încurajarea exprimării creative și a tehnicilor de dezvoltare a creativității pornind de la materiale epistolare inedite, prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța materialelor epistolare ca repertoriu și generator de valori care creeaza identități comunitare și, nu în ultimul rând, prin activareaîn rândul comunității locale a unor spații neconvenționale din București – în care locuitorii de toate vârstele să aibă acces la activități creative cu puternic caracter participativ.

Declarație Doina Dogăroiu – Manager proiecte culturale la Asociația Hearth:

“Activitățile din cadrul proiectului se adresează în egală măsură familiilor cu copii, adulților de toate vârstele, copiilor și adolescenților care își doresc să petreacă timp de calitate cu cei dragi (prieteni, familie sau chiar persoane noi întâlnite în cadrul manifestărilor artistice din proiect), să își dezvolte creativitatea și bagajul de cunoștințe prin explorarea într-o manieră inedită a scrisorilor Bucureștiului de acum și de altădată.”

Pe parcursul desfășurării proiectului, locuitorii Bucureștiului au oportunitatea de a participa la ateliere creative în aer liber (jurnal prin tehnica colajului, sesiuni de scriere la mașina de scris, workshop-uri de scriere creativă și de artă comunitară), la trasee interactive de tip treasure hunt prin București, la o expoziție de scrisori și fotografie, la un spectacol pentru copii sau la o prelegere bazată pe corespondențe inedite.

Calendarul evenimentelor din cadrul proiectului Scrisorile Bucureștiului

EvenimentDatăLocație
Atelier – Jurnal prin tehnica colajului „Bucureștiul în colaje17-18 septembrie 2022Parcul Titan (I.O.R)
Atelier de scriere la mașina de scris „Bucureștiul la mașina de scris17-18 septembrie 2022Parcul Titan (I.O.R)
Atelier de scriere creativă „Scrisoare către un străin17-18 septembrie 2022Parcul Titan (I.O.R)
Atelier de artă comunitară „Pansament pentru suflet17-18 septembrie 2022Parcul Titan (I.O.R)
Traseu treasure hunt – „Scrisorile bunicii2 octombrie 2022Punct de plecare: Camera din față
Expoziție – „Deprinderi de ieri și azi24 septembrie – 2 octombrie 2022Muzeul Municipiului București  Casa Filipescu-Cesianu
Ateliere pentru copii (bune maniere / scrierea unei scrisori către un prieten)24 – 25 septembrie 2022Muzeul Municipiului București  Casa Filipescu-Cesianu
Spectacol pentru copii– „Legenda Bucureștiului9 octombrie 2022Muzeul Municipiului București  Casa Filipescu-Cesianu
Corespondențe – „O șuetă despre deșteptarea culturii după Revoluție15 octombrie 2022Asociația Hearth (Casa Kerim)

Pentru mai multe detalii despre fiecare dintre evenimentele din cadrul proiectului, urmăriți paginile de Facebook și Instagram și site-ul Festivalul Scrisorilor.

__________________________________________________________________________

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Parteneri: Muzeul Municipiului București, Primăria Sector 3, Camera din Față, Librăria Franceză Kyralina, Biblioteca Metropolitană București, Asociația Hestugma, Asociația Artextract, Radio România Cultural, Colegiul Național Bilingv George Coșbuc, iQool