Eveniment organizat de Asociaţia Identitate Culturală Contemporană

în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi ArCuB

 

 

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană, în parteneriat cu ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, vă invită la evenimentul aniversar Columna lui Traian – 1900 de ani de la inaugurare, care va avea loc vineri 24 mai, de la ora 18.30,  la Sala ArCuB.

 

Anul acesta, pe 12 mai, se împlinesc 1900 de ani de la inaugurarea, la Roma, a unuia dintre cele mai importante monumente ale antichităţii europene: Columna lui Traian. Relevanţa sa în context românesc este indiscutabilă, Columna fiind o preţioasă cronică vizuală a războiului daco-roman şi un izvor de mare însemnătate pentru cunoaşterea istoriei naţionale.

 

Columna a fost inaugurată la 12 mai 113 şi se păstează şi astăzi în Forul lui Traian din Roma. Monumentul, care are o înălţime de aproximativ 30 de metri, este decorat cu un celebru basorelief în formă de spirală, care înfăţişează scene din timpul confruntărilor daco-romane.

 

De altfel, pe lângă înseamnătatea istoric㸠Columna reprezintă şi un important reper artistic, care a influenţat, din Antichitate până în prezent, concepţia a numeroase alte columne comemorative.  Printre acestea se numără unele dintre cele mai recunoscute monumente ale lumii, ca de pildă Columna lui Nelson, din Londra, sau  Monumentul Washington din Baltimore – SUA. De altfel, se spune că însuşi celebrul artist renascentist Michelangelo ar fi fost un mare admirator al Columnei, în faţa căreia ar fi exclamat:  “Nu există decât o singură Columnă Traiană!”.

 

 

O aniversare cu o atât de importantă semnificaţie culturală şi istorică (marcată de comunitatea internaţională printr-o conferinţă specială organizată la Viena, la începutul lunii mai) nu poate fi trecută cu vederea în spaţiul public românesc. De aceea, Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) iniţiază şi organizează în parteneriat cu ArCuB acest eveniment omagial, desfăşurat la sala din Str Batişte nr 14. Acestă manifestare are un puternic rol educativ, aducând în atenţia publicului o epocă extrem de importantă din istoria naţiunii române.

 

 

 

 

Evenimentul se desfăşoară după următorul program:

 

 18.30: Primirea participanţilor. Scurt cuvânt introductiv din partea 

organizatorilor.

 

ora 19.00: Susţinerea conferinţe ştiinţifice: Importanţa Columnei lui Traian pentru naţiunea română. Conferinţa va fi prezidată de istoricul Leonard Velcescu, doctor în istoria artei cu teza “Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică”. Dl. Velcescu şi-a obţinut titlul de doctor la  École Pratique des Hautes Études (Sorbona) şi a fost distins pentru această lucrare cu Premiul  Eudoxiu Hurmuzachi al Academiei Române (decembrie 2012).

 

ora 20.00: Proiectarea filmului “Decoding Dacia” (2012), realizat de Dan Dimăncescu, consul onorific al României la Boston.

 

ora 21.00: Proiectarea documentarului “Bianchi Bandinelli e la Colonna Traiana” (1972), realizat de televiziunea italiană RAI.

 

ora 21.30:  Încheierea evenimentului

 

În holul instituţiei va putea fi admirată o expoziţie cu imagini ale statuilor de daci din Forul lui Traian, precum şi o expoziţie cu lucrări ale unor artişti plastici pentru care Columna lui Traian a reprezentat o sursă de inspiraţie. În plus, participanţii la eveniment vor putea asculta un scurt recital de pian susţinut de tânăra artistă Sânziana Mircea.

 

 

 

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) este o organizaţie non-guvernamentală care îşi propune să dezvolte proiecte culturale care să nască dezbateri cu privire la importanţa unei identităţi naţionale într-o lume multiculturală.

 

Principalele proiecte dezvoltate de AICC până în prezent sunt portalul Romanian Letters (http://romanianletters.ro), care îşi propune să popularizeze informaţii pozitive despre România, emisiunea săptămânală Romanian Letters, difuzată de Activ eFeM şi site-ul Statui de daci  (http://statuidedaci.ro/ro/), care îşi propune să aducă în atenţia publicului larg statuile de daci realizate de artişti antici romani în timpul domniei lui Traian. La începutul acestui an, pentru a marca aniversarea a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei, AICC a lansat şi portalul http://www.columnaluitraian.ro.