Jazz @ ARCUB

Artist in Residence Concert Series

ARCUB anunță noul program “Artist in Residence”!

Seria de concerte Artist in Residence reprezintă pasul următor pentru Jazz la ARCUB. Acest nou program vine firesc în continuarea seriei de concerte JAZZAJ și este o completare de substanță a evenimentului major pentru jazz – Bucharest Jazz Festival.

Inițiat de către pianistul de jazz și curatorul BJF (2012-2015) Lucian Ban, programul Artist in Residence este modelat după programe similare din lume (San Francisco Jazz, Programele organizatiei Serious în UK, Roulette în New York sau Bimhuis în Amsterdam) și își propune să pună în centru Artistul-Curator, într-o serie de concerte cu focus tematic.

Programul Artist in Residence invită muzicieni de jazz să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Artiștii în rezidență devin curatori și performeri ai unor stagiuni tematice care prezintă publicului din București muzicieni români și internaționali în proiecte ce ilustrează tema aleasă. Programul își dorește să devină o pepiniera pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Un rol particular în acest program îl vor juca noile spații de la ARCUB Gabroveni: Sala principală, spațiile de la subsol (ideale pentru spiritul jazz-ului de club) și curtea interioară a hanului pentru perioada estivală.

Programul Artist in Residence are două obiective clare:

  • să sprijine creația și dezvoltarea artiștilor și muzicenilor de jazz români
  • să evidențieze prin focusul tematic diversitatea extraordinară a jazz-ului contemporan, într-o lume globală și interconectată.

Beneficiarul ultim este multiplu: cultura Bucureștiului și publicul meloman, comunitatea de jazz română și ideea de patrimoniu muzical în România.

Tema:

21st Century Jazz – de la tradiție la avangardă

“Jazz-ul la începutul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodată – o muzică cu adevarat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzica clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea ethno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, etc, . . . jazz-ul a arătat o capacitate extraordinară de a le îngloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în sec XXI. În același timp jazz-ul are câteva caracteristici care îi sunt proprii și care se regăsesc într-o formă sau alta în toate aceste noi hibride – improvizația, swing-ul sau o anumită atitudine ritmică și această deschidere extraordinară.

În calitate de curator al primei stagiuni a noului program Jazz @ ARCUB– Artist in Residence îmi propun să ilustrez tocmai această deschidere a jazz-ului prin invitarea unei serii de artiști români și internaționali și prin propriile proiecte.” (Lucian Ban)

Program Jazz @ ARCUB, Artist in Residence 2016

Curator și Artist în rezidență – Lucian Ban

Program:

  • 5 noiembrie, ora 19:30 @ ARCUB Gabroveni: Cristian Soleanu & Double Quartet

BILETE ONLINE

Preţuri: 35 lei. Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei.

  • 19 noiembrie, ora 19:30 @ ARCUB Gabroveni: Amina Claudine Myers: SAM ROU – Songs from My Soul

BILETE ONLINE

Preţuri: 50 lei. Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei.

  • 3 decembrie, ora 19:30 @ ARCUB Gabroveni: Paolo Profeti Quintet

BILETE ONLINE

Preţuri: 35 lei. Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei.

  • 17 decembrie, ora 19:30 @ ARCUB Gabroveni: Mircea Tiberian & Toma Dimitriu – The Pale Dot

Lucian Ban – Mr Joy: A Celebration of Paul Bley

BILETE ONLINE

Preţuri: 50 lei. Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei.