Poeţi, tineri artişti, grafferi şi sute de bucureşteni au luat parte între 21 şi 22 august la evenimentele pentru comunitate pregătite de ARCUB pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului Străzi Deschise. În perioada 21 august – 26 septembrie 2021, ARCUB participă la Străzi Deschise cu o serie de cinci weekenduri de evenimente.

De la poeme despre Bucureşti scrise la propriu pe străzile oraşului cu ajutorul locuitorilor, la proiecte participative care au transformat pietonii în generatori de conţinut, la reprezentaţii de dans contemporan, programul primului weekend de evenimente ARCUB la Străzi Deschise s-a bucurat de un flux de peste 2.000 de persoane pe parcursul celor două seri de-a lungul Căii Victoriei.

La inaugurarea instalaţiei participative de pe vitrina Magazinului Muzica, de sâmbătă, 21 august, au participat bucureşteni şi artişti ai oraşului care şi-au imaginat în scris sau prin desene dorinţe şi visuri pentru Bucureştiul viitor. Faţada Magazinului Muzica a devenit astfel un spaţiu de dialog despre oraş care invită, timp de o lună, cât mai mulţi bucureşteni să contribuie cu propriile proiecţii despre oraş aşa cum şi-l doresc. Instalaţia participativă de la Magazinul Muzica va rămâne deschisă în weekendurile Străzilor Deschise până pe 19 septembrie inclusiv.

În aceeaşi seară, tot pe Calea Victoriei, a avut loc activarea stradală a proiectului inedit de literatură contemporană „Epopeea participativă 2021”. Singurul poem colectiv despre Bucureşti scris de 40 de poeţi a fost transcris, cu ajutorul stencils-urilor, pe Calea Victoriei. 840 de versuri scrise în 2015 pentru competiţia Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost redate pe asfalt de zeci de tineri şi artişti care au răspuns apelului pentru voluntari, organizat pentru realizarea acestui proiect. Iniţiativa şi conceptul proiectului îi aparţin poetei Svetlana Cârstean, care a fost prezentă la eveniment alături de alţi artişti ai Bucureştiului. Poemul colectiv despre Bucureşti poate fi „parcurs” de-a lungul pistei de biciclete dintre Hotelul Novotel şi Hotel Radisson de pe Calea Victoriei până la închiderea proiectului Străzi Deschise.

Programul evenimentelor ARCUB la Străzi Deschise a fost completat de reprezentaţiile de dans contemporan în zona Bisericii Kretzulescu. Contemporary Creative Dreamers au prezentat sâmbătă, 21 august, spectacolul „Bite the bullet / re:mix”, iar duminică, 22 august, Asociaţia Delazero a adus la Străzi Deschise spectacolul „Connect Urban Performance” cu fragmente coregrafice create în cadrul „Festivalului de Dans Contemporan Connect”, care explorează influenţa spaţiului urban asupra corpului uman.

ARCUB revine la Străzi Deschise în weekendul 4-5 septembrie cu spectacole de muzică, dans contemporan în zona Bisericii Kretzulescu şi un video-mapping pe calcanul clădirii Teatrului Odeon.

Calendarul evenimentelor ARCUB la Străzi Deschise poate fi consultat aici.

Despre Străzi Deschise

Un proiect inițiat de ARCEN și sprijinit de Primăria Capitalei, Străzi Deschise transformă zone aglomerate din centrul oraşului în zone pietonale în fiecare weekend, pe parcursul perioadei 29 mai – 17 octombrie 2021. Proiectul îşi propune să pună în valoare spațiul public şi cuprinde 7 zone pietonale, 34 de străzi și 11,66 km de străzi care devin pietonale în fiecare sâmbătă și duminică, între 11.00 – 22.00. ARCUB participă la Străzi Deschise începând cu data de 21 august, cu o serie de evenimente participative și spectacole de dans contemporan, care au loc pe Calea Victoriei și zonele adiacente.

Foto credit: Petru Ivu