Clubul de lectură „Institutul Blecher” readuce poezia în cartiere cu seria specială de evenimente „perife(e)rice” – un proiect câștigător a Burselor de idei „București RE:imaginat”. Proiectul „perife(e)rice” a debutat pe 7 august cu o primă ediție în zona Matei Voievod și continuă pe 4 septembrie cu o seară de lectură în sector 3, zona Timpuri Noi. Proiectul este inițiat de Claudiu Komartin și este implementat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Unul dintre cele mai frecventate evenimente de literatură contemporană din București, „Institutul Blecher” călătorește astfel în comunitățile unde cultura este mai puțin accesibilă ca expresie și propune bucureștenilor trei ediții speciale în zonele cultural-periferice ale orașului.

A doua ediție din seria de evenimente „perife(e)rice” va avea loc duminică, 4 septembrie 2022, de la ora 18:30, la Hidden – The Social Space (str. Doamna Chiajna nr. 26, sector 3, București – zona Timpuri Noi), în cadrul căreia vor citi Mitoș Micleușanu și Rita Chirian. Întâlnirea va fi moderată de Claudiu Komartin. Ediția cu numărul 257 a Institutului Blecher va fi transmisă LIVE și va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a Institutului Blecher: https://www.facebook.com/InstitutulBlecher

Clubul de lectură Institutul Blecher a luat naștere în septembrie 2009, la aniversarea, aproape trecută cu vederea în spațiul public românesc, a centenarului Max Blecher. Clubul de lectură Institutul Blecher a devenit, în ultimii ani, un vector de promovare eficientă a poeziei și prozei în spațiul public, prin cele 255 de întâlniri de până acum i-au adus în prim-plan pe scriitorii cei mai valoroși și mai activi ai momentului, dar și pe tinerii încă nedebutați.

Parteneri:

Casa de Editură Max Blecher, Hidden – The Social Space, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, TOMAGRAPH, ZRM MUSIC, Les Aubergines.

Proiect finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale.

Despre invitați

Mitoș Micleușanu (n. 1972) este artist vizual, scriitor, muzician, realizator de emisiuni radio și TV. A creat, împreună cu Florin Braghiș, proiectul „Planeta Moldova”. A publicat mai multe volume de proză scurtă și romane: „Organismecanisme” (2002), „Tuba Mirum” (2003), „Kasa Poporului” (2008), „Nekrotitanium” (2010, semnat Planeta Moldova), „Trepanoia” (2011), „Un milion de morți” (carte-obiect, 2013) și volumul de poezie „Munca” (2015).

Are în pregătire antologia retrospectivă „Făină de oase, carne de tun”.

Rita Chirian (n. 1982) a publicat volumele de poezie „Sevraj” (2006), „poker face” (2010), „Asperger” (2012) și „Casa fleacurilor” (2016). Este doctor în Litere (2012), cu teza „Sandalele lui Empedocle. Anatomia mutațiilor po(i)etice postcomuniste”. Redactor al revistei „Euphorion”, scrie cronică de carte și eseuri și a tradus câteva cărți din limba franceză (Maurice G. Dantec, J.M.G. Le Clézio ș.a.). Trăiește la Sibiu.

Despre programul „București RE:imaginat”

Aflat la prima ediție, Programul București RE:imaginat – Burse de idei pentru proiecte culturale își propune dezvoltarea unui portofoliu de idei transformatoare pentru oraș și comunitate. Deschis exclusiv persoanelor fizice sau grupurilor de persoane active în viața creativă a Bucureștiului, programul a urmărit coagularea unor idei de proiecte care să crească accesul la spațiile publice și atractivitatea acestora pentru cetățenii orașului, care să-i aducă laolaltă și să contribuie la consolidarea identității comunitare și de cartier.

Ideile selectate în urma apelului acoperă toate cartierele bucureștene și propun o serie de performance-uri și intervenții artistice în spațiul public, proiecte de regenerare urbană, proiecte comunitare cu latură educațională, socială și de integrare, evenimente interdisciplinare și de arte vizuale și performative.

O parte din ideile finaliste vor fi implementate până la finalul anului 2022 de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Mai multe informații despre programul proiectului București RE:imaginat  pot fi accesate pe www.arcub.ro, la secțiunea Finanțare.