Expoziția de artă psihopatologică reunește lucrări realizate de adulți și copii cu diverse tulburări psihice care au găsit în artă o formă de exprimare, comunicare și vindecare emoțională. O parte din lucrări aparțin beneficiarilor centrelor de asistență socială DGASPC din sectorul 1, București, iar altele sunt realizate în atelierele de art-terapie, organizate de Asociația Entuziart și susținute de specialiști calificați în art-terapie și psihoterapie. Tot mai multe dovezi sugerează că art-terapia poate fi un tratament eficient pentru susținerea sănătății mintale și îmbunătățirea stării de bine.
Prin art terapie către sufletul celor lipsiți de voce – tulburări psihice în mediul urban” este un proiect lansat de Asociația Entuziart, în parteneriat cu Art In/Sane și este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București în cadrul Programului de finanțare nerambursabilă „București 565. Conexiuni urbane” 2024. Scopul principal al proiectului este să aducă în prim-plan importanţa art-terapiei ca formă de intervenţie terapeutică şi de incluziune socială, oferind persoanelor cu vulnerabilităţi o platformă pentru a-şi exprima emoţiile şi a-şi redescoperi încrederea în sine.
În cadrul expoziției, va avea loc o sesiune de informare pentru profesioniştii din domeniu. Evenimentul va fi moderat de dr. Valentin-Veron Toma și va reuni membrii proiectului, specialiști în art-terapie și alți specialiști în sănătatea mintală. Acest workshop va fi deschis publicului, cu acces liber, oferind oportunităţi de învăţare şi discuţie despre aceste forme de terapie expresiv-creativă.

VERNISAJ: Joi, 19 septembrie, 18:00, ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Arcelor
WORKSHOP ACADEMIC: Luni, 23 septembrie, între orele 10:00 – 13:00, ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Mare

Asociaţia Entuziart este o organizaţie non-profit fondată de psihoterapeuţi cu dublă specializare în art terapie, respectiv dans-terapie. Asociaţia desfășoară ateliere de art-terapie, dans-terapie precum și alte forme de terapii expresivcreative și se adresează persoanelor în suferință colaborând în proiectele sale cu spitale de psihiatrie, școli speciale , clinici de neurologie și centre DGASPC.

Art In/ Sane este un proiect ştiinţific şi cultural care îşi propune să evidenţieze aspectele benefice ale art-terapiei în tratamentul tulburărilor psihice, în mediul urban, pentru a contribui la creşterea vizibilităţii sociale a utilizatorilor de servicii de sănătate mintală şi la reducerea stigmatizării acestei categorii de persoane. Art In/Sane a organizat expoziţii de artă psihopatologică în 2019, 2020 şi 2023, aducând această formă de artă în spaţiul public şi creând primul muzeu digital dedicat colecţiilor de artă psihopatologică din România. Mai multe detalii pe www.artinsane.eu.
Parteneri: DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului) Sector 1 și DGASMB București, Şcoala Profesionalǎ Specialǎ „Sf Nicolae”.
Centre DGASPC participante în proiect : CZPAD „Un pas împreună”, CAbR Milcov, CZPAD-TSA, CIAPAD „Sf.Elena”, CZPAD PHEONIX, Unitate Protejată Autorizată Nazarcea Grup prin Atelierul de Ceramică de la Nazarcea Grup condus de dna Luxandra Călin Artist dl Ștefan Macovschi cu expoziția „Chipuri și Închipuiri” (https://www.stefanmacovschi.ro)