Celebrul saxofonist Sam Newsome vine la Bucureşti împreună cu Lucian Ban şi “The Romanian-American Jazz Suite”

Duminică, 19 octombrie, de la ora 20.00 îl veţi putea vedea şi asculta pe saxofonistul american Sam Newsome alături de pianistul Lucian Ban, într-un show unic, care i-a încântat pe americani în vara acestui an. Cei doi vor prezenta publicului bucureştean albumul lor “The Romanian-American Jazz Suite”. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român şi ArCuB şi este punctul de plecare al turneului european pentru lansarea „The Romanian-American Jazz Suite”.

Saxofonistul Sam Newsome, este considerat, astăzi, unul dintre cei mai buni trei saxofonişti soprano din lume şi a fost, în mod constant, votat de public în ‘Downbeat Magazine’, ‘Jazz Times’ şi alte publicaţii renumite. Autor a şapte albume produse de Sony-Columbia Records, Steeplechase, Palmetto, a mai apărut şi în calitate de colaborator pe mai mult de patruzeci de albume, alături de numeroase vedete ale jazzului mondial: Terence Blanchard, Leon Parker, Jean Michel Pilc etc. A efectuat turnee în întreaga lume alături de legende ale jazz-ului: Lionel Hampton, Donald Byrd, precum şi împreună cu trupa sa. Newsome este azi professor de jazz la Long Island University’s Brooklyn Campus şi lucrează la cel de-al doilea album solo, “Blue Soliloquy”. S-a bucurat, de-a lungul anilor, de critici elogioase în presa americană – Mai mult decât o revelaţie emoţională (New York Times), Dezvoltă limbajul jazz-ului modern (Jazz Times).

Despre proiectul si albumul său cu pianistul român Lucian Ban, „The Romanian-American Jazz Suite”, criticul Bill Milkowsky de la revista JazzTimes a scris, după turneul de lansare în SUA din vara acestui an: “Această colaborare unică dintre Sam Newsome, muzician american la saxofon soprano şi pianistul român Lucian Ban, ambii activând de ani buni pe scena de jazz newyorkeză, aduce o dovadă în plus că jazz-ul este într-adevăr un limbaj universal în sec 21 ….”

Pianistul şi compozitorul Lucian Ban, stabilit din 1999 în Statele Unite, este considerat de criticul american Bruce Lee Galanter drept ‘unul dintre cei mai talentaţi pianişti care au venit la New York în ultimul deceniu.’ A înregistrat şapte albume, sub nume propriu, pentru case de producţie prestigioase din SUA şi Europa. Grupul său, ‘Lumination’, din care face parte o legendă a percuţiei, Barry Altschul, a fost votat ‘One of the 10th best Show of 2003’ de All About Jazz New York. Lucian Ban compune şi muzică pentru teatru, film şi dans, iar muzica sa originala pentru piesa ‘Philosopher Fox’ a fost nominalizată, în 2004, pentru prestigiosul premiu decernat de Innovative Theatre din New York. Despre pianistul roman criticul Terrell Holmes scrie in All About Jazz “Ban canta cu o fluenta si sensibilitate care amintesc atat de un Vladimir Horowitz cat si de un McCoy Tyner”.

Alături de cei doi autori ai albumului „The Romanian-American Jazz Suite”, pe scena ArCuB vor cânta trei muzicieni de prestigiu din USA: Alex Harding – saxofon bariton, John Hebert – bass, Willard Dyson – tobe şi, invitat din România, Sorin Romanescu – chitară.

Albumul „The Romanian-American Jazz Suite” este produs de Jazzaway Records, iar în România este distribuit de A&A Records prin Librăriile Cărtureşti.

Sponsori: Philip Morris România, Casa de avocatură Dragomir şi Asociaţii şi Novotel.

Parteneri media: Radio Guerilla, Cotidianul.ro, 24 FUN, Dilema Veche, Observator Cultural, Hotnews, Port.ro, Diseara.ro şi OOPS Media.

Biletele pot fi procurate de la Casa de bilete ArCuB, str. Batişte nr. 14 (rezervări la tel. 021.319.26.90/91) sau prin punctele de vânzare bilet.ro de la Sala Palatului şi din magazinele Muzica, Music Shop Batiştei şi Victoriei, Flamingo Unirii, Flanco Orhideea, Dorobanţi, Băneasa şi Cora Voiaj Pantelimon. Online biletele pot fi cumpărate de la www.bilet.ro. Preţul biletelor: 15 şi 20 RON.