SPOTLIGHT – FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL LUMINII

18-21 APRILIE 2019, BUCUREȘTI

În urma apelului de proiecte pentru tineri artiști „Europa digitală. Europa viitorului”, lansat de Primăria Capitalei, prin ARCUB, care a avut ca termen-limită de înscriere a propunerilor de proiecte data de 10 martie 2019, câștigătorul ales de către juriul internațional este Livia Zaharia, absolventă a Facultăţii de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti, promoţia 2015, cu proiectul „Un cer pentru toți / A sky for all”.

Ideea de bază a proiectului este cea a unităţii indiferent de posibilele divergenţe. Ce este Europa dacă nu spaţiul care ne adună pe toţi, fără a lua în calcul diferenţele, de la mare la mic, sub acelaşi cer? De aceea proiectul imaginează o formă care îi adună pe toţi, cu câte o intrare potrivită pentru fiecare, pentru a le oferi un spaţiu comun. Cum va fi Europa în viitor? Nu ştim cu siguranță,  însă va fi nevoie de participarea noastră. Fiecare lăsăm o urmă. De aceea suprafaţa interioară a construcţiei va fi finisată cu o vopsea de tablă neagră pentru a permite scrierea cu cretă pe ea. Pe lângă constelaţiile luminoase constante fundalul se schimbă cu scrierile trecătoare. (Livia Zaharia, descriere proiect)

Premiul este în valoare de 1.000 de euro, iar pentru producția instalației a fost alocat un buget de maximum 5.000 de euro. Proiectul câștigător va fi expus în cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight, în zona pietonală din spatele Bisericii Kretzulescu.

Apelul de proiecte a fost conceput pentru a le oferi tinerilor artiști o platformă de afirmare și pentru a identifica cele mai creative proiecte, în stadiu de schiță, care au la bază lumina și tehnologii bazate pe lumină, cu accent pe interactivitate și interacțiunea publicului cu lucrarea. El face parte din noua ediție a Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight, care va avea loc în perioada 18-21 aprilie, pe Calea Victoriei (între Ateneul Român și Piața Națiunilor Unite), și și-a propus să abordeze cel puțin unul dintre următoarele aspecte: „Cum va arăta Europa în viitor?”, „Cum se traduce Europa în limbajul digital?”, „Analog vs. Digital – Europa de ieri și de azi”.

A cincea ediție a festivalului de la București îl are ca director artistic pe Jean-François Zurawik, directorul și producătorul Fête des Lumières – Lyon,și marchează două evenimente majore ale anului: Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și deschiderea Sezonului România-Franța la București, care se vor reflecta în tema ediției de anul acesta, intitulată: EuropeLights.