BILETE

Stagiunea Internațională de Teatru ARCUB revine în luna mai cu două spectacole care pun scena teatrală locală în dialog cu cea internațională: „A Girl’s Story” al Teatrului Schaubühne din Berlin și spectacolul Letei Popescu, „Regina nopții”, producție a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați – nominalizat anul acesta la Premiile UNITER pentru „Cel mai bun spectacol”.

Programul lunii mai include, de asemenea, alte două spectacole din repertoriul ARCUB: „Bazinul de nord”, cu Vlad Lință și Șerban Pavlu – nominalizat la Premiile UNITER pentru „Cel mai bun actor în rol principal”, și „Cineva are să vină” de Jon Fosse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, spectacol regizat de Chris Simion-Mercurian, ce îi aduce pe aceeași scenă pe actorii Ofelia Popii și Ciprian Scurtea.

Stagiunea Internațională de Teatru ARCUB – o ocazie unică de a vedea la București spectacole recunoscute la nivel internațional

După debutul de succes cu „Reminiscencia” – spectacolul emoționant al artistului chilian Malicho Vaca Valenzuela, Stagiunea Internațională de Teatru 2025 continuă, pe 16 și 17 mai, de la ora 19.00, cu o producție a reputatului teatru Schaubühne Berlin. „A Girl’s Story”, un monolog intens inspirat de opera scriitoarei Annie Ernaux, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, este un one-woman show transpus scenic de actrița Veronika Bachfischer. Regizat de Sarah Kohm, spectacolul este o confesiune despre căutarea identității, despre senzualitate și vină, despre măsurarea feminității cu instrumentele eronate – tiparele societății. Producția se înscrie în noul val al teatrului confesional, unde corporalitatea și memoria devin instrumente de interogație. Reprezentația din 17 mai este urmată de o sesiune Q&A, moderată de teatrologul Mihaela Michailov

Stagiunea continuă cu „Regina nopții”, producție a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați, programat pe 24 și 25 mai 2025, ora 19.00, Sala Mare – ARCUB. Scris și regizat de Leta Popescu, spectacolul este o reconstituire afectivă a unui spațiu dispărut, dar și o critică lucidă și cu umor a valorilor tradiționale. „Regina nopții” construiește, prin vocile a 17 personaje, o frescă a relațiilor umane care ne modelează identitatea, copilăria celor mai mulți dintre noi și tensiunile unei lumi care se stinge încet. În centrul acestei feerii rurale este bunica Valeria (Mamaia, în interpretarea Oanei Mogoș, nominalizată la Premiul UNITER pentru „Cea mai bună actriță în rol principal”). Reprezentația din 25 mai este urmată de o sesiune de Q&A, moderată de Oana Borș, una dintre curatoarele Stagiunii Internaționale de Teatru 2025. Ambele reprezentații ale spectacolului sunt sold out.

Aflată la prima ediție, Stagiunea Internațională de Teatru 2025  organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Culturală „Camil Petrescu”, este curatoriată de Oana Borș și Ioana Anghel și evidențiază diverse culturi teatrale și estetici distincte, unite de aceeași nevoie de a înțelege și de a reflecta asupra prezentului. Stagiunea Internațională de Teatru 2025 este un proiect cultural de anvergură menit să redefinească scena teatrală a Capitalei.Sub tema „Spațiu comun: Prezentul”, stagiunea aduce în prim-plan spectacole de referință din țară și din străinătate, devenind un punct de întâlnire între artiști și public.

Radiografii ale societății și singurătății în repertoriul curent ARCUB

Șerban Pavlu, nominalizat la Premiile UNITER pentru „Cel mai bun actor în rol principal” pentru rolul Dr. Danielson, și Vlad Lință, în rolul elevului Khadim Asmaan,revin pe scena ARCUB pe 6 mai, de la ora 20:00, în spectacolul „Bazinul de nord”, regizat de Alexandru Mâzgăreanu. Adaptare după textul incisiv al dramaturgului american Rajiv Joseph, producția ARCUB expune, strat cu strat, complexitățile morale ale prezentului – de la vina colectivă la presiunea corectitudinii politice și până la spectrul tăcut al sinuciderii adolescenților. Spectacolul va fi prezentat și pe 22 iunie, la Teatrul GONG, în cadrul selecției celei de-a 32-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, reprezentația fiind deja sold out.

Pe 31 mai, de la ora 19:00, la Sala Mare – ARCUB, actorii Ofelia Popii și Ciprian Scurtea redau povestea unui cuplu în derivă într-o nouă reprezentație a spectacolului de teatru contemporan „Cineva are să vină”, bazat pe textul dramaturgului norvegian Jon Fosse și pus în scenă de regizoarea Chris Simion-Mercurian. Spectacolul este o topografie a singurătății în doi ce invită publicul la o meditație despre fragilitatea legăturilor interumane și distanțele invizibile dintre noi.

Biletele sunt disponibile online, pe arcub.roiabilet.ro, în magazinele partenere iabilet.ro, și fizic, la Casa de bilete ARCUB (str. Lipscani nr. 84-90).

Parteneri media: Magic Fm, București FM, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Agerpres, Liternet, Happ.ro, Daily Magazine, STB, Getica OOH, Media Advertising, Cărturești, Zile și Nopți, Mergem la Teatru, AMteatru, Teatrul Azi

A Girl’s Story adaptare după romanul „Mémoire de fille” / „A Girl’s Story” de Annie Ernaux

Regia: Sarah Kohm

Cu: Veronika Bachfischer

Dramaturgie: Elisa Leroy 

Scenografie și costume: Lena Marie Emrich 

Muzică: Leonardo Mockridge 

Lumini: Rudolf Heckerodt 

Producător: Schaubühne Berlin, Germania

Durata spectacolului: aproximativ 100 de minute

Spectacolul este supratitrat în limba română și engleză.

Reprezentația din 17 mai este urmată de o sesiune Q&A, moderată de Mihaela Michailov.

Spectacolul abordează subiecte precum abuzul fizic și tulburările de alimentație și conține limbaj explicit. Nu este recomandat minorilor.

Regina nopții de Leta Popescu

Regia: Leta Popescu

Scenografia: Bogdan Spătaru

Cu: Oana Mogoș, Ciprian Brașoveanu, Dan Căpățână, Petronela Buda, Cristina Uja, Carmen Albu, Ama Beschieru, Vlad Volf, Răzvan Klop, Radu Horghidan, Elena Ghinea, Tamara Constantinescu, Ștefan Forir, Flavia Călin, Mihai Păun, Elena Emandi, Elena Anghel

Mișcare scenică: Elena Anghel

Muzică: Csaba Boros

Versuri: Oana Mogoș

Preparator muzical: Monica Măciuceanu

Regie tehnică: Gigi Busuioc

Asistență regie: Lavinia Eiler

Operator sunet: Dan Nedelescu

Operator lumini: Marian Tarazi

Producător: Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați

Durata spectacolului: 2 ore

Spectacolul este supratitrat în limba engleză.

Reprezentația din 25 mai este urmată de o sesiune Q&A, moderată de Oana Borș.

Bazinul de nord

de Rajiv Joseph

Traducerea: Elena Morar

Cu: Șerban Pavlu, Vlad Lință

Regie și lighting design: Alexandru Mâzgăreanu

Scenografie: Alexandra Boerescu

Muzică originală: Alexandru Suciu

Durata spectacolului: 1 oră și 40 minute (fără pauză)

Spectacol recomandat copiilor de peste 14 ani.

Cineva are să vină

de Jon Fosse

Traducerea: Carmen Vioreanu

Cu: Ofelia Popii, Ciprian Scurtea

Regia: Chris Simion-Mercurian

Scenografia: Bianca și Sabina Veșteman

Coregrafia: Ioana Macarie

Concept video și sunet: Cristi Enache

Concept lumini: Alin Popa

Asistență regie: Georgiana Roșu

Durata spectacolului: 1 oră și 15 min (fără pauză)