ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, găzduiește joi, 25 noiembrie 2021, lansarea publicației De jale si de dragoste care cuprinde 15 interviuri cu lăutari contemporani, realizată de Primăria Capitalei prin Centrul Cultural Expo Arte.

Mi-am dorit acest proiect pentru că lăutarii l-au urmat, până nu demult, pe românul de rând de la naștere la groapă. Și pentru că lăutarii din București, una dintre cele mai vechi bresle meșteșugărești de pe teritoriul politic al României de azi, au fost mereu neglijați din cauza repertoriului lor cosmopolit.(Bogdan Simion, autor)

De peste 175 de ani, lăutarii de oraş au reprezentat în România un spirit modern şi european, similar cu cel din alte colţuri ale Europei, fie că vorbim de interpreţii de flamenco din Spania, de fado din Portuglia, de jazz manouche din Franţa sau de romanţă din Rusia. Deşi muzica lăutărească a Bucureştiului poate fi considerată un bun omolog al muzicilor urbane de tradiţie enumerate anterior, aceasta din urmă a devenit tot mai puţin respectată, apreciată şi ascultată în România ultimilor 30 de ani. Mulţi dintre lăutarii mari ai Bucureştiului de azi nu au încăput în paginile acestei lucrări, însă ar putea face parte dintr-o ediţie viitoare. Legătura dintre protagoniştii cărţii este că toţi provin din rândul a două generaţii (cu vârste cuprinse între 60 şi 80 de ani), reprezentând ultima urmă a lăutarilor bucureşteni care au prins, aproape pe tot parcursul dezvoltării lor artistice, instrumente acustice la concerte, repetiţii, nunţi, botezuri, înmormântări ş.a. Lăutarii incluși în carte sunt oameni ai prezentului, care au puterea de a ne transporta în trecut, până într-acolo încât avem senzaţia că-i vedem proiectați pe un perete. Moştenirea lor este preţioasă, îndeosebi pentru legătura pe care o pot crea între contemporaneitate şi un trecut la care nu ne mai gândim atât de des, în tot mai complicata lume digitală în care trăim.

Depre autor

Bogdan-Mihai Simion este cobzar, doctor în Litere, actor, scriitor, artist, lăutar de la 15 ani, promovează muzica tradițională și spune lucrurilor pe nume. Din familie de artiști, Bogdan Simion caută să ducă tradiția mai departe prin cobză și voce, cu ajutorul muzicii lăutarești pe care o promovează, să aștearnă pe hârtie povești ale celor care fac instrumente muzicale vechi, tradiționale prin articolele sale publicate, să păstreze și să dea mai departe frumusețea unor vremuri trecute, dar neuitate.

Evenimentul de lansare se va desfășura în prezența autorului, Bogdan-Mihai Simion, și a unui număr restrâns de invitați, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind stabilirea măsurilor aplicate în contextul pandemiei de COVID-19. Accesul se va face pe bază de invitație.