După ce a expus în Austria şi Franța, artista de origine română Manuela Holban Ioanid prezintă, la ARCUB – Hanul Gabroveni, expoziţia solo „Alegorii galante”. Expoziţia este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, şi poate fi vizitată în perioada 23 septembrie – 12 octombrie 2023 la Sala Gabroveni a centrului cultural din strada Lipscani 84-90.

De la personaje reale la personaje fictive, expoziţia creează o atmosferă de sărbătoare galantă, cu flair carnavalesc, în spatele căreia se ascund alte povești, alte realități, la care privitorul este invitat să le descopere. „Alegorii galante” include lucrări expuse pentru prima dată, dar şi lucrări care au figurat în expoziţii organizate în România şi Tel Aviv în perioada 2022-2023.

Pentru mine pictura este o aventură misterioasă, un voiaj prin labirintul spațiului și timpului. Este și o călătorie în spațiul interior în care poți întâlni personaje reale (Casanova, Saskia, Maria Antoaneta) sau fictive (Meninele lui Velasquez, Salomea, Herod) din lumea artei sau paginile istoriei. Înrădăcinate simultan în prezent și trecut, ele navighează ca piesele unui joc de șah mânuite de o mână nevăzută.

Am fost atrasă de puterea imaginii de a aduce în prezent aceste personaje care își continuă invizibil povestea lor de-a lungul secolelor. Aceste figuri întâlnite pe coridoarele timpului și spațiului se prezintă în fața spectatorului, ca niște umbre proiectate dintr-o lanternă magică.

Ele se adună din întâmplare într-o sărbătoare galantă amintind de tablourile lui Watteau, în care conversații, umbre și șoapte se întrepătrund. Sunt actori costumați, cu  măști și roluri diferite pe o scenă imaginară. În tablou, timpul este oprit și legile care guvernează imaginea sunt subiective. Privitorul proiectează la rândul lui propriile imagini, memorii și emoții. Este o lume fără timp definit într-un spațiu imaginar.Manuela Holban Ioanid

Expoziţia „Alegorii galante” este deschisă în perioada 23 septembrie – 12 octombrie 2023 la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Gabroveni, de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00. În zilele de luni, expoziția este închisă. Accesul în cadrul expoziţiei este gratuit.

Despre Manuela Holban

Manuela Holban a studiat la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” si la Universitatea Națională de Arte București, clasa maestrului Corneliu Baba . A lucrat ca pictor restaurator la  Muzeul Naţional de Artă al României înainte de a emigra în Statele Unite în 1987. În prezent, trăieşte în Statele Unite şi în Israel.

De la terminarea studiilor, Manuela Holban a participat la numeroase expoziţii de grup şi personale în Romania, Statele Unite, Franţa, Austria, Israel. Lucrările artistei se găsesc în colecţii private şi publice în România, Statele Unite, Franţa, Italia, Norvegia, Israel.

Centrală în pictura Manuelei Holban este figura umană ca voiajor şi explorator al spaţiului şi timpului. Tablourile par să formeze piesele unui puzzle,  care se  pot schimba între ele ca într-o piesă de teatru. Este o atmosfera de sărbătoarel la care privitorul este invitat să participe.