Muzică clasică, dans şi proiecţii ale unor opere celebre cântate pe marile scene ale lumii!


Prima zi a festivalului de muzică clasică în aer liber din Piaţa „George Enescu” debutează astăzi la ora 18.30 cu o lecţie de dans, oferită de patru perechi de dansatori profesionişti care vor valsa alături de publicul spectator. Coregrafia momentelor este semnată de către prim-solista Operei Naţionale Bucureşti, Monica Petrică şi de celebrul Răzvan Mazilu.

 

De la ora 19.30, Orchestra Sinfonia Bucureşti prezintă un concert extraordinar, interpretând compoziţii ale lui Antonio Vivaldi, W.A. Mozart, Johannes Brahms, Johann Strauss (fiul), Josef Strauss (fiul) şi Georges Bizet, sub bagheta dirijorului Florin Totan.

 

Orchestra Sinfonia Bucureşti este compusă din tineri şi talentaţi instrumentişti de la Universitatea de Muzică din Bucureşti, precum şi din Orchestra Naţională Radio şi Filarmonica „George Enescu”. Orchestra susţine în fiecare stagiune numeroase concerte având ca protagonişti, alături de dirijorul ei permanent şi nenumăraţi dirijori şi solişti din Europa, Statele Unite, Australia, Japonia şi Egipt.

 

În încheierea serii, de la ora 21.00, este proiectată înregistrarea Concertului de Anul Nou de la Viena 2011, dirijor Franz Welser-Möst.

 

Condus pentru prima dată de dirijorul austriac Franz Welser-Möst, totodată noul director muzical al Operei de Stat din Viena, programul concertului cuprinde nu numai compoziţiile familiei Strauss şi lucrări de Joseph Lanner şi Joseph Hellmesberger, ci şi o surpriză în deschiderea Anului Franz Liszt. În cadrul concertului au fost interpretate şi încântătoarele momente de balet ale Ansamblului de Balet al Operei de Stat din Viena, coregrafia Guillaume Jean Bart.

 

Sâmbătă, 25 iunie, Ora de vals este urmată de recitalul la pian al artistului Horia Maxim care va interpreta compoziţii ale lui Georg Friedrich Händel, W.A. Mozart, Frederic Chopin şi Leroy Anderson.

 

Considerat a fi unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale, Horia Maxim este un muzician a cărui prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte oferă una dintre cele mai importante referinţe despre talentul său artistic. Măiestria sa pianistică a fost apreciată şi în recitaluri sau concerte susţinute în străinătate, cele mai multe dintre acestea în Germania şi Japonia.

 

De la ora 20.00 urcă pe scenă Camerata Regală, dirijori: Vlad Agachi, Roman Baltag şi Thomas Crowley, acompaniată de solista Simina Croitoru care va oferi publicului un recital la vioară.

 

Din nevoia de a găsi sonorităţi cât mai adecvate şi de a experimenta în permanenţă noi ipostaze interpretative, Camerata Regală are apariţii scenice extrem de originale, cântând frecvent fără dirijor, în picioare şi cu partidele de instrumente dispuse altfel decât se obişnuieşte în general. Camerata Regală abordează atât creaţii ale compozitorilor consacraţi, cât şi lucrări din întreaga istorie a muzicii universale.

 

De la ora 21.00 este proiectat filmul Celebrare Gustav Mahler, dirijor Manfred Honeck.

 

Sub îndrumarea dirijorului austriac Manfred Honeck şi acompaniaţi de Orchestra de Cameră Mahler, trei solişti de renume mondial îi plătesc tributul compozitorului austro-ungar, în cadrul unui concert de gală: Thomas Hampson (bariton), Anne Sofie von Otter (vioară) şi Marita Solberg (mezzosoprană).

 

Duminică, 26 iunie, Ora de vals precede Orchestra Naţională Radio, dirijor – Tiberiu Soare, care va interpreta compoziţii ale lui Johann Strauss (fiul), Giacomo Puccini, Georges Bizet şi Piotr Ilici Ceaikovski.

 

Profilul, repertoriul şi istoria Orchestrei Naţionale Radio se definesc de aproape un secol de cultură naţională pe planul creaţiei, interpretării şi difuzării muzicii în România. Critica muzicală românească şi internaţională subliniază valoarea acestei formaţii valoroase în cadrul vieţii concertistice contemporane, asemenea orchestrelor de tradiţie ale Radiodifuziunilor lumii, cu un profil unicat în dialogul cu publicul, muzicienii şi formaţiile simfonice româneşti.

 

De la ora 21.00, filmul proiectat este Concertul festiv al Filarmonicii din Viena, dirijor: Sandor Vegh, Solist: Radu Lupu (pian).

 

Întâlnirea dintre un expert în arta interpretării operelor lui Mozart – dirijorul Sandor Vegh şi virtuoasa Orchestră a Filarmonicii din Viena, oferă un concert unic al Simfoniei Praga şi al Simfoniei nr. 39 de Mozart. Radu Lupu se alătură orchestrei pentru interpretarea Concertului nr. 23 pentru pian şi orchestră în La Major.

 

Timp de nouă zile, spaţiul destinat evenimentului este special amenajat pentru iubitorii muzicii clasice, redând atmosfera grădinilor vieneze. Spectacolele se desfăşoară zilnic între orele 18:00 – 23:00. Locaţia este deschisă între 11.00 şi 23.00 în fiecare zi a manifestării, iar accesul este gratuit.

 

Surprize la BUCHAREST MUSIC FILM FESTIVAL 2011

Cei ce se consideră norocoşi pot participa la tombola cu premii organizată de ArCuB. Tragerea la sorţi va avea loc sâmbătă, 2 iulie, în ultima zi a evenimentului.

 

Vă aşteptăm alături de noi, să vă bucuraţi de muzică clasică în aer liber!                           

Parteneri: Radio România Cultural, Fundaţia Principesa Margareta a României, Elite Art Club Unesco, RATB

Parteneri media: 24-FUN, Bucureşti FM, Dilema Veche, Ziarul Ring

Parteneri online: Port.ro, iConcert.ro, apropo.ro, metropotam.ro, 4arte.ro, paspartu, youmago.ro, hipmag.ro, goingout.ro, urbo.ro, modernism.ro, diseara.ro

Sponsori: HP, Q’NET International, Coffee Grind, Fertilia, Fides Travel, Editura Litera, www.promotiiactive.ro