Şapte seri de proiecţii nocturne: Film, Noapte Teatru = FNT
Apărută anul trecut pentru a suplini lipsa spectacolelor din străinătate la FNT, secţiunea Filme, Noapte Teatru = FNT a reuşit, prin calitatea şi raritatea materialelor prezentate, să-şi câştige un public aparte.
Sâmbătă, 30 octombrie, la Sala Elvira Popesco a Institutului Francez din Bucureşti, cu începere de la [b]ora 22.00, debutează seria de proiecții nocturne din cadrul Festivalului Național de Teatru.
Cele şapte seri de proiecţii de filme şi spectacole de teatru sunt gândite ca o călătorie nocturnă în spaţiul memoriei şi a teatrului, şi debutează cu filmul Noaptea de George Banu, realizat de Dominic Dembinski, urmat de proiecţiile a cinci spectacole semnate de regizorul polonez Tadeusz Kantor, montate la Teatrul Cricot 2 în ultima perioadă a creaţiei sale, numită „Teatrul Morţii”.
Nocturnele vor fi deschise sâmbătă, 30 octombrie, ora 22.00, la Sala Elvira Popesco a Institutului Francez, cu proiecția primei părți a serialului Noaptea, conceput de George Banu şi realizat de regizorul Dominic Dembinski (director de imagine Viorel Sergovici; o producţie TVR Cultural). A doua parte a serialului va fi proiectată duminică, 31 octombrie, ora 22.00.
Cele şase episoade ale filmului (Tăcere şi freamăt, Luminile şi insomnia oraşului, Dictatura şi demonii puterii, Vieţi de noapte: voluptate şi datorie, Singurătate şi melancolie, Sfârşitul nopţii, naşterea zilei) constituie un voiaj nocturn, o experiență complexă alcătuită dintr-o serie de reflecţii fragmentare asupra nopţii şi a condiţiei umane, asupra teatrului şi a lumii.
„Există o stare nocturnă, o stare de spirit proprie nopții (…). Noaptea nu este complet neagră, impenetrabilă, decât pentru ochiul neexperimentat sau nepăsător. Ea invită privirea să o scruteze, să scormonească în adâncurile ei. De altfel, trezirea acestei curiozități pentru tainele nopții a fost și scopul regizorilor de teatru care, în anii 1980, au introdus-o și au instalat-o pe scenă. Spectatorul putea alege: ori să adoarmă în fotoliul lui, ori să exploreze, din adâncul sălii, celălalt întuneric, populat și fremătător de viață, de pe platoul de joc” – scrie George Banu în Trilogia îndepărtării, ale cărei fragmente stau la baza filmului realizat de Dominic Dembinski. În acelaşi volum, George Banu descrie filmul ca pe o experienţă în care alternează viaţa şi cultura, pacea şi excesele, iubirea şi crimele, ca un voiaj în inima nopţii, plasat sub semnul unui citat de Cioran: „Noaptea îmi curge în vene”.
Pasionaţii de film şi teatru sunt invitați să participe la această incitantă călătorie pe parcursul a şapte seri. Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.