În perioada 9 – 27 septembrie 2024, Elite Art Gallery găzduiește expoziția artiștilor care au făcut parte din rezidența de la Balcic din acest an, intitulată Balchik Art Residency. Rezidența reprezintă un proiect inițiat de Asociația Elite Art Club acum peste 20 de ani.

Expoziția, organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, reunește lucrările artiștilor: Zinaida Capațîna, Sabina Drinceanu, Andreea Floreanu, Adelina Gavrilă, Theodor Grigoraș, Ingrid Juncanariu, Ștefan Doru Moscu, Luminița Radu și este curatoriată de Roxana Diochețanu.

Încă din perioada interbelică, Balcicul a fost cunoscut pentru frumusețea sa unică și legătura strânsă cu Regina Maria, devenind numaidecât un centru de inspirație artistică. Prin patronajul regal, Balcicul a atras numeroși artiști, care au format ceea ce este cunoscut astăzi drept „colonia artistică de la Balcic”. În acest context, moștenirea culturală este revitalizată în creațiile artiștilor contemporani, aceștia (re)compunând locusul mediteraneean, prin prisma noilor limbaje artistice.

„Între valurile line ale Mării Negre, frumoasa Coastă de Argint, așa cum a fost supranumită de geologul Gheorghe Murgoci, reprezintă un spațiu în jurul căruia arta românească a cunoscut o profundă dezvoltare. Păstrând forța motrice a locului, noua generație de artiști a răspuns provocării de a interpreta acest spirit, într-o manieră care să reflecte sensibilitatea și preocupările contemporane, rezultând într-o serie de lucrări, care nu doar onorează trecutul, dar îl și transformă. De la compoziții figurative, la pulsații abstracte, cei opt artiști au îmbrățișat granița dintre tradiție și inovație, împletind un dialog nesfârșit între epoci” a declarat Roxana Diochețanu, Curator Elite Art Gallery.

Expoziția poate fi vizitată în intervalul 9 – 27 septembrie 2024, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5). Accesul vizitatorilor este gratuit.

Despre Elite Art Gallery

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne, dar și valori deja consacrate.