Vineri, 20 iunie, de la ora 17.00, în Piața George Enescu, va avea loc conferinţa de presă organizată de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, la deschiderea a două dintre cele mai cunoscute evenimente outdoor, respectiv Bucharest Music Film Festival (20-29 iunie) și Bucharest Jazz Festival (2-6 iulie). 

 

Conferința va fi susținută de:

Mihaela Păun – director ARCUB 

Lucian Ban – directorul artistic al Bucharest Jazz Festival

Raluca Ciută – coordonator al proiectului Bucharest Jazz Festival

 

Aflat la cea de-a IX-a ediție, Bucharest Music Film Festival va surprinde publicul bucureștean prin diversificarea programului, care, pe lângă obișnuitul repertoriu de muzică clasică, va include și genuri muzicale moderne, conferindu-i festivalului o notă de prospețime. 

 

În perioada 20-29 iunie, pe scena din Piața George Enescu, orchestre și trupe cu renume vor susține o serie de concerte inedite. La ediția din acest an, sunt invitate să participe ansambluri foarte cunoscute, precum Mercury Quartet, Orchestra Națională Radio, Camerata Regală, Filarmonica George Enescu, Bucharest Jazz Orchestra, Spirit of Vienna, Symphactory Orchestra, Romanian Radio Brass Quintet, Klasikvm Ensemble, Sonomania, cvartetele Capriccio, Subito, Artmusik, Grupul Vocal Acapella și Duo Cello Jaya.

 

Pentru cei care îndrăgesc ritmurile muzicii contemporane, pe scena de la BMFF, vor fi prezenți artiști și trupe de notorietate, între care: VUNK, Teodor Ilincăi, Răzvan Stoica, Julia Koci, Andreas Jankowitsch, Nicu Alifantis, Zoltan Nagy, Matei Ioachimescu, Silviu Dumitrache și dirijorii Tiberiu Soare, George Natsis, Willy Büchler, Constantin Grigore și Gabriel Bebeselea.

 

Unul dintre cele mai așteptate evenimente ale lunii iulie, ARCUB Live Open Air — Jazz, Blues & More, se relansează la cea de-a treia ediție cu un nume nou : Bucharest Jazz Festival. 

 

Un alt element de noutate al festivalului îl reprezintă organizarea de evenimente conexe, care se vor desfășura în spațiul expozițional din incinta Hanului Gabroveni, viitorul sediu al ARCUB. Astfel, în ziua de 1 iulie, în deschiderea festivalului, ARCUB în parteneriat cu Institutul Polonez, vernisează expoziția dedicată uneia dintre cele mai mari colecții private din lume, având ca temă afișul polonez de jazz. În plus, pe toată durata evenimentului, publicul va putea urmări proiecții de Jazz On Film, care prezintă legende ale pianului, precum Cecil Taylor și Paul Bley, dar și documentare rare, dedicate Miracolului de jazz de la Sibiu și concertului Aura Urziceanu & Richard Oschanitky de la Sala Palatului din 1974, din arhiva TVR.

 

Anul acesta, în premieră, ARCUB vine în întâmpinarea publicului de jazz cu o ofertă de cărți românești de specialitate, urmată de un showcase al discului românesc de jazz. În plus, vineri, 4 iulie va avea loc colocviul cu tema „Producția de jazz din România”, cu participarea Fiver House Records, A&A Records, Soft Records, Green Records și 7Dreams Records.

 

În paralel, între 2-6 iulie, muzicieni de renume național și internațional din lumea jazzului vor urca pe scena din centrul Capitalei, pentru a le face spectatorilor o demonstraţie live a valorii lor incontestabile, precum Julia Hülsmann Quartet, Carmen Lundy, John Scofield, dar și Alex Simu Quartet, Ana Cristina Leonte Quintet, Bucharest Jazz Orchestră, Emil Bîzgă Acacia Flower Quartet, Mike Krstic Trio featuring Johnny Bota & Ioan Minda, Iordache sau Romanian Jazz Collective featuring Sorin Romanescu.

 

Informații suplimentare despre cele două evenimente marca ARCUB vor fi oferite în cadrul conferinței de presă.