Aseară, în ciuda vremii capricioase, Bucharest Jazz Festival a continuat cu cea de-a doua zi de concerte, în aplauzele publicului meloman. Cei care nu s-au lăsat învinși de ploaie și au decis să vină în Piața George Enescu au fost plăcut surprinși de cvartetul remarcabilului trompetist Emil Bîzgă, stabilit în urmă cu zece ani la New York. Împreună, membrii grupului au lansat albumul Acacia Flower, o acoladă muzicală peste jazzul de nouă generație și reinterpretări cosmopolite ale unor teme folclorice românești clasice.

 

Cel de-al doilea moment al serii a fost susținut de Mike Krstić Trio featuring Johnny Bota & Ioan Minda, printr-un recital de o muzicalitate rafinată, într-un stil cameral cu tușe de swing. Odată cu lăsarea nopții, rândurile publicului au început să se îngroașe, la timp pentru a întâmpina highlight-ul internațional al serii, Julia Hülsmann Quartet, un grup marcant pentru jazzul contemporan german al ultimilor 17 ani. 

 

Cei care nu au reușit să fie prezenți la evenimentul din Piața George Enescu, au putut urmări concertele în transmisiune directă, pe YouTube.

 

De asemenea, ieri, 3 iulie, la Hanul Gabroveni, a avut loc evenimentul Cartea Românească de Jazz, o primă inițiativă de acest gen, dedicată lansării celor mai noi douăsprezece titluri din literatura românească de profil. Discuțiile pe acest subiect s-au întins peste mai bine de două ore, născând dialoguri între un public numeros și autorii Mircea Tiberian, Johnny Bota, Virgil Mihaiu, Florian Lungu și Alex Vasiliu, cu moderarea curatorului festivalului, pianistul Lucian Ban.

 

Seria de evenimente conexe a continuat azi, cu o nouă premieră, dedicată Discului Românesc de Jazz, printr-un showcase și o dezbatere la care au participat membrii ai mass- media, ai industriei muzicale, alături de pasionați ai muzicii. Discuțiile au fost inițiate de reprezentanți ai Fiver House Records, A&A Records, Soft Records, Green Records și 7Dreams Records.

 

Concertele din Piața George Enescu vor continua astă seară și în weekend cu recitaluri mult așteptate ale unor nume de reputație internațională, precum Carmen Lundy, Dave Douglas Riverside Quartet sau John Scofield, dar și cu cele ale unor grupuri românești reprezentative pentru muzica de jazz, precum: Ana-Cristina Leonte Quintet, Romanian Jazz Collective cu Sorin Romanescu sau Alex Simu Quartet. 

 

Seria Jazz on Film continuă sâmbătă, 5 iulie, cu documentarele din arhiva TVR, dedicate Miracolului de Jazz de la Sibiu și personalității lui Richard Oschanitzky, un reprezentant de seamă al jazzului românesc. Duminică, 6 iulie, ARCUB, în partneneriat cu Institutul Polonez din București, prezintă documentarul multiplu premiat „Iubire / Miłość“, pe tema mișcării ideologico-artistice Yass, din anii ’90.

Totodată, cei care încă nu au reușit să viziteze Expoziția de Afiș Polonez de Jazz o mai pot face astăzi și în zilele de weekend, între 12:00-16:00, la Hanul Gabroveni, şi, ulterior, la ARCUB, Str. Batişte 14, în perioada 8 iulie – 31 august, în acelaşi interval orar.

 

În plus, în Piața George Enescu, poate fi vizitat standul Jazz Made in Romania, unde sunt prezentate materiale interesante ale caselor de discuri și editurilor ce publică titluri de jazz autohton

 

Pentru mai multe informații, accesați:

Pagina oficială a festivalului: http://www.bucharestjazzfestival.ro/

Pagina de Facebook a festivalului: http://www.facebook.com/bucharestjazzfestival/

Pagina evenimentului: http://www.facebook.com/events/1443901979191664/

 

Accesul la toate evenimentele este gratuit.