Concertul „Orbirea” va avea loc pe 3 noiembrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni, în cadrul Festivalului SoNoRo – Ex libris
Concertul „Orbirea” organizat de Asociația SoNoRo, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, va avea loc duminică, 3 noiembrie 2024, începând cu ora 16:00, la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Mare. Concertul se desfășoară în cadrul festivalului SoNoro, ediția a XIX-a, a cărei temă este Ex libris.
Un scurt istoric al ex librisului
Ex librisul a apărut în ultimul sfert al secolului al XV-lea, fiind inspirat de practicile medievale de a include portrete sau alte simboluri care indicau proprietatea în cărțile de rugăciuni. Ex librisurile au fost mici opere de artă care conțineau scuturi heraldice, portrete, simboluri, devize sau citate și profesia proprietarului, printre altele.
Acestui mic însemn i-au fost dedicate cluburi și societăți. A avut o funcție artistică, dar și socială, documentând evenimente care au marcat istoria omenirii.
Regina Maria a României a avut un ex libris creat de Paul Groudhomme în 1922. Acesta îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe deasupra căruia este coroana regală purtată la încoronarea de la Alba Iulia şi care străluceşte ca un soare.
În 1988, în cadrul Muzeului „Prima școală românească” din Şcheii Brașovului, doctorul Emil Bologa înfiinţează un muzeu de ex libris (circa 500 de exponate în trei săli), primul de acest gen din ţară.
Personalități ale vremii, biblioteci, instituții și colecționari – toți au fost supuși fascinației ex librisului. Dincolo de simbolistica de însemn al proprietății, ex librisul a traversat secolele și rămâne o mică operă de artă, iar publicul SoNoRo este invitat să descopere în această ediție a festivalului legătura dintre muzică și literatură.
Concertul „Orbirea”
Concertul de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Mare este inspirat de cartea „Eseu despre orbire” de José Saramago, fiind o metaforă a faptului că uităm deseori de frumusețea acestei lumi și devenim orbi la bunătate, toleranță, iubire, prietenie și umanitate. De fapt, putem să ne reamintim mereu că lumea ar fi un loc mai bun în varianta noastră luminoasă și plină de compasiune. Romanul scriitorului portughez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, este o lecție dură despre cruzimea umană, dar și un prilej de a reflecta la cine suntem cu adevărat în cea mai ascunsă dintre camerele sufletului nostru.
Va fi un concert absolut special, în care muzica ne va fi ghid către zone pline de umbră și lumină, cu un program în care sunt incluși compozitorii Maria Theresia von Paradis și Johann Sebastian Bach. Vor interpreta muzicienii Mi-Sa Yang (vioară), Andreas Brantelid (violoncel) și Diana Ketler (pian).
Despre artiști
Mi-Sa Yang, o violonistă de origine coreeană, s-a născut și a crescut în Osaka, Japonia. A studiat la Conservatorul Național din Paris (CNSMDP), absolvind un program postuniversitar de violonist de concert / solist, sub îndrumarea lui Olivier Charlier și a lui Jean-Jacques Kantorow.
Mi-Sa Yang și-a făcut debutul orchestral la vârsta de 12 ani, în Japonia, și a câștigat mai multe premii la concursuri internaționale, printre care amintim Premiul I la Concursul Internațional „Yehudi Menuhin” pentru tineri violoniști în anul 2000 și Premiul I în formula de trio (pian, vioară și violoncel) la cea de-a 55-a ediție a Concursului Internațional de Muzică „Maria Canals” din Barcelona, în 2009.
Este cofondatoarea trioul „Les Esprits” împreună cu Adam Laloum și Victor Julien-Laferrière, iar din 2014 este membră a Cvartetului Ardeo.
Cele două CD-uri ale Trio-ului „Les Esprits”, lansate de Mirare în 2014 și 2017, au fost apreciate de critica de specialitate. Ultimul CD, dedicat lui Schubert, a fost lansat în 2019 de Sony Music și include Fantezia pentru vioară și pian D934.
În primăvara anului 2019, Mi-Sa a lansat un nou album dedicat sonatelor lui Mozart, în duet cu pianistul Jonas Vitaud.
Din 2022, Mi-Sa Yang a fost numită profesor asistent la clasa de vioară a lui Olivier Charlier, în cadrul CNSM din Paris.
Violoncelistul Andreas Brantelid, născut la Copenhaga, în 1987, și-a făcut debutul ca solist la vârsta de 14 ani, în concertul Elgar, alături de Royal Danish Orchestra din Copenhaga. În prezent este unul dintre cei mai căutați artiști din Scandinavia, câștigând aprecierea criticii mondiale.
Spectacolele sale recente includ apariții la o serie de orchestre de renume mondial, precum London Philharmonic, BBC Symphony și BBC Philharmonic Orchestras, Tonhalle Orchestre Zurich, Yomiyuri Nippon Symphony, Netherlands Radio Philharmonic, Seattle Symphony, Frankfurt Radio Symphony Orchestra, printre altele, dar și toate orchestrele importante din țările nordice.
Printre muzicienii care l-au inspirat și l-au influențat puternic pe Andreas se numără pianistul Bengt Forsberg și violonistul Nils-Erik Sparf, cu care Andreas a interpretat începând cu 2002 în diferite formate de muzică de cameră.
A câștigat numeroase premii, precum cele de la Concursul Eurovison pentru tineri muzicieni din 2006, Concursul Internațional Paulo Cello din 2007 și altele. În 2018 a devenit director artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră Stavanger.
Andreas Brantelid cântă la un Stradivarius „Boni-Hegar” din 1707, care i-a fost pus la dispoziție prin sprijinul generos al colecționarului de artă norvegian Christen Sveaas.
Născută în Letonia, Diana Ketler a început studiul pianului la vârsta de 5 ani, încurajată de părinții ei. Tatăl ei, un cunoscut bariton, și mama ei, dirijor de cor și profesoară de canto, sunt cei care i-au inspirat dragostea timpurie față de operă. Diana și-a început cariera solo la o vârstă fragedă, debutând alături de Orchestra Simfonică Națională Letonă la doar 11 ani. Cariera muzicală, atât ca pianistă solo, cât și în calitate de interpretă de muzică de cameră, a purtat-o în nenumărate țări din Europa, Asia sau Statele Unite ale Americii. A cântat pe scene importante, precum Musikverein, Konzerthaus, Carnegie Hall, Kennedy Centre, Wigmore Hall, Suntory Hall ș.a. Participă în mod regulat la festivaluri precum Lucerna, Gstaad, Boswil, Kuhmo Finlanda, Rheingau, Wiener Musikwochen etc.
Diana este membru fondator al Ansamblului Raro, iar alături de Răzvan Popovici este fondatoarea platformei culturale SoNoRo, dar și a Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Bavaria. Profesoară la Royal Academy of Music din Londra, a fost numită, în 2016, membră a acestei academii. Din toamna anului 2018 este membră a catedrei de muzică de cameră de la Haute École de Musique din Geneva. Pianista a primit din partea statului leton Great Music Award, cea mai înaltă distincție letonă din domeniul muzical.
Biletele pentru concertul „Orbirea” sunt disponibile pe eventbook.ro.
*****
Programul festivalului în București:
CONCERT DE DESCHIDERE – PĂSTORII NOPȚII – vineri, 1 noiembrie 2024, ora 19:30 / Palatul Bragadiru
IF MUSIC BE THE FOOD OF LOVE – sâmbătă, 2 noiembrie 2024, ora 19:30 / Sala Radio / cu participarea actorului Vlad Ivanov
PARFUMUL – duminică, 3 noiembrie, ora 11:00 / Centrul Național de Artă „Tinerimea română”
ORBIREA – duminică, 3 noiembrie 2024, ora 16:00 / ARCUB, Hanul Gabroveni, Sala Mare
THE SIXTH SENSE – duminică, 3 noiembrie 2024, ora 21:00 / Club Expirat
TO THE LIGHTHOUSE – luni, 4 noiembrie 2024, ora 19:30 / Muzeul Național de Artă al României – Sufrageria regală
MANUSCRIPTS DON’T BURN – marți, 5 noiembrie 2024, ora 20:30 / Ateneul Român
LIFE IS ELSEWHERE – miercuri, 6 noiembrie 2024, 19:30 / Teatrul Independent Recul
WALDEN – joi, 7 noiembrie 2024, ora 19:30 / Muzeul Național de Artă al României – Sufrageria regală
PORTRAIT OF AN ARTIST AS A YOUNG MAN – vineri, 8 noiembrie 2024, ora 19:30 / Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditorium
SoNoRo Talks – sâmbătă, 9 noiembrie 2024, ora 11:00 / Muzeul Național al Literaturii Române
CEI PATRU MUSCHETARI – sâmbătă, 9 noiembrie 2024, ora 19:30 / Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București
CONCERT SONORO INTERFERENȚE – THE WIZARDS OF SONORO – duminică, 10 noiembrie 2024, ora 11:00 / Sala Mare a Institutului Cultural Român
HOMO LUDENS – duminică, 10 noiembrie 2024, ora 19:30 / The Ark
UN VEAC DE SINGURĂTATE – luni, 11 noiembrie 2024, ora 19:30 / Ateneul Român
*****
Mai multe detalii despre programul concertelor acestei ediții a Festivalului SoNoRo sunt disponibile pe https://festival.sonoro.org/.
Biletele și abonamentele Festivalului SoNoRo pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook: https://eventbook.ro/festival/sonoro. Pensionarii, studenții, elevii și persoanele cu handicap beneficiază de o reducere de 50% și pot achiziționa biletele exclusiv de la Librăria Humanitas Cișmigiu, Librăria Humanitas Kretzulescu și Librăria Kyralina din București.
Festivalul SoNoRo
Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieții culturale românești și a inclus scena muzicală românească într-o rețea de festivaluri europene de înaltă ținută. Pe lângă parteneriatele tradiționale cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel și Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim și Carnegie Hall din New York.
Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (19 ani), SoNoRo Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (18 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (10 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale în clădiri de patrimoniu din România (12 ani), SoNoRo Musikland, festival dedicat patrimoniului și tradițiilor din Transilvania (6 ani).
Festival prezentat de UniCredit Bank
Finanțat de Ministerul Culturii
Sponsori principali: Vodafone, JBL, JTI, Kuhn România, Biofarm
Partener principal: Departamentul pentru Relații Interetnice
Partener exclusiv de mobilitate: KIA
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului local Cluj-Napoca
Sponsori: CINTA Energy, RomCapital Invest, Leroy și asociații, Boema, Clinica Alcor, Aedificium, Everest Ropack, Longshield Investment Group, Taylors, NNDKP, Cumulus, BoConcept, The Decorators
Parteneri: Privileg, Grano, Le Bab, illy, Cărturești, Librăriile Humanitas, Branea.ro, Klarmedia, Vitrina Advertising, LIBRIS, Promobicicleta, Poșta Română, Fundația Calea Victoriei, Teatrul Godot, Palatul Bragadiru, Filarmonica „George Enescu”, The Ark, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Primăria Municipiului București, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Expirat, Muzeul Național De Artă al României, Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul Cultural Român, Teatrul Independent Recul, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, Universitatea Babeș-Bolyai, Casino – Centrul de Cultură Urbană, Biserica Evanghelică-Luterană – Biserica Pietati, Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime (Biserica Piariștilor), Casa NUMAÀ, Oberjin Private Club
Parteneri media
RFI România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, A List Magazine, Ziarul Metropolis, The Institute, Designist.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Promenada-Culturala.ro, CARIERE, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Modernism.ro, BookHub, Palindrom.eu, Munteanu, Radio Cluj, The Woman, Monitorul de Cluj, I love Cluj, Via Cluj TV, Ziua de Cluj, Actual de Cluj