Expoziția Cluj Reshape Design aduce în prim plan proiectele de cercetare în modă ce se regăsesc în vestimentația contemporană, la intersecția dintre artă și știință, un dialog interesant între conceptele designerilor KISS MARA POPA, GYÖNGYVÉR, CRISTIAN SAMFIRA și ANCA ZAHARIA. Un proiect coordonat de ELENA BASSO, LUCIAN BROSCAȚEAN și CRISTIAN SAMFIRA.

Expoziția rămâne deschisă la Arcub, Sala Librărie, în perioada 8 – 18 iunie 2023, un eveniment realizat în cadrul primei ediții a anualei de artă și știință NAC ce se  desfășoară în perioada 18 mai – 31 iulie 2023. Evenimentul cuprinde expoziții, conferințe, artist talks, intervenții, performance și spectacole în 10 orașe din țară, în peste 25 de spații partenere. După RECONECTARE de la Galateca s-au deschis în București, expozițiile Future is now la Rezidența 9, Synthesis la GHICA House, Fly Me To The Moon la Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida, ABSGRAFISH 02 la ATELIER 030202, Codru Oxygen Booth la Goethe Institut.

Kiss Gyöngyvér (n.1980) este asistent universitar drd. în cadrul Departamentului Modă  ̶  design vestimentar al Universității de Artă și Design din Cluj Napoca, membru stagiar al Filialei din Cluj a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Prima sa prezentare de modă a fost în 2017, în cadrul Galei UAD Fashion Design, debut artistic urmat de participări la diferite expoziții de grup locale, regionale, naționale și internaționale, încât și participări cu colecții vestimentare la prezentări de modă locale și naționale. Proiectele artistice ale lui Kiss Gyöngyvér au fost prezentate în București, Cluj-Napoca, Oradea, Târgu Mureș, Roma, New York, San Francisco.

Cristian Samfira este un artist complet, abordând de-a lungul anilor diverse tipuri de artă: pictură, fotografie, sculptură, scenografie și mai nou design de bijuterii. Totuși, singura artă care l-a făcut să urmeze programa Academiei de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” a fost designul vestimentar.

În 2003, Samfira a început să-și dezvolte propriul brand, Cristian Samfira, creațiile sale fiind în ediție limitată sau unicate. Cristian creează și costume pentru producții de teatru și televiziune, atât pe plan local, cât și în străinătate. Designerul își prezintă piesele Paris la cele mai importante evenimente internaționale

Lector universitar doctor în cadrul Departamentului Modă-Design vestimentar al UAD, Anca Luiza Zaharia are o activitate artistică care potențează latura didactică. Începând cu bursele de plasament în Stokholm unde a colaborat cu brandul Haal, în Milano unde a colaborat cu Mondern Showroom și Tempting Brands, Olanda, continuând cu participarea la numeroase expoziții naționale și internaționale precum Innovative Costumes of 21st Century: The Next Generation/ Moscova, Spotlighting Cluj, Mitreo Arte Contemporanea, Roma, Italia, Expo Multisensory. The 1st International Conference Life Sciences and Technology for Well-being, USAMV, Cluj-Napoca, Saloanele anuale de artă ale UAP, Romanian Fashion Week – Innovative Future Platform, Iași, TIFF Fashion, V for Vintage. Ca o continuare a cercetării specifice domeniului, în prezent coordonează proiectul departamentului Modă-Design vestimentar FEA-VEE.

Originară din Arad și absolventă a Universității de Vest din Timișoara, Mara Popa este masterandă a anului I, în cadrul Departamentului Modă-design vestimentar, UAD Cluj-Napoca. De-a lungul anilor de studiu, Mara a participat la diverse competiții naționale și internaționale, expoziții și prezentări de modă, având rezultate notabile, care au construit o bază solidă pentru viitorul său în lumea modei.  A participat la Arts of Fashion Competition 2022, care s-a desfășurat la Medellin, Columbia,  Romanian Fashion Week, în cadrul Romanian Creative Week la Iași, 2023, finalistă cu noua sa colecție,Ephemeral Dreams, în cadrul secțiunii Innovative Future Platform, Call for Projects,Expoziția Diploma Show, organizată de The Institute, la Combinatul Fondului Plastic, București.

Spațiile partenere din București unde veți regăsi evenimentele organizate de NAC sunt: Arcub, ATELIER 030202, Ghica House / Fundația România de Mâine, Goethe Institut, Universitatea Politehnica din București, creart, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, Galateca, Rezidența9 și Combinatul Fondului Plastic.

Susținut de BRD Groupe Société Générale

Partener strategic: Fundația9

Parteneri: Fundația România de Mâine, Ghica House, Arcub, ATELIER 030202, Fundația România de Mâine, Goethe Institut, Universitatea Politehnica din București, creart, Teatrelli, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, Galateca, Rezidența9 și Combinatul Fondului Plastic
Parteneri media: Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro, Art Inquiry.

Susținut de AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Wet Saltzer