Expoziția-fenomen „Universul lui Salvador Dalí”, cea mai amplă expoziție din România dedicată celebrului artist, a ajuns la final la ARCUB – Hanul Gabroveni. Evenimentul organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Hadran Events, a atras un număr impresionant de vizitatori: peste 100.000 de persoane au trecut pragul Hanului Gabroveni și au admirat minunatele sculpturi, bijuterii, litografii și gravuri daliniene, care au dezvăluit laturi nebănuite ale artei emblematicului artist. Timp de 9 luni, în perioada 13 decembrie 2023 – 1 septembrie 2024, peste 170 de obiecte de artă suprarealiste au putut fi admirate în spațiile expoziționale ale clădirii monument istoric Hanul Gabroveni, oferind vizitatorilor o incursiune unică în imaginația fascinantă a celebrului artist spaniol.

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” a reprezentat un moment de referință în peisajul cultural bucureștean, aducând în prim-plan o selecție impresionantă de opere care ilustrează geniul creativ al unuia dintre cei mai influenți artiști ai secolului XX. Evenimentul nu doar că a oferit publicului o oportunitate rară de a intra în contact direct cu lucrările fascinante ale lui Salvador Dalí, dar a și consolidat poziția Bucureștiului pe harta marilor centre culturale europene. Proiectul inițiat de ARCUB a avut rolul de a stimula dialogul artistic și de a inspira o nouă generație de iubitori de artă, subliniind astfel rolul vital al culturii în dezvoltarea comunității.

„Expoziția «Universul lui Salvador Dalí» a reprezentat o adevărată sărbătoare a artei suprarealiste în București. Suntem extrem de mândri că am reușit să aducem în fața publicului o colecție atât de vastă și de valoroasă, care a atras un interes impresionant. Cei peste 100.000 de vizitatori care au admirat obiectele expuse la ARCUB ne confirmă că Bucureștiul este un oraș cu un apetit cultural deosebit, iar evenimentele de o asemenea anvergură sunt necesare și dorite de public. Le mulțumim tuturor celor care au contribuit la succesul acestui eveniment și ne dorim ca viitoarele proiecte să rezoneze cel puțin la fel de puternic cu publicul nostru”, Mihaela Păun, directorul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

ARCUB își reafirmă angajamentul de a oferi bucureștenilor experiențe culturale inedite și la standarde de înaltă calitate, continuând să organizeze o varietate de evenimente care să inspire și să îmbogățească viața culturală a orașului. De la festivaluri de amploare, ce aduc în prim-plan muzica și teatrul de stradă, precum Festivalul Internațional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street! și Festivalul internațional al luminii – Spotlight, până la spectacole de teatru, concerte, expoziții sau ateliere creative destinate atât adulților, cât și copiilor, ARCUB pune la dispoziția publicului oportunități constante de a descoperi arta.

De altfel, în perioada imediat următoare, între 14 și 22 septembrie 2024, ARCUB organizează cel mai mare festival în aer liber –  Bucharest Music Film Festival, menit să celebreze într-un format unic Zilele Bucureștiului. Cea de-a XII-a ediție a festivalului revine în Piața George Enescu cu un mix de muzică clasică și stiluri moderne precum jazz, world music, pop fusion și muzică cinematică, pe parcursul a nouă zile de concerte live, filme în aer liber, spectacole și ateliere muzicale, cu acces gratuit.

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu HADRAN Events

Partener principal: Banca Transilvania

Parteneri: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Therme București

Proiect susținut de: Apex Alliance, Antena 3 CNN, Magic FM, Rock FM, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, București FM, Euromedia, Media Advertising, Societatea de Transport București, Aeroporturi București, Zeppelin, YOOH, Phoenix Media, Romania Tourism

@ Simina Căpâlna