”Competiția Festivalului Internațional de Film de la București aduce în 2023 opt filme ale unor cineaști care au reușit să cucerească critica și uneori și juriile de la Berlinale, Cannes, Rotterdam, Sundance sau Locarno. Filme de debut riscante, proaspete și pline de viață, care ajung pentru prima dată în România și care vor avea o șansă la premiu, în cadrul celui mai important festival de lungmetraje din capitala țării, pentru a fi descoperite de publicul cinefil. Sunt filme care preiau ștafeta de la cele premiate anul trecut: Aftersun, Hit the Road, și bineînțeles, Falcon Lake, care a fost distribuit în țară în urma câștigării Premiului pentru cel mai bun film la BIFF”, a declarat Jose Cabrera, curatorul competiției BIFF 2023.

Cea de-a XIX-a ediție a prestigiosului Bucharest International Film Festival (BIFF) va avea loc în perioada 15-22 septembrie și va aduce în prim-plan universul fascinant al cinematografiei internaționale, filme remarcabile, în premieră națională, transformând Capitala în epicentrul artei cinematografice.

În cadrul Bucharest International Film Festival 2023, cinefilii vor avea ocazia unică de a explora o selecție remarcabilă de lungmetraje, înscrise în cursa pentru trofeul BIFF 2023. Fiecare film aduce cu sine povești captivante, regizori talentați și interpretări de excepție, oferind publicului o incursiune în lumea cinematografiei contemporane iar juriul internațional, format din personalități de marcă din industria cinematografică va avea misiunea de a desemna câștigătorii.

CELE ȘAPTE FILME CONFIRMATE DIN COMPETIȚIA BIFF-2023:

Totem regizat de Lila Avilés (Premiul juriului ecumenic – Berlinale 2023).

The Sweet East, în regia lui Sean Price Williams (nominalizat la Cannes Film Festival 2023 – Quinzaine des cinéastes).

Disco Boy, semnat de Giacomo Abbruzzese (Ursul de Argint Berlinale 2023 – Contribuție Artistică Remarcabilă Hélène Louvart).

Past Lives este un film scris și regizat  de Celine Song care a avut premiera mondială anul acesta la  Festivalul de Film de la Sundance și în Germania, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Inside the Yellow Cocoon Shell, regizat de Pham Thien An (trofeul Camera d’Or la cea de-a 76 ediție a Festivalului de Film de la Cannes).

Day of the Tiger (Tigru), regizat de Andrei Tănase (care a avut premiera mondială anul acesta la Festivalul de Film de la Rotterdam, nominalizat la Marele Premiu al Juriului în cadrul Festival premiers plans D’Angers 2023).

Ein schöner Ort (A Good Place), în regia Katharinei Huber (nominalizat la categoria Cineasti del presente din cadrul Festivalului de film de la Locarno 2023).

BIFF rămâne un punct de reper în peisajul cinematografic, fiind singura competiție din București dedicată exclusiv lungmetrajelor.

Spectatorii vor avea șansa de a se bucura de pelicule premiate și aclamate la festivaluri internaționale de prestigiu, toate proiectate în locații emblematice ale orașului: Sala Mare-ARCUB, Cinema Muzeul Țăranului, CREART – Grădina cu filme și Cinema Union.

Bucharest International Film Festival (BIFF) este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României și realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Parteneri: Centrul Naţional al Cinematografiei, CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul Național al Ţăranului Român, Cinema Muzeului Țăranului, Cinema Union, Ambasada Japoniei, Ambasada Mexicului, Ambasada Suediei, Ambasada Republicii Federale Germania, Goethe Institut, Institutul Italian de Cultură din București, Centrul Cultural Ceh, Creative partners FCB Bucharest.

LEXUS este mașina oficială a festivalului cu suportul Lexus Bucuresti Nord, ca partener de mobilitate.

Parteneri Media: Magic Fm, București FM, Radio România Cultural, RFI, Agerpres, Adevarul, Media Advertising, Blitz Tv, Hotnews, Revista Film, Zile și Nopți, DCNews.ro, Spectacola Tv, Dilema Veche, Historia, Observator Cultural, IQads.ro, Ziarulmetropolis.ro, Liternet, CineFan.ro, Aarc.ro, CineMagia.ro, Arthood.ro, BucurestiFest.ro, CineGhid.ro.

Pentru mai mult detalii vizitaţi pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro.

Biletele vor putea fi achiziționate curând atât de la cinematografele partenere cât și online de pe eventbook.ro.