Podul poeziei: tur stradal și lecturi

Proiectul de explorare a oraşului prin artă, „Podul Mogoşoaiei 2.0” ia startul pe 8 octombrie cu lansarea primului segment din traseul cultural propus, „Podul Poeziei”. Iniţiat de scriitorul Mugur Grosu, „Podul Mogoşoaiei 2.0 / un traseu cultural pe Calea Victoriei” este unul dintre proiectele câştigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat” selectate pentru a fi implementate de ARCUB – Centrul Cultural al Bucureştiului pe parcursul anului 2022. Proiectul este organizat în parteneriat cu 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐋𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞.

ora 15: inaugurare și tur stradal – dinspre biserica Albă, segmentul care marchează accesul spre Muzeul Național al Literaturii Române, pe Calea Victoriei în două sensuri: spre Athénée Palace și spre Amzei

ora 16: lecturi în mansarda MNLR (Str. Nicolae Crețulescu 8 ) – 7 poeți contemporani citesc din poeți dispăruți și din propriile creații: Mugur Grosu, Răzvan Țupa, Peter Sragher, Viku Zenescu, Violeta Anciu, Yigru Zeltil, Andrei Zbîrnea. Moderator: Mircea Dan Duță. Intrarea liberă.

Unde:

În zona care marchează accesul spre MNLR dinspre Calea Victoriei, în două segmente care converg, prin Str. George Enescu, spre Biserica Albă, sunt 122 de bolarzi, care vor fi acoperiți în plan orizontal cu plăcuțe de oțel gravate cu versurile unor memorabili poeți români dispăruți: de la Calea Victoriei 106 (curba care marchează accesul în grădina și cafeneaua de lângă Athénée Palace Hilton) până la curba din Str. George Enescu, și de aici – pe trotuarul opus până la Calea Victoriei nr 116 (curba care marchează accesul spre Școala nr 5).

Ce:

Texte memorabile, semnate de 118 poeți dispăruți, acoperind peste două secole de poezie românească, de la Anton Pann până la Adrian Diniș – un prea tânăr poet contemporan dispărut:

Multe sunt textele unor poeți fabuloși dar prea puțin cunoscuți, versurile unor poete pe nedrept acoperite de umbre, poezii ale avangardei – cvasinecunoscute, deși sunt vârfurile morii de vânt a literaturii noastre, poeziile unor autori taxați ca minori, sau aflați în minoritate, poezii cu orașe și străzi, oameni și mașini, duhuri și mecanisme, București și Dâmbovița, poezii de ieri care ar putea părea scrise mâine, poezii despre ei, despre ele, dar mai des despre tine, cititorule.

Ca-ntr-o oglindă cu infinite oglinzi a fost procesul de selecție, aș fi putut rămâne scufundat acolo întreaga viață. Tot poeții mi-au întins o mână de ajutor, îi mulțumesc în special lui Yigru Zeltil (pseudonimul lui Florin Ionescu), o bibliotecă vie care m-a scos de mai multe ori la liman.” – Mugur Grosu, autorul proiectului.

Partener: Muzeul Național al Literaturii Române 

“unu unu unu invers unu”

“unu unu unu invers unu” este un grup de creație și dialog interdisciplinar inițiat de Lumi Mihai și Mugur Grosu, animat de ideea de a elabora punți – între teritorii de creație și expresie, precum poezia, arta și muzica, între categorii sociale, segmente de public și bule antinomice (cunoscători / neinițiați) etc. Numele tandemului  – „unu unu unu invers unu“  – e o transcriere a simbolului grafic al cifrelor 1111, cu a treia cifră 1 reprezentată invers, simbolizând ieșirea din pluton, schimbarea de optică, interdisciplinaritatea. Printre altele, echipa a realizat, prin concurs, o poezie murală la Sibiu International Street ART Fetival 2021 – la Colegiul Național Octavian Goga, și spectacolul Ultima – un performance literar-muzical – la festivalul Eforie Colorat din acest an.

Programul „Bucureşti RE:imaginat”

Aflat la prima ediție, Programul Bucureşti RE:imaginat – Burse de idei pentru proiecte culturale își propune dezvoltarea unui portofoliu de idei transformatoare pentru oraş şi comunitate. Deschis exclusiv persoanelor fizice sau grupurilor de persoane active în viața creativă a Bucureștiului, programul a urmărit coagularea unor idei de proiecte care să crească accesul la spațiile publice și atractivitatea acestora pentru cetățenii orașului, care să-i aducă laolaltă și să contribuie la consolidarea identității comunitare și de cartier.

Ideile selectate în urma apelului acoperă toate cartierele bucureştene şi propun o serie de performance-uri şi intervenţii artistice în spaţiul public, proiecte de regenerare urbană, proiecte comunitare cu latură educaţională, socială şi de integrare, evenimente interdisciplinare şi de arte vizuale şi performative. O parte din ideile finaliste vor fi implementate până la finalul anului 2022 de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.