Proiect cultural creat de Art Hazard şi cofinanţat de Primăria Capitalei, prin ARCUB, în cadrul Programului „Bucureşti 565. Conexiuni urbane” 2024.

Bucureștiul este un oraș construit din straturi de amintiri care așteaptă să fie regăsite. RETRO REC este o fereastră deschisă spre aceste povești, o călătorie în timp orchestrată de coregrafa Simona Dabija și compozitorul Vlaicu Golcea care au documentat istoria orală a culturii de clubbing și petrecere a timpului liber din București a ultimilor 60 de ani. 

În inima orașului, la Teatrelli, între 26 septembrie și 4 octombrie, publicul va avea șansa să pășească într-o lume construită din ritmuri, mișcări și sunete care evocă ultimele șase decenii ale vieții urbane bucureștene. 

Cu o abordare transgenerațională, RETRO REC se bazează pe poveștile reale a șase locuitori ai orașului, de diferite vârste și cu experiențe variate, pentru a reconstrui și reinterpreta istoria ritmică a cartierelor capitalei. Pe 26 și 27 septembrie și 3 și 4 octombrie echipa RETRO REC invită publicul la două reprezentații performative zilnice – la orele 19:00 și 20:00 – unde trecutul și prezentul sunt remixate într-o coregrafie a memoriei ritmice a Bucureștiului. 

RETRO REC este o reconstrucție a memoriei colective, capturând esența Bucureștiului într-o serie de tablouri coregrafice și sonore. Pe 26 septembrie și 3 octombrie, după ultima reprezentație, publicul poate rămâne la discuții deschise cu artiștii, explorând cum amintirile orașului au fost transformate în dans și sunet. 

„În RETRO REC bpm-urile atribuite diferitelor perioade creează situații performative în care corpul devine un instrument reflexiv al memoriei ritmice colective. Pe măsură ce corpul meu se sincronizează cu universul sonor, se generează o transformare a bpm-ului, similară cu mixajul unui DJ, care îmbină diferite piese și tranzitează de la un ritm la altul. În instalație, natura corpului este de-o potrivă fizică și tehnologică, devenind o reprezentare vizuală a ritmului, o cutie de rezonanță care fluctuează în funcție de numărul de bătăi pe minut.” Simona Dabija

Date Spectacole:

  • 26, 27 septembrie; 3, 4 octombrie – orele 19:00 și 20:00
  • Discuții cu publicul: 26 septembrie și 3 octombrie după reprezentații
  • Instalație de Sunet: 28, 29 septembrie (12:00 – 16:00); 1, 2 octombrie (16:00 – 19:30) – Intrare liberă

Locație: Teatrelli
Bilete: Disponibile online și la locație

*** Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB