Proiect cultural creat de Inima Film şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti afectiv” 2022.

Proiectul propune o cartografiere afectivă a Bucureștiului văzut prin ochii seniorilor din cartierele Drumul Taberei, Colentina și Rahova. Proiectul este bazat pe cercetare antropologică interactivă, fiind coordonat de 3 cercetătoare cu experiență, parte din echipa ISCOADA – o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe în formate multimedia.

Proiectul urmărește un schimb de experiență și istorii între generații, seniorii fiind însoțiți în tururile de cartier de către studenți masteranzi de la Universitatea București, Facultatea de Sociologie. Proiectul are și o dimensiune educativă în acest sens, cercetătoarele din echipa ISCOADA, împreună cu un lector reprezentant din cadrul Universității București, instruind și îndrumând studenții pentru efectuarea cercetării de teren la un nivel profesionist.

Aceste tururi afective sunt documentate fotografic și audiovizual, iar narațiunile obținute în urma cercetării sunt diseminate printr-o expoziție foto-video itinerantă în patru centre de seniori – câte unul în fiecare dintre cele trei cartiere vizate, și un al patrulea la intersecția simbolică a celor trei, prin intermediul unui partener central al proiectului – Asociația „Niciodată singur – Prietenii vârstnicilor”.

În afara celor patru evenimente, rezultatele proiectului sunt diseminate online prin trei articole de cercetare scrise și publicate pe Platforma ISCOADA, prin crearea unei pagini web interactive dedicată proiectului, prin preluări în rețeaua partenerilor noștri, dar și prin proiecții ale materialelor video reieșite în cadrul a trei festivaluri de film documentar (One World Romania, Urban Eye Festival și Culese din Balcani).

Proiectul „Bucureștiul seniorilor” urmărește activarea vârstnicilor și reinserarea lor în țesutul social intergenerațional prin intermediul memoriilor personale unice. Acestea sunt captate, curatoriate și împărtășite cu semeni (alți seniori), dar și cu generația tânără – familiile acestora, studenții care îi însoțesc, dar mai ales publicul larg care va beneficia de rezultatele proiectului.

Despre Inima Film

Inima Film SRL a fost fondată în 2017 de Laura-Maria Ilie cu scopul de a oferi servicii integrate de cercetare și producție multimedia. Începând cu 2019, misiunea centrală a Inima Film a devenit producția de conținut creativ și deschiderea de noi perspective de cercetare prin lansarea platformei ISCOADA (www.iscoada.com). Acest concept editorial a devenit o prezență unică în spațiul cultural din România.

Activitatea Inima Film se bazează pe o viziune de ansamblu construită prin experiența profesională a membrilor și colaboratorilor. Misiunea fundamentală a Inima Film este de a-i invita pe parteneri să își imagineze produse artistice și de cercetare interdisciplinară racordate la cele mai noi curente socio-culturale și artistice. Portofoliul Inima Film este alcătuit atât din proiecte cu caracter artistic și cultural – fotografie, montaj și creație audio-video, grafică și animație, organizare de evenimente, cât și din proiecte cu caracter editorial și de cercetare în științele socio-umane. Colaboratorii Inima Film sunt din domeniul cultural, sectorul non-guvernamental, dar și cel corporate. Printre beneficiarii proiectelor Inima Film se numără: Eliza Zdru Films, Asociația ADO – Artă pentru Drepturile Omului, Asociația HomeMade Culture, Asociația Infinite Conversation, Fundația Astra Film, Asociația Unda, Asociația Minitremu, Asociația Semper Musica, Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Vice Antenna, Zebra Films etc.

Detalii pe www.iscoada.com