Râul Dâmbovița, un privilegiu urban de neegalat, nu și-a atins potențialul. Cu toate că traversează capitala României, râul rămâne sub exploatat, reprezentând cel mai mare spațiu nefolosit al orașului. Mai mult, Dâmbovița și bulevardele adiacente sunt bariere și separatoare între sectoare, cartiere și comunități. Totuși, ce am putea face cu acest râu? Dâmbovița Delivery 2023, evenimentul manifest organizat în weekendul 23-24 septembrie în București, va revitaliza segmentul de râu și parte din Splaiul Unirii în zona Timpuri Noi – Mihai Bravu. Comunitățile din București și turiștii vor avea prilejul să se bucure de un spectacol al naturii prin culoare, muzică și activități pentru toate gusturile și vârstele. Printre activitățile programate se numără: reconectarea cu apa și natura.
Într-o eră în care tehnologia acaparează și ne îndepărtează de natură, evenimentul manifest Dâmbovița Delivery 2023 ne invită să ne re-conectăm cu apa.
Participanții au ocazia să descopere râul Dâmbovița dintr-o perspectivă nouă, prin plimbări pe apă cu canotcile PATZAIKIN (o experiență inedită), iar iubitorii de sporturi pe apă vor putea să se bucure în siguranță de o diversitate de activități nautice, de la caiac la paddleboard, într-un cadru urban reconectat la natură, prin redefinirea relației vizitatorilor festivalului cu apa care străbate orașul. Vizitatorii vor putea explora și întelege mai bine istoria râului Dâmbovița prin plimbări tematice, expoziții de artefacte pentru natură și vor putea crea cuiburi pentru păsări.

Arte vizuale
Prin intervențiile și activitățile propuse de artiști locali, fiecare zonă a evenimentului va deveni parte dintr-un adevărat spectacol vizual: Podul Abatorului va fi transformat într-un spațiu reper, atractiv și colorat. Cuva râului va fi animată cu picturi ale animalelor autohtone, precum un omagiu închinat biodiversității regiunii.
Clădirea Industriei Bumbacului va servi ca pânză pentru un mural impresionant, care va conecta prin ilustrație ecologia și arta, două valori cheie aflate la fundamentul evenimentului. Vizitatorii vor putea să exploreze arta stradală, vor putea participa la ateliere de design botanic, de string art, de reciclare și să învețe cum își pot crea propriile accesorii.

Spectacole live
Două scene vor găzdui sesiuni cu selecții muzicale oferite de DJ locali, creând atmosfera perfectă pentru dans și distracție. Iubitorii de teatru vor avea parte de reprezentații cu actori talentați, iar galeriile și expozițiile de artă din cadrul evenimentului manifest vor oferi un spațiu de contemplare și apreciere ale artelor vizuale contemporane.

Sport și wellness
Pentru cei ce își doresc să înceapă ziua cu energie și revitalizare, yoga matinală pe râu oferă o combinație ideală de mișcare și relaxare în inima orașului. Zona dedicată sporturilor urbane va atrage atât practicanți, cât și spectatori, iar sesiunile de dans în aer liber vor aduce ritm și culoare evenimentului.

Zone tematice
Spațiile dedicate celor mici vor propune jocuri educative și ateliere creative, în timp ce târgul DezNod va oferi șansa participanților să redea viața unor obiecte vestimentare de colecție. Pentru gurmanzi, foodcourt-ul va satisface cele mai diverse gusturi culinare, de la dulce la mâncare internațională și băuturi alese.

Proiecte comunitare
Dâmbovița Delivery 2023 nu este doar un eveniment de divertisment ci și unul care încurajează implicarea comunitară, sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă.
Unul dintre proiectele conexe principale este crearea unei instalații artistice colaborative din bețe, care va simboliza unitatea și creativitatea comunității.
Plantarea de copaci pe malurile râului va oferi nu numai un peisaj mai verde, dar și o moștenire durabilă pentru generațiile viitoare, iar ansamblul de mobilier stradal „Dâmbovița Apă Curată” va îmbia la odihnă și răcorire la cișmeaua de apă curată, provenită din Dâmbovița, va lumina trecerea de pietoni de la Podul Abatorului și va servi ca punct de întâlnire în contextul evenimentului. Când v-ați bucurat ultima oară de râul din orașul vostru? Haideți să sărbătorim Dâmbovița împreună!

Mai multe informații pe https://nodmakerspace.ro/comunitate/dambovita-delivery-2023/
Evenimentul reprezintă o inițiativă care vizează transformarea râului Dâmbovița și a spațiilor adiacente într-un spațiu public vibrant, al comunităților. Prin această acțiune, se dorește crearea unei legături mai strânse între bucureșteni și râul lor, valorificând potențialul acestuia ca zonă de recreere, sport, cultură și socializare. Acțiunea face parte din proiectul asociației Nod Makerspace: „Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmbovița Delivery 2023”, o campanie de conștientizare și educare privind managementul deșeurilor pe apă și în jurul ei, în contextul European Sustainable Development Week.

Proiectul este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, al Primăriei Muncipiului București și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Evenimentul este susținut de: Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, Apele Unite ale României, Ilustromania, Anagram, Alternative Bucharest, Fundația Cărturești, Mai Mult Verde, Asociația Parcul Natural Văcărești, The Plot, Eematico, Banca Transilvania, Nhood, Leroy Merlin, Fundația Orange, AMAIS, Enviropack Consult, Holver, Bosch.

Parteneri media: Radio Guerilla, The Institute, Revista Zeppelin, Revista Atelierul, Start-up.ro, Vice România, Buletin de București, B365.