Unul dintre cei mai importanţi creatori şi ambasadori ai filmului documentar din România, preşedintele Asociaţiei One World Romania Alexandru Solomon vorbeşte la „Oameni care deschid oraşul” despre destinul Studioului Sahia, despre teatrul documentar românesc, despre spaţiile alternative culturale şi, nu în ultimul rând, despre povestea din spatele fenomenului One World Romania.

Membru al European Documentary Network, Alexandru Solomon este regizor de filme documentare, director de imagine, producător şi scenarist. După ce a făcut parte din echipa care a iniţiat primul festival de film documentar din România dedicat drepturilor omului, Alexandru Solomon înfiinţează, în 2009, Asociaţia One World Romania care organizează, pe lângă festival, mai multe proiecte educaţionale, precum şi demersuri de recuperare a arhivelor istorice de film documentar românesc. Absolvent al Facultăţii de Imagine a Academiei de Teatru şi Film „I.L. Caragiale”, Alexandru Solomon este director de imagine pentru filme de ficţiune şi, în paralel, scrie şi regizează filme documentare pentru care primeşte o serie de premii importante în ţară şi străinătate. Pentru ultimul său film documentar, „Ouăle lui Tarzan” din 2017, Alexandru Solomon a învăţat limba rusă şi a filmat câţiva ani la rând în Abhazia.

Seria de „Dialoguri cu oameni care deschid oraşul” a fost inițiată de ARCUB în contextul aniversării a 25 de ani de la înființarea sa în 1996. Printre invitaţii discuţiilor se numără personalităţi care au făcut pionierat în scena creativă locală, profesionişti care au construit proiecte definitorii pentru cultura de astăzi a oraşului, dar şi operatori culturali care au construit punţi de colaborare cu alte ţări. Invitații dezbat pe marginea unor teme precum rolul institutelor culturale în ecosistemul cultural local, a problematicii spaţiilor de consum cultural şi prezintă detalii din spatele unor proiecte de antreprenoriat cultural de succes, ale unor proiecte care au schimbat faţa oraşului.