Proiect cultural creat de Teatrul Apropo şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti afectiv” 2022.

Bucharest Fringe își propune în 2022 să redea creatorilor independenți bucuria de a fi împreună, de a comunica, de a relua legătura vie cu publicul.

A douăsprezecea ediție a unuia din cele mai importante și longevive festivaluri independente din țară se desfășoară în București, la Teatrul Apropo (în Pipera) și în locațiile partenere, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie. În cadrul celei de-a 12-a ediţii, vor fi prezentate cele mai bune producții independente ale ultimei stagiuni, dar și spectacole invitate, evenimente alternative și formule performative inovative. În cadrul Festivalului sunt acordate premii sau burse de creație pentru cele mai bune performanțe artistice remarcate de către juriu și de către public.

Bucharest Fringe încurajează inovaţia, originalitatea, curajul artistic şi debutul – valori care se regăsesc în criteriile principale de selecţie ale Festivalului.

Obiectivele generale ale Festivalului sunt: promovarea celor mai curajoase și originale inițiative din teatrul independent, fie acestea artiști, spectacole sau spații necovenționale, adresându-ne unui public tânăr; dezvoltarea colaborării și dialogului între artiștii români și colegii lor din afara granițelor țării; dezvoltarea mijloacelor (organizatorice, de cooperare, dar și artistice) ale sectorului independent.

Principiile Festivalului:

– susținerea inovației și originalității (”fringe”);

– importanța promovării mișcării teatrale independente în rândul tinerilor prin gratuitatea acordată elevilor și studenților;

– promovarea spațiilor inovative, mici și cu adevărat independente din peisajul cultural bucureștean în detrimentul spațiilor intrate în ”mainstream”;

– promovarea și organizarea unui dialog real cu trupe din țară și companii străine, pe direcția inovării artistice și a dialogului inter-cultural.

Principalele categorii de beneficiari sunt artiștii și publicul tânăr deschis către inovație și neconvențional.

Important! Pentru toate evenimentele din cadrul Festivalului elevii și studenții beneficiază de intrare liberă.

Despre Teatrul Apropo

Teatrul Apropo este un spațiu de creație independent, pentru tinerii artiști, deschis din 2018 în cartierul Pipera, aproape de metrou, în inima corporatistă a orașului. Un spațiu care își propune să ofere dreptul de a experimenta în sens creator, care are ambiția de a produce o breșă în trepidația alergăturii zilnice la și de la munca la birou. Teatrul Apropo îşi propune să inoveze prin formă, conținut și prin promovarea teatrului contemporan. Pentru a celebra teatrul independent, Teatrul Apropo organizează anual, încă din 2010, Festivalul Bucharest Fringe, un spațiu al libertății artistice unde sunt aduse în lumina reflectoarelor și puse în valoare cele mai curajoase și inovative performance-uri din zona independentă, din București și din țară.

Detalii: www.bfringe.ro.

Foto: On The Edge of The Light –  fotocredit Rodica Condrea