Duminică, 13 aprilie, de la ora 19.00, grupul Trei parale lansează un nou proiect pe scena Sălii ARCUB. Gândit în urmă cu mulți ani și anunțat deja de patru, proiectul „Ciobanul care și-a pierdut oile“ va fi adus în fața publicului, după eforturi îndelungate depuse de membrii formației. Bazându-se pe experiența acumulată în cei 10 ani de existență, precum și pe tot ceea ce au învățat din derularea proiectului „Bazar“, formația dorește să renască sonoritățile deosebite și puternice ale lumii vechi țărănești. 

 

„Ciobanul care și-a pierdut oile“ este o încercare de a regăsi muzicile pierdute ale României rurale prin doine, balade, cântece pastorale și melodii de joc. Membrii formației vor cânta la felurite fluiere, simple sau speciale (caval, tilincă, fluier gemănat), la cimpoi, drâmbă, țiteră, cobză, contră, gordună și dobă. 

 

Trei parale grupează cinci orășeni atrași de muzicile vechi specifice spațiului românesc: Florin Iordan (fluiere, caval, cimpoi, țiteră, cobză, contră), Daniel Pop (voce, fluiere, caval, drâmbă), Mihai Balabaș (vioară), Beatrice Iordan (voce, cobză, gordună) și Dinu Petrescu (percuție). Grupul beneficiază de o documentare minuțioasă în domeniul culturii muzicale tradiționale, un rol important în acest sens avându-l Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român. De asemenea, în alcătuirea repertoriului sau în conturarea stilului interpretativ, membrii formației se bazează pe folosirea unor modalități de cunoaștere cum ar fi expedițiile prin sate și lucrul cu diverși muzicanți bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu sau Béla Bartók, documentarea din diverse volume de folclor muzical, studiul unor transcripții de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian etc.). Formația a devenit cunoscută prin programul „Bazar“, o reconstituire a muzicilor urbane românești specifice secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. 

 

 

Formația Trei parale revine pe scena de la ARCUB, după succesul pe care l-a înregistrat prin Concertul Aniversar (10 ani de la debut), susținut în decembrie 2013.