Colecționarul Emilian Radu lansează, pe 23 aprilie, la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Mare, catalogul bilingv „De identitate. Scripta et imagines historiae dacoromanae. Sec. XV-XX. Colecțiile Emilian Radu”, ce prezintă 357 de exponate reflectând istoria și cultura în spațiul românesc de-a lungul a cinci secole.

Evenimentul se desfășoară cu circuit închis.

Catalogul include o selecție de hărți, cărți rare, gravuri, fotografii și documente, parte din colecția privată Emilian Radu, ce au fost prezentate, în anul 2022, la ARCUB, în cadrul expoziției „De la Țepeș la Brâncuși – 5 secole de istorie și cultură în spațiul românesc”. Fișele științifice ale colecțiilor din catalog sunt realizate de experți în domeniu – Gheorghe Lazăr, doctor în istorie, Institutul „Nicolae Iorga” al Academiei Române; Ginel Lazăr, doctor în istorie, Muzeul Național de Istorie al României; Mihai Florea, doctor în istorie, Muzeul Național de Istorie al României; Florian Dudaș, expert în bibliofilie. Textele introductive din catalog referitoare la colecție și la colecționism sunt semnate de istoricii: prof. Alin Ciupală, Facultatea de Istorie a Universității București; prof. Adinel Dincă, Facultatea de Istorie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, dr. Ginel Lazăr, cercetător, Muzeul Național de Istorie al României.

Evenimentul de lansare a catalogului „De identitate. Scripta et imagines historiae dacoromanae. Sec. XV-XX. Colecțiile Emilian Radu”va include dezbateri legate de fenomenul colecționismului în general și cel cultural-istoric, în particular, precum și identitatea cultural-istorică românească în contextul internațional actual.

Cu acest prilej, va fi publicat, pe canalul YouTube dedicat, și un film ce documentează expoziția din anul 2022, de la ARCUB – Hanul Gabroveni. Catalogul este disponibil în librăriile CĂRTUREȘTI, putând fi comandat inclusiv on-line .