DAVID PALOMAR

 

Drumul său în lumea muzicii flamenco începe în 1998 când participă la Bienala de flamenco de la Sevilla alături de dansatorul Javier Barón, în spectacolul ‘Sólo por arte’ rămânând, de altfel, alături de trupă şi în turneele acesteia. Apoi, îi regăsim numele alături de cele ale unor artişti cunoscuţi ca Isabel Bayón şi Fernando Romero, sau Rafael de Utrera şi Carmen Lozano, pe afişele unor importante scene europene, între care turneul ‘Al-Andalus’ al pianistului Manolo Carrasco.


A fost membru al companiei dansatoarei  Carmen Cortés cântând în turneul din Statele Unie pentru spectacolul ‘Racial’ şi ‘Soleá, un son eterno’, a cărui premieră a avut loc la Teatrul Albéniz din Madrid, cu El Güito ca artista invitat. Face parte apoi din compañía Cristinei Hoyos timp de cinci ani, pentru turneul internaţional al spectacolului ‘A compás del tiempo’. Colaborarea cu artista din Sevilla se prelungeşte până în 2002, la premiera spectacolului ‘Tierra adentro’la Teatrul Maestranza din Sevilla. Colaborează şi cu Javier Latorre în spectacole precum ‘Ambivalencia’ şi ‘En el nombre de la Rosa’.


Pe lângă dansatorii cu care a colaborat, un mai puţin importante sunt colaborările cu chitarişti de talia lui Vicente Amigo şi Gerardo Núñez sau cu alţi artişti ai generaţiei sale: Jairo Barrul, Ángeles Gabaldón, Mercedes Ruiz şi Rosario Toledo. La sfârşitul anului 2007 are premiera cu spectacolul “CADIZ”, produs de Agenţia Andaluză de Flamenco, unde urcă pe scenă alături de  Mariana Cornejo, Rosario Toledo, Carmen de la Jara şi ‘El Junco’, printre alţii. Participă la diferitele ediţii ale Festivalului de Mont Marsan cu spectacolele ‘Meridiana’ de Javier Barón , ‘Moroneando’ şi ‘De la mar al fuego’ – înconjurat de nume precum José de la Tomasa, El Lebrijano, Luis El Zambo sau Milagros Mengibar-. Între alte colaborări importante merită subliniată cea de Palau de la Música din Barcelona împreună cu cantautorul catalan Lluís Llach, ce acu dansatorul japonez Shoji Kojima sau cu Paco Peña pentru turneul în Statele Unite şi Australia cu spectacolul ‘Flamenco in concert’.


Ca solist pe lângă numeroase participări în festivaluri de gen, în 2004 şi 2005 prezintă recitalul ‘Palomar, el cante’ în  Sala Central Lechera din Cádiz, iar în 2004 şi 2006 participă la Bienala tinerelor voci. În 2008 cântă alături de Orchestra Manuel de Falla din Cádiz, sub bagheta dirijorului José Luís López Aranda, interpretând cântece populare din Lorca.

Vocea lui David Palomar sună pe discuri ca‘Tela marinera’ de Mariana Cornejo, ‘Aire’ de José Mercé, ‘La luna de Tomasa’ de La Macanita şi ‘Monroy’ de Sergio Monroy. Apoi înregistrează  un disc de flamenco fusión în dubla calitate de solist şi compositor pentru trupa Levantito, cu care şi apare în numeroase programe de televiziune. Vocea sa este prezentă şi albumul colectiv ‘Perversiones flamencas’ unde interpretează “Killing me softlz” şi pe  DVD –ul ‘Conocer nuestro flamenco’.


În 2008 apare primul său disc, ‘Trimilenaria’, un omagiu adus oraşului său natal, Cádiz natal. În acelaşi an realizează prímele sale spectacole bazate pe acest disc cu care cucereşte săli importante precum Gran Teatro Falla din Cádiz, Teatro Central din Sevilla sau Teatro Cánovas din Málaga. În august 2009 participă la premiera spectacolului ‘Flamenco Hoy’ de Carlos Saura. În ianuarie 2010, la Teatro Lope de Vega din Sevilla, apare ca artista invitat în spectacolul ‘Gracias a la vida’ de Pasión Vega.


David Palomar a fost distins cu următoarele premii:

–  Premiul ‘Manolo Caracol’ şi Premiul ‘Camarón’ la cel de-al XVIII-lea Concurs Naţional de Artă Flamenco din Córdoba (2007)

–  ‘Premiul Joven’ al Catedrei de Flamencologie din Cádiz.

–  TRIMILENARIA – Premiul pentru Cel Mai Bun Album de Debut- Deflamenco.com