BILETE

Printre cele mai apreciate producții ale toamnei, spectacolul de teatru contemporan CINEVA ARE SĂ VINĂ, regizat de Chris Simion-Mercurian, revine pe 16 și 17 martie 2024, de la ora 19:00, la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Mare.

O dramă psihologică scrisă de Jon Fosse, autorul norvegian care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2023, spectacolul CINEVA ARE SĂ VINĂ este cea mai recentă producție teatrală a ARCUB, în regia lui Chris Simion-Mercurian, și îi aduce pe scenă pe Ofelia Popii, actrița distinsă de trei ori cu Premiul UNITER, și pe Ciprian Scurtea, actor al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.

Producția regizată de Chris Simion-Mercurian spune povestea unui cuplu aflat în impas în încercarea lor de a se reconecta. El și Ea – un cuplu ca oricare altul, cu visuri, idealuri, nesiguranțe – pășesc pragul unei case retrase, pe malul mării, cu scopul de a se regăsi. Realitatea pare să fie ușor diferită. Îi așteaptă o pustietate greu de suportat și o presimțire că cineva o bântuie pe Ea. O certitudine chiar a faptului că Cineva are să vină. Rămâne de descoperit dacă Cineva va tulbura liniștea protagoniștilor. Spectacolul mizează pe mister și suspans, în căutarea esențelor. Un teatru al tăcerilor, o poveste despre (ne)comunicare. Astfel, în reprezentația teatrală CINEVA ARE SĂ VINĂ, umorul „mângâie” dramele cuplului.

Chris Simion-Mercurian montează pentru prima dată pe scena ARCUB. Inițiatoarea Festivalului de Teatru Independent Undercloud și Grivița 53, primul teatru privat din România construit în ultimii 70 de ani, autoare a peste zece cărți și a peste 30 de spectacole, Chris Simion-Mercurian a ales să pună în scenă la Sala Mare – ARCUB prima piesă de teatru scrisă de dramaturgul norvegian Jon Fosse, câștigătorulPremiului Nobel pentru Literatură anul acesta, „pentru piesele și proza sa inovatoare, care dau glas celor nespuse”, conform Comitetului Nobel al Academiei Regale Suedeze de Științe.

Scris în anii ’92-’93, textul dramatic CINEVA ARE SĂ VINĂ (Nokon kjem til å komme) este „despre oameni care trăiesc în proiecții, ființe care s-au pierdut pe sine, dar și-au creat speranța salvării prin celălalt”, nuanțează Chris Simion-Mercurian, regizoarea spectacolului.

„Cineva are să vină este o piesă-poem, tradusă într-un spectacol-poem, despre care aș spune că marchează o nouă etapă creativă pentru Chris Simion-Mercurian, care construiește un univers ce surprinde perfect atmosfera tensionată, ambiguitatea, singurătatea pustiitoare în care cele două personaje care par a-și consuma la nesfîrșit, fără nici o posibilitate de evadare, iubirea mistuitoare, pasiunea prea puternică pentru a rezista nealterată de mediu, de intruziunea celuilalt. Modalitatea de a exista în această lume, de a ajunge la o armonie în plină disoluție a întregului este de a găsi o manieră de reconciliere a contrariilor, a fragmentelor, a părților aparent distincte dintr-un tot pe care trebuie să îl înțelegem în multiformele saleSilvia Dumitrache, Observator Cultural

Scenografia este semnată de duoul creativ Bianca și Sabina Veșteman, două tinere artiste care au în portofoliu scenografiile unor producții realizate la Teatrul Național București, Opera Comică pentru Copii, Teatrul Țăndărică, iar coregrafia este realizată de Ioana Macarie, dansatoare, regizoare de dans contemporan, coregrafă de teatru și televiziune.

CINEVA ARE SĂ VINĂ se joacă pe 16 și 17 martie 2024, de la ora 19.00, la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Mare.

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociația Culturală Grivița 53. Proiectul susține demersul Grivița 53 – primul teatru construit împreună datorită finanțării nerambursabile din granturile SEE, 2014-2021, prin programul RO-CULTURA.