ARCUB – Centrul Cultural al Capitalei marchează Ziua Internaţională a Femeii prin intermediul unei „Demonstraţii de Kitsuke – Arta de a îmbrăca un chimonou”, susţinută de Laura Karaman miercuri, 8 martie, de la ora 17.00, la ARCUB Hanul Gabroveni, în cadrul expoziţiei „Călătorie în lumea stampelor Meiji”. În plus, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, vizitatoarele beneficiază de acces gratuit, în data de 8 martie 2023, la expoziţia „Călătorie în lumea stampelor Meiji” şi la evenimentul conex „Demonstraţia de Kitsuke” de la ora 17.00.

Evenimentul din 8 martie de la ARCUB cuprinde o prezentare a istoriei chimonoului şi o demonstraţie a tehnicii de îmbrăcare şi a modului de a purta un chimono în funcţie de imprimeu şi de paleta cromatică a acestuia. În cadrul „Demonstraţiei de Kitsuke” sunt prezentate, de asemenea, diferenţele dintre chimono şi ţinuta mai informală yukata, împărţirea chimonoului pe grade de formalitate, diferenţele dintre ţinuta doamnelor şi cea a domnilor, alături de chimonourile pe care le poartă copiii.

„Chimonoul îți dezvăluie o întreagă poveste despre persoana care îl poartă. Începând de la vârstă, statut social, anotimp, până la evenimentul la care urmează să ia parte. Când îmbraci un chimonou, descoperi că un lucru simplu în aparență poate fi complex, dar nu complicat atunci când înțelegi utilitatea fiecărui accesoriu și modul lui de a contribui la obținerea imaginii finale. Pentru a putea îmbrăca un chimonou este nevoie de 22 de accesorii. Pentru că un chimonou nu are sisteme de prindere, el se ajustează în funcție de dimensiunile persoanei ce-l poartă. Kitsuke reprezintă tocmai această «Artă de a îmbrăca un chimonou». Este tehnica care te învaţă cum să așezi fiecare accesoriu la locul lui fără a omite nici un detaliu. Iar tehnica se desăvârșește prin modul de a armoniza chimonoul cu obi-ul si celelalte accesorii vizibile la exterior.” Laura Karaman, designer vestimentar şi autoarea „Demonstraţiei de Kitsuke”

Publicul prezent la „Demonstraţia de Kitsuke” din 8 martie are ocazia să afle mai multe lucruri despre chimonourile şi accesoriile preţioase expuse în cadrul expoziţiei „Călătorie în lumea stampelor Meiji”, puse la dispoziţie de creatoarea Laura Karaman.

Expoziţia „Călătorie în lumea stampelor Meiji” este gândită ca o incursiune în Japonia sfârşitului de secol 19 prin intermediul unor gravuri extrem de valoroase puse la dispoziţie publicului de colecţionarul George Şerban şi curatoriate de dr. Alexandru Constantin Chituţă. Cele peste 160 de stampe originale japoneze sunt realizate de 31 mari artişti japonezi, printre care Kunichika şi Yoshito. De altfel, este pentru prima dată când un proiect expoziţional din Bucureşti prezintă o selecţie de stampe cu o mare varietate tematică, de la scene de la curtea Împăratului Meiji, la scene din teatrul kabuki şi până la peisaje nipone şi portrete Bijin-ga(femei frumoase).

Expoziţia poate fi vizitată până pe 31 martie 2023, la ARCUB Hanul Gabroveni, în Sala Coloanelor, Sala Gabroveni şi Sala Lipscani. Programul de vizitare al expoziţiei este de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00. În zilele de luni, expoziţia este închisă.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro și de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr. 84-90). Miercuri, 8 martie, accesul la expoziţie şi la evenimentul „Demonstraţie de Kitsuke” de la ora 17.00 este gratuit pentru doamne şi domnişoare.

Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti şi Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism.

Parteneri: Ambasada Japoniei în România, Muzeul Național Brukenthal, Institutul Cultural Român

Sponsori: JTI, Șerban și Asociații

Parteneri media: Radio București FM, STB SA