Lansare de carte

Zugravii de Subţire, monahi şi mireni

din Ţara Românească, sec. 14 -19

 

ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale vă invită vineri, 22 martie 2013, ora 18.30, la un eveniment editorial, lansarea cărţii Zugravii de Subţire, monahi şi mireni, de Olga Greceanu- care se va desfăşura la sediul din str. Batişte nr 14.


Sunt invitate personalităţi ale lumii culturale, politice şi artistice. Oaspete de seamă este Mitropolitul Olteniei ÎPS Irineu, care a sprijinit realizarea filmului documentar, favorizând accesul în toate bisericile şi mănăstirile din Oltenia.


Recunoaştea şi respectarea trecutului fac parte din cei şapte ani de acasă ai unei generaţii“, spunea Olga Greceanu.


Restituirea acestor valori documentare,  cuprinse în Dicţionarul Zugravilor de subţire, reprezintă nu numai o apariţie editorial ci şi punctul de plecare al unei iniţiative de a promova tezaurul de artă şi pictură din Ţara Românească, chiar şi în ideea de a se forma o nouă  generaţie de ghizi specializaţi în turismul cultural-religios, care lipseşte în acest moment.


Autoarea volumului, Olga Greceanu (1890-1978), este scriitoare şi pictoriţă remarcabilă, cu recunoaştere internaţională. A făcut parte din elita artiştilor plastici ai perioadei interbelice, alături de Camil Ressu, Cecilia Cuţescu Stork, Sabin Popp, Oscar Han. Căsătorită cu Nicolae Greceanu, ultimul reprezentant al familiei de boieri Greceanu din Nordul Olteniei, proprietar al Culei de la Măldăreşti (cea mai veche construcţie civilă din ţară) – artista descoperă ţinutul Olteniei cu toată istoria, arta şi oamenii care au sfinţit aceste locuri, pe care ni le prezintă prin scrieri însufleţite de cunoaşterea adâncă a sufletului românesc.


„Pentru ei am alcătuit acest glosar”, spunea Olga Greceanu, ea însăşi un zugrav de subţire, care  a avut acelaşi crez ca şi înaintaşii ei… „ şi să nu-l faci, pe lucrul tău, prost şi cum s-a întâmpla, ci cu frica lui Dumnezeu şi cu buna cucernicie ca pe un dumnezeiesc lucru… Ia aminte, dară!”


„Străinii care vin la noi, nu intră în muzee să vadă operele „pictorilor”, ci străbat ţara în lung şi în lat să vadă operele „zugravilor”, amintitoare de o vreme de credinţă şi de o lume în care trăiau o viaţă patriarhală vornici, spătari, stolnici, agă, pârcălabi, judeţi, ispravnici, paharnici, pitari, postelnici… Şi, de n-ar fi fost trecutul nostru, cu vitejii Domni şi vitejii vătafi, unde am fi noi azi?


Bisericile şi picturile din nordul Olteniei şi parte din Muntenia pot fi considerate la fel de valoroase ca şi cele din Bucovina. S-au numit zugravi de subţire, în vremea lui Vodă Ipsilanti (în jurul anului 1800), pictorii de biserici care realizau chipurile şi detaliile din icoane.


Lucrarea de faţă pornită din manuscris, acum publicată întâia dată, este o surpriză prin conţinutul, modul de abordare şi mesajul ei. În urmă cu mai bine de cinci decenii Olga Greceanu ne atenţiona asupra pericolului de a pierde iremediabil această parte a istoriei noastre – arta din bisericile vechi.


La acea vreme, ea a cercetat, a strâns numele tuturor zugravilor proveniţi din lumea monahală  sau ‘’şcoliţi”  în instituţii de artă, sub forma unui dicţionar. Acesta cuprinde şi foarte multe informaţii despre monumentele istorice şi de artă precum şi despre ctitorii lor.


În cadrul evenimentului va fi vizionat filmul documentar realizat cu acestă ocazie – un eseu cu durata de 33  de minute, semnat de regizorul Nicolae Mărgineanu – care urmăreşte pictura zugravilor de subţire, din secolul 17 şi începutul secolului 19. Scenarist şi producător este Lili Lemnaru, cu o activitate de 40 ani în televiziune (TVR- emisiunea Universul Credinţei). Textul este lecturat de actriţa Maria Ploaie.

 

Realizatori şi organizatori:

Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti – Preşedinte Iuliana Mateescu

Primăria oraşului Otopeni – Primar Gheorghe Constantin

Mitropolia Olteniei Înaltpreasfinţitul Irineu Popescu

ArCuB susţinătorul financiar al tiparului şi gazda evenimentului – Director Mihaela Păun