Anim’est – mai mare ca niciodată, la a cincea ediţie!
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est aduce, între 8 şi 17 octombrie 2010, la Bucureşti, 511 filme de lung şi scurt metraj din 46 de ţări de pe 5 continente, un adevărat record pentru cel mai important festival de film de animaţie din România.
Proaspăt nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun lung metraj de animaţie produs în 2010 şi lansat în avanpremieră mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, Iluzionistul / L’illusionniste, regizat de Sylvain Chomet după un scenariu de Jacques Tati, deschide oficial Anim’est 2010 – vineri, 8 octombrie 2010, de la ora 19:00, la Cinema Patria. După deschiderea oficială a festivalului, începând cu ora 22:00, la Cinema Patria va fi proiectată una dintre peliculele care au marcat istoria filmului de animaţie: Persepolis (r. Marjane Satrapi, 2007), lungmetrajul câştigător al Premiului Special al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes şi nominalizat la Premiul Oscar, prezentat la Anim’est într-o proiecţie specială, cu ocazia lansării pe DVD în România. DVD-ul Persepolis va putea fi găsit, în premieră, pe toată durata festivalului, la gift shop-urile Anim’est de la Cinema Patria şi Cinema Scala.
Festivalul este încheiat de un spectacol unic, susţinut de renumitul violonist şi compozitor Alexander Bălănescu, care va orchestra live pe scena Cinema Patria o selecţie de scurtmetraje semnate de animatorul invitat al acestei ediţii, britanicul Phil Mulloy, după Gala de închidere a festivalului, programată sâmbătă, 16 octombrie 2010, la Cinema Patria, de la ora 20:00.
Invitatul special al Anim’est 2010, unul dintre cei mai importanţi animatori independenţi americani ai momentului, Alex Budovsky, aduce la Cinema Patria duminică, 10 octombrie 2010, de la ora 20:30, scurtmetrajele sale-cult, şi deschide seria masterclass-urilor Anim’est luni, 11 octombrie, de la ora 14:00. PE întreg parcursul săptămânii, până duminic
Anim’est îşi respectă şi în acest an misiunea de promovare şi resuscitare a filmului de animaţie din România. Astfel, pe lângă competiţia naţională care aduce în acest an la festival cele mai bune 14 filme de animaţie realizate în România, un animator român va primi tradiţionalul Premiu pentru Întreaga Activitate. În acest an, este vorba despre arhitectul şi regizorul Zeno Bogdănescu, unul dintre cei mai importanţi animatori ai legendarului studio Animafilm. Absolvent al Institutului de Arhitectură “Ion Mincu”, Zeno Bogdănescu (născut în 1955) este unul dintre reprezentanţii de marcă a “generaţiei 80”. El a debutat, alături de Radu Igazsag, Olimpiu Bandalac şi Nagy Lajos, cu filmul Caligrafie. Filmografia sa cuprinde pelicule realizate în tehnici diverse, de la tehnica obişnuită a desenului animat (Încurcă lume) la grafica animată (Casa), de la pixilaţie (Trepte), la animaţia de nisip (Phoenix). Începând cu anul 1995, Zeno Bogdănescu s-a consacrat în exclusivitate arhitecturii. În prezent este decanul Facultăţii de Arhitectură a Universităţii “Ion Mincu” din Bucureşti. Spectatorii Anim’est pot urmări cele mai importante scurtmetraje semnate Zeno Bogdănescu luni, 11 octombrie 2010, începând cu ora 17:00, la Cinema Scala. Regizorul român se numără printre invitaţii Mesei Rotunde ce va dezbate soarta filmului românesc de animaţie joi, 14 octombrie, de la ora 12:00, la Cinema Union.
De dimineaţa devreme până târziu, în noapte, cinematografele Patria, Scala şi Union vor găzdui un maraton de filme destinate fanilor filmului de animaţie de toate vârstele, amestecând producţii independente, protagonistele proiecţiilor speciale şi ale celor şase competiţii Anim’est, dar şi de filme uluitoare din punct de vedere narativ şi vizual, superproducţii precum cele cinci lungmetraje din cadrul Retrospectivei dedicate celui mai mare studio anime din Asia, Studio 4C, sau scurt şi lungmetrajele multipremiate din cadrul secţiunii Mozaic. Club Control va fi gazda nopţilor de Anim’est şi cel mai important punct de întâlnire între publicul festivalului, invitaţii acestuia şi echipă după terminarea proiecţiilor.
Tot în Club Control, joi, 14 octombrie 2010, de la ora 21:00, iubitorii filmului de animaţie şi ai muzicii de calitate vor putea să urmărească „la pachet” proiecţia celor două programe de scurtmetraje selecţionate în competiţia Videoclip & Advertising, care va fi urmată de concerte susţinute de două dintre cele mai bune trupe autohtone de indie rock: The Mono Jacks şi The Pixels.
Anim’est este membru fondator al Premiilor Filmului de Animaţie Est-European (Eastern European Animation Awards), care grupează cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa de Est (Animafest Zagreb – Croaţia, Animateka Ljubljana – Slovenia, Anim’est Bucureşti – România, Balkanima Belgrad – Serbia, Banja Luka International Animation Film Festival – Bosnia şi Herţegovina şi FestAnča Žilina). Fiecare din cele şase festivaluri a propus pentru ediţia din acest an a Premiilor câte un scurtmetraj produs în ţara sa, care a rulat în cadrul programelor competitive. Propunerea Anim’est pentru prima ediţie a Premiilor – Zgomot alb al lui Marius Pandele, câştigătorul Menţiunii Speciale pentru Cel mai bun film românesc la ediţia din 2009 a Anim’est şi unul dintre nominalizaţii la Premiul Gopo pentru film de scurt metraj în 2009 – va rula alături de alte cinci titluri din Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Serbia, Slovacia şi Slovenia, vineri, 8 octombrie 2010, de la ora 20:00 şi sâmbătă, 9 octombrie 2010, de la ora 12:00, la Cinema Union. Programul EEAA va rula împreună cu mediumetrajul românesc din 2010 O zi din viaţa lui Ionescu, regizat de Mihai Şurubaru.
Începând cu această ediţie, Anim’est este, alături de celelalte festivaluri din reţeaua EEAA, membru al circuitului Cartoon d’Or, premiul pan-european pentru cel mai bun film animat al anului, oferit de Cartoon – Asociaţia Europeană a Filmului de Animaţie, susţinut de programul MEDIA International. Astfel, fiecare dintre cele mai importante festivaluri de film europene cu competiţii dedicate filmului de animaţie propune câte un titlu pentru nominalizarea la titlul de Cel mai bun scurtmetraj european de animaţie. Din această listă, un juriu internaţional selectează cinci nominalizaţi. Marele câştigător îşi primeşte trofeul în luna septembrie, pe scena Cartoon Forum, cel mai important forum de co-producţie, finaţare şi distribuţie de film european de animaţie în formate TV şi new media. Nume importante ale filmului de animaţie contemporan au câştigat trofeul Cartoon d’Or de la înfiinţarea acestuia, în 1991, până în prezent: Sylvain Chomet, Nick Park, Sylvain Chomet, Jacques-Rémy Girerd, Mark Baker, Michael Dudok De Wit sau Joanna Quinn. Cei cinci nominalizaţi din 2010, printre care se numără, bineînţeles, şi câştigătorul importantului trofeu, Crocodile al estonianului Kaspar Jancis, rulează în cadrul Anim’est vineri, 8 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema Union, respectiv sâmbătă, 9 octombrie, de la ora 14:00, la Cinema Union.
Copiii sunt invitaţii de onoare ai celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Anim’est 2010: la workshopul de iniţiere în animaţie susţinut de belgienii de la Zorobabel, vor participa 10 copii cu vârsta cupinsă între 8 şi 12 ani, iar tradiţionalele proiecţii pentru copii s-au transformat în acest an într-o secţiune în toată regula: Minimest, care le oferă celor mai tineri spectatori Anim’est, dar şi însoţitorilor lor, 9 lungmetraje şi 4 programe de scurtmetraje care vor „cufunda” dimineţile de la Cinema Patria într-o atmosferă generală de poveste, cu ajutorul personajelor fermecate care vor prezenta filmele sau vor susţine activităţile interactive dedicate copiilor, în foaierul Cinema Patria.
Animatorul, graficianul şi regizorul român Valentin Eliseu este gazda celuilalt workshop al festivalului, Timing şi spacing în animaţie urmând să aducă mai aproape cei 20 de cursanţi selectaţi de noţiunile de bază pentru redarea timpului şi spaţiului în filmul de animaţie.
Obişnuitul program alcătuit din cele mai bune scurtmetraje britanice produse în 2010, prezentat de British Council, rulează la Cinema Patria sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 16:00, la Cinema Union, şi duminică, 17 octombrie 2010, de la ora 18:30, la Cinema Patria. Sosită direct de la Londra, Christine Bardsley, şefa departamentului Film al British Council, va prezenta şi în acest an selecţia de filme scurte multipremiate din producţia britanică spectatorilor Anim’est.
Creepy Animation Night 2, noaptea de scurtmetraje bizare şi neconvenţionale, găzduită de intervenţiile live cu muzică, respectiv ilustraţii grafice, realizate de Matze, respectiv Andrei Fântână, este şi în 2010 unul dintre highlight-urile programului Anim’est şi un eveniment pe care bucureştenii nu trebuie să îl rateze vineri, 15 octombrie, de la 23:00, la Cinema Patria.
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010. Anim’est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.