ArCuB şi Institutul Cervantes din Bucureşti vă invită la concertul
ANIVERTANGO
NUEVO TANGO QUINTET la Bucureşti
Joi, 3 noiembrie şi vineri, 4 noiembrie, ora 20:00,  la Sala ArCuB

 
Nuevo Tango Quintet îl readuce pe Astor Piazzolla pe scenă. La 90 de ani de la naşterea celui mai apreciat compozitor argentinian, spectacolul Anivertango propune o întâlnire cu câteva dintre piesele definitorii ale lui Piazzolla, invitând la o înţelegere profundă a sensurilor autentice propuse de genul nuevo tango. Comemorarea coincide cu aniversarea a 130 de ani de relaţii diplomatice între Argentina şi România şi 80 de ani de la deschiderea primelor reprezentanţe.

 
Melanjul plin de vigoare dintre fineţea şi rafinamentul clasic al muzicii simfonice, senzualitatea nostalgică a tangoului şi prospeţimea experimentală a jazz-ului a incitat un număr impresionant de muzicieni. Reinterpretări şi remixuri ale muzicii lui Piazzolla, balansând mereu între fastul culturii elitiste şi aerul underground al cluburilor de noapte, au migrat din sala de concert către cele mai populare posturi de radio. Nuevo tango se traduce în construcţii muzicale adesea excentrice, în care armoniile clasice se ciocnesc cu experimentele îndrăzneţe ale jazz-ului. Dar şi cu vigoarea ce se combină paradoxal cu doza perceptibilă de pesimism din sunetul consacrat al tangoului. La jumătatea distanţei dintre cultura înaltă şi cea de consum, nuevo tango se pretează cu aceeaşi naturaleţe scenelor de concert simfonic cât şi hit-listelor stabilite de posturi de radio comerciale.

 
Cele două reprezentaţii de la Bucureşti fac parte din turneul naţional al Nuevo Tango Quintet, programat în perioada 13 octombrie – 30 noiembrie, care cuprinde concerte într-o serie de oraşe din România: Arad, Baia Mare, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Lugoj, Oradea, Odorheiu Secuiesc, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

Anivertango aduce pe scenă cinci maeştri instrumentişti – respectând, astfel, formula muzicală favorită a lui Piazzolla, cvintetul – artişti ce provin din câmpuri muzicale la fel de eclectice precum sunetul distinctiv al compozitorului argentinian: muzică clasică, folclor şi jazz.

Alin Stoianovici – bandoneon, Sascha Bota – vioară, Roxana-Yvonne Coşereanu – pian, Ionuţ Dorobanţu – chitară, Johnny Bota – contrabas sunt cei ce aşează tangoul lui Piazzolla pe locul care i se cuvine – cu un pas mai aproape de muzica clasică, cu unul mai aproape de jazz.

Având în vedere înalta calitate a concertului, toate reprezentanţiile se desfăşoară sub egida Ambasadei Argentinei în România.

Din program:

Verano Porteño, Otoño Porteño, Fugata, Invierno Porteño, Primavera, Revirado, Milonga del Ángel, La muerte del Ángel, Resurrección del Ángel, Libertango, Romance del diablo, Escualo, Oblivion, Concierto para Quinteto, Adios Nonino

Durata: 90 minute (fără pauză)

Biletele s-au pus în vânzare la sediul ArCuB, joi, 20 octombrie, după următorul program:

Luni, miercuri, vineri – 12.00 – 20.00

Marti, joi – 10.00 – 16.00

 
Biletele pot fi achiziţionate la preţul de 35.00 lei (Categoria I), 26.50 lei (Categoria II) şi 15.90 lei (reducere la Categoria II – numai pentru elevi, studenţi, pensionari pe baza prezentării legitimaţiei sau talonului de pensie) de la Casa de Bilete ArCuB (Sala Batişte nr. 14).

Evenimentul iniţiat de Institutul Cervantes Bucureşti şi Ambasada Argentinei în România, este realizat în colaborare cu ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti.