Despre ce înseamnă să transformi o instituţie culturală cu o tradiţie de peste 60 de ani într-un muzeu de secol 21, despre adaptarea unui muzeu dedicat literaturii la provocările actuale şi la nevoile publicului contemporan sunt doar câteva din subiectele atinse în discuţia purtată de Mihaela Păun cu Directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu.

Prof. Univ. Dr. Ioan Cristescu este filolog, scriitor, critic de teatru, om de cultură şi autor a numeroase lucrări şi studii ştiinţifice. În calitate de Director al Muzeului Naţional al Literaturii Române din anul 2014, Ioan Cristescu a reuşit să transforme muzeul într-un agregator cultural, o instituţie care caută să lege, prin proiectele sale, literatura de celelalte domenii culturale şi literatura română de literatura altor ţări. De asemenea, Ioan Cristescu a căutat să dezvolte o relaţie interactivă cu publicul MNLR prin lansarea platformei online culturaindirect şi prin proiecte de implicare socială şi deschiderea Muzeului spre zone defavorizate. În septembrie 2021, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti primeşte Premiul DASA acordat de European Museum Academy.

Seria de „Dialoguri cu oameni care deschid oraşul” a fost inițiată de ARCUB în contextul aniversării a 25 de ani de la înființarea sa în 1996. Printre invitaţii discuţiilor se numără personalităţi care au făcut pionierat în scena creativă locală, profesionişti care au construit proiecte definitorii pentru cultura de astăzi a oraşului, dar şi operatori culturali care au construit punţi de colaborare cu alte ţări. Invitații dezbat pe marginea unor teme precum rolul institutelor culturale în ecosistemul cultural local, a problematicii spaţiilor de consum cultural şi prezintă detalii din spatele unor proiecte de antreprenoriat cultural de succes, ale unor proiecte care au schimbat faţa oraşului.