Un proiect creat de Asociaţia Culturală Replika şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021

Centrul de Teatru Educațional Replika vă invită la spectacolul de teatru sonor interactiv – Reporter special! Începând de vineri, 12 noiembrie 2021, cele cinci scene de teatru sonor sunt disponibile scanând codurile QR amplasate în cinci locații din zona Universității, din București. În plus, folosind aplicația ARTLINK (instalează aplicația pe telefon de aici: https://linktr.ee/artlink.app.2020) poți accesa la fața locului componenta de realitate augmentată dezvoltată special pentru acest spectacol.

Reporter special își propune explorarea vieții citadine bucureștene aflate constant sub presiunea mesajelor violente transmise prin mass media. Publicul urmărește evoluția unei povești din perspectiva celor cinci personaje implicate. Fiecare moment al acțiunii se petrece în câte o locație simbolică din centrul capitalei. De la Piața Sf. Gheorghe, până la Lupoaică, evenimentele se transformă în situații comice în cascadă. Postul de radio bucureștean devine jucător, iar oamenii obișnuiți trebuie să se transforme în reporteri speciali.

Pe pagina spectacolului găsiți harta cu toate cele cinci puncte de interes, împreună cu instrucțiuni utile pentru a parcurge itinerariul stabilit și a vizualiza animațiile 3D folosind aplicația ARTLINK.

Spectacolul a fost scris și regizat de Ilinca Stihi, regizor de teatru și membră a Societății Române de Radiodifuziune. Spectacolele sale au obținut importante premii naționale și internaționale la Festivalul de la New York, Premios Ondas – Barcelona, Prix Marulic din Croația, nominalizare la Best European Drama BBC Awards, Prix Aex Equo, Bratislava, Grand Prix NovaRomânia și premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol sonor al anului în 2013 și 2016. Semnează spectacole pentru Radio Suedia, Radioul Ceh, Radio France. Face parte din juriile festivalurilor de Radio Drama de la New York, Prix Marulic, Prix Boemia, Grand Prix Nova, Prix Italia, BBC Awards și din juriul concursului irlandez de scenarii sonore P.J. O’Connor.

Distribuția spectacolului este formată din Viorel Cojanu, Katia Pascariu, Alex Călin, Mihaela Rădescu și Silvana Negruțiu, sound design-ul a fost asigurat de Vadim Staver, animațiile 3D, experiența AR și aplicația ARTLINK au fost dezvoltate de Dragoș Silion și Bogdan Topîrceanu, iar grafica hărții, afișul și stickerele cu coduri QR au fost create de Gabi Albu și Elena Găgeanu.

Spectacolul sonor interactiv Reporter special face parte din proiectul Linii sonore. Teatru în transportul public, proiect inițiat și implementat de Asociația Culturală Replika şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021.

Despre Asociaţia Culturală Replika

Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Centrul Replika își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.

În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut premiul AFCN pentru incluziune socială și dialog intercultural și a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea „Proiecte culturale şi festivaluri”.

În 2018, în cadrul „Galei Premiilor UNITER”, Centrul Replika a primit „Premiul Consiliului Britanic” (The British Council Award).