Proiect cultural creat de Asociația IDEILAGRAM şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti 565. Conexiuni urbane” 2024.

PIANO EXPRESS, evenimentul aflat sub egida Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, ajunge în septembrie 2024 la a doua ediție. Scopul acestui proiect este să scoată muzica modernă și contemporană din sălile de concerte și să o aducă în mijlocul bucureștenilor.

Pianista Adriana Toacsen va fi gazda evenimentului, iar invitații săi sunt artiști precum pianista Angela Drăghicescu, duo-ul PERCUSSIONescu, Corul Preludiu, dirijorul Andrei Stănculescu și pianistul de jazz Andrei Petrache.

PIANO EXPRESS. Locuri ale memoriei continuă să exploreze și contextualizeze conexiunea dintre muzică și arhitectură, aducând în prim-plan spații culturale care au jucat un rol semnificativ în istorie.

În timp ce, la prima ediție din 2023, PIANO EXPRESS a activat curți și grădini din cartierele bucureștene, în 2024 acest proiect se concentrează mai mult asupra cadrului în care se desfășoară actul muzical, aducând în lumină spații culturale care au traversat istoria într-o manieră adesea dramatică. PIANO EXPRESS.

Locuri ale memoriei propune o serie de evenimente săptămânale gratuite, în aer liber, în fiecare duminică din luna septembrie 2024. Acestea includ cinci concerte, trei din ele fiind acompaniate de dialoguri cu arhitecți și artiști care explorează tema memoriei urbane. Piano Express susține muzica contemporană, lansând compozitorilor români Doina Rotaru, Dan Dediu, Gabriel Almași și DanDe Popescu comenzi de creație care contribuie la lărgirea repertoriul muzicii noi românești. În cadrul proiectului este promovată și tânăra generație de interpreți, precum pianistul Mihnea Stroe, violonista Angela Jumugă-Cuibariu și violoncelista Daria Cornițov.

O noutate a ediției 2024 este adăugarea unor tururi ghidate sau discuții relevante despre cadrul urban al concertelor, susținute de arhitecți, artiști și istorici, printre care se numără: Theodor E. Ulieriu-Rostás, fondator al proiectului „Dragă Arhivă” de la Muzeul Țăranului Român, Dorothee Hasnas, arhitect, inițiator al proiectului „Uranus Acum”, sau curatorul Dan Popescu, autorul expoziției Dan Popescu din castelul Lahovary. Proiectul se desfășoară în spații cu intrare liberă, atent alese pentru a fi ușor accesibile și într-un cadru informal, tocmai pentru a transmite mesajul important al inclusivității și accesibilității, atât în ceea ce privește actul artistic, cât și cadrul spațial. Partenerul Supereroi printre noi oferă consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și concertelor, încurajând astfel o diversitate cât mai mare a participării.

Despre Asociația IDEILAGRAM:

Asociația IDEILAGRAM a fost fondată de un grup de arhitecți din dorința de a coagula o rețea interdisciplinară de cercetare a metodelor de activare și intervenție în diferite contexte urbane sau rurale. Asociația are o vastă experiență în organizarea de evenimente culturale interdisciplinare, care activează spații publice, uneori periferice sau problematice, prin îmbinarea intereselor legate de oraș si arhitectură cu alte domenii artistice și creative.

Detalii: https://ideilagram.myportfolio.com/