Intersecțiile de miercuri. 

Serie de dezbateri, conferințe și performance-uri la Hanul Gabroveni.

1 aprilie, 19:00 – 21:00

Cum sună Bucureștiul

 


Maria Balabaș și Mihai Balabaș/performance mix de sunete autentice din viața de zi cu zi a orașului București

 

Există o amprentă sonoră a Bucureștiului care poate fi recunoscută în vocile Gării de Nord, în claxoane, dar și în binecunoscutele strigăte matinale, pe străduțele orașului, \”fiare vechi cumpăr\”. Maria si Mihai vor performa un colaj live bazat pe o interpretare personală a experienței radiofonice trăite în București, ca punct de reper. Diferite sunete urbane, voci din trecut se fac auzite, altele dintr-o memorie colectivă, altele din familie sau propriile noastre voci în diferite momente ale vieților noastre. Singurul gând călăuzitor este acela de a recrea o memorie pierdută.

 

Bonus în deschiderea serii: Documentarul General mood, de Irina Botea&Jon Dean, un film despre arhivele radioului Europa liberă. Filmul a fost lansat în martie 2015, în cadrul expoziției \”Repertorii ale indiscreției\”, la tranzit.ro

 

Maria Balabaş este muziciană şi jurnalistă. Moderează emisiunea \”Dimineaţa crossover\” la Radio România Cultural şi crează proiecte dedicate noilor forme de creaţie radiofonică (Generaţia sonoră). În 2014 a fost nominalizată la Prix Europa (Berlin) cu documentarul Maria Tănase – Soundtrack urban pentru o divă. Crează instalaţii şi performance-uri inspirate de interesul său artistic pentru memoria auditivă specifică înregistrărilor de teren.

 

Mihai Balabaş este un multi-instrumentist activ deopotrivă pe scena simfonică şi în cea independentă. Colaborează cu grupuri precum Trei parale, Abis sau Bucium şi cu artişti precum Nik Bartsch, Mircea Florian, Electric Brother, Norzeatic, Cătălin Milea, Marcus Beuter. 

 

Împreună, Maria şi Mihai au fondat colectivele artistice Avant’n’Gard şi Soare Staniol, dedicate muzicii improvizate şi fuziunii dintre muzica electronică şi cea creată cu instrumente acustice. Au fost invitaţi să cânte în festivaluri precum B-Seite (Mannheim, 2015), Monophonic (Bruxelles, 2014), Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (2010-2012), Jazz and More (Sibiu, 2011), Bookfest (2012), Astra Film Festival (2012), Huet Urban (2014), Simultan (2014) etc.