Proiect cultural creat de Asociația Vanner Collective şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti 565. Conexiuni urbane” 2024.

Proiectul „Bestiar. Bun de consum” este adresat tinerilor din Gen Z – adolescenți (15-18) și susține cercetarea, crearea și reprezentarea unui spectacol performativ pe tema afirmării identității în structuri cu tendințe de omogenizare / depersonalizare. Proiectul explorează influența mediului social și a rețelelor de socializare asupra dezvoltării individualității și a imaginii de sine.

Obiectivele sunt promovarea artei performative și dramaturgice contemporane românești și susținerea educației alternative pe teme de relevanță majoră în rândul tinerilor. Proiectul se susține pe următorii piloni:

a. Cercetarea în cadrul publicului țintă, prin focus-grupuri

Psihologul cooptat în proiect stabilește forma chestionarului pentru focus-grupuri și identifică punctele vulnerabile de analizat. Chestionarul este completat de aproximativ 60 de adolescenți din București și este diseminat cu ajutorul partenerilor;

b. Ateliere de psiho-educație, corporalitate și video-performance-uri, dedicate adolescenților din trei sectoare ale Bucureștiului (sectoarele 2, 4 și 6);

Responsabilul pentru metodologia atelierelor dezvoltă designul atelierelor creative de explorare a temei. Specialiști din domeniul sănătății mintale, coregrafiei și cinematografiei desfășoară o serie de 12 sesiuni de ateliere cu adolescenți din trei sectoare ale Bucureștiului (până la 14 adolescenți / grupă, 4 sesiuni / grupă, 3h / sesiune), în care se utilizează metode de auto-analiză și co-creare, dezvoltate pe tehnici performativ-coregrafice, cinematografice și de analiză și conștientizare psihologică;

c. Două reprezentații ale spectacolului performativ „Bestiar”

Spectacolul „Bestiar” va avea două reprezentații la Teatrul Metropolis, în perioada septembrie-octombrie, dedicate publicului adolescentd. Susținerea unui demers de conștientizare în rândul tinerilor prin generarea unui material video-performativ, realizat cu ajutorul adolescenților

În cadrul atelierelor, adolescenții crează un produs artistic video pe baza temei proiectului. Video-performance-urile produse de adolescenți vor fi montate cu ajutorul monteurului și a sound-designerului, cooptați în proiect. Materialul video va fi difuzat după cele două reprezentații de la Teatrul Metropolis.

Q&A-uri pe tema individualității și a afirmării de sine, moderate de specialist în domeniul sănătății mintale

După reprezentațiile de la Teatrul Metropolis, publicul adolescent este invitat la sesiuni Q&A, alături de participanți la ateliere.

Despre Vanner Collective

Asociația Vanner Collective este un ONG localizat în București, având ca scop principal susținerea artei perfomative și vizuale, pe plan național și internațional, precum și încurajarea schimbului de experiență dintre artiștii profesioniști și a mobilității acestora și a operelor lor.

Detalii: www.wearevanner.com